DNB: Uitzonderlijk veel spaargeld opgenomen

Volgens De Nederlandsche Bank hebben spaarders het afgelopen jaar uitzonderlijk veel spaargeld opgenomen. Het gaat om ongeveer €4 miljard, wat omgerekend naar 16 miljoen inwoners €250 per persoon is. Dat spaargeld werd grotendeels gebruikt om versneld de hypotheekschuld af te lossen. Huiseigenaren met een hypotheek maken een simpele rekensom, namelijk dat het spaargeld op hun bankrekening veel minder aan rente oplevert dan wat de hypotheek ze aan rente kost. Daar komt bij dat de spaarrente inmiddels zo laag is geworden dat het bijna niet meer de moeite waard is om veel geld op een spaarrekening te laten staan. De daling van de totale spaartegoeden hebben we drie maanden geleden al in beeld gebracht op Marketupdate.

Nederlanders breken hun spaargeld aan

Nederlanders breken hun spaargeld aan (klik voor een grotere versie)

Spaargeld opnemen

Het lijkt een goed idee om spaargeld op te nemen om de hypotheekschuld te verlagen, maar soms is het verstandiger om geld achter de hand te houden. Spaargeld dat gebruikt is om de hypotheek af te lossen komt niet meer terug. Spaarders moeten de afweging maken of het verschil in rente meer waard is dan een stevige buffer voor slechte tijden.

Nederlanders hebben in totaal een hypotheekschuld van €540 miljard, maar daar staat een totaal van €280 miljard aan spaartegoeden tegenover. Daarmee lijkt de Nederlandse huizenmarkt vrij robuust, ware het niet dat de vermogens vooral bij de oudere generatie en de schulden vooral bij de jongere generatie zitten.