Eric Sprott slachtoffer van daling goudprijs

De Canadese vermogensbeheerder Eric Sprott is slachtoffer geworden van het negatieve sentiment in de markt voor edelmetalen. Zijn beleggingsfonds is dit jaar in waarde gehalveerd, nadat er in 2011 en 2012 ook al een procentueel verlies met dubbele cijfers gemeten werd. Het fonds van Eric Sprott – dat in 2008 nog bijna $3 miljard beheerde – heeft nu nog maar $350 miljoen onder management. De vermogensbeheerder speculeerde op een prijsstijging van edelmetalen en een daling van de aandelenmarkt, maar dat bleek dit jaar een uitermate dodelijke cocktail…

Zo daalde de goudkoers dit jaar 27% en werd zilver zelfs 36% goedkoper. De mijnbouwaandelen waar Eric Sprott zijn beleggingsportefeuille mee vulde gingen nog harder omlaag. Tegelijkertijd verloor zijn fonds veel geld met shortposities op de reguliere aandelenmarkt, die het afgelopen jaar een uitstekend rendement liet zien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen geld uit het fonds van Sprott haalden.

Als gevolg van de slechte prestaties heeft het beheer van het fonds besloten om Eric Sprott niet langer te betrekken bij de beleggingsbeslissingen van het fonds. Hij blijft overigens nog wel directeur van het fonds, maar zijn collega’s zullen voortaan het beheer van de beleggingsportefeuille overnemen. Volgens Peter Grosskopf van het investeringsfonds blijft Eric Sprott “cheerleader functies” vervullen voor het fonds. “Niemand vind het leuk dat ik het woord ommekeer in de mond neem, maar laten we eerlijk zijn: dat is wel wat we gaan doen”, zo voegde Grosskopf eraan toe. “Het fonds zal zich blijven concentreren op edelmetalen, maar zal proberen om voortaan beter risicobeheer te voeren”, zo lichtte hij toe.

Participanten stappen uit door daling goudkoers

De volledige tak van vermogensbeheer van Eric Sprott beheert momenteel $7 miljard, terwijl dat afgelopen herfst nog $10 miljard was. De meerderheid van die daling is het gevolg van beleggers die hun inleg terugtrokken. De verliezen die de Canadese vermogensbeheerder en ‘gold bug’ leed waren groter dan de verliezen van andere benchmarks in edelmetalen. Dat komt door de grote blootstelling die Sprott had aan de kleinste en meest speculatieve mijnbouwbedrijven en de shortpositie op internationale aandelen. Procentueel kwam alleen het goudfonds van John Paulson in de buurt met een verlies van 63% in 2013 (t/m oktober). Maar de omvang van dat fonds is veel kleiner dan dat van Sprott.

Veel verliezen voor het fonds van Eric Sprott

Veel verliezen voor het fonds van Eric Sprott (Bron: WSJ)

Eric Sprott was overtuigd van strategie

Eric Sprott was er volledig van overtuigd dat de prijzen van edelmetalen verder zouden stijgen en dat zijn mijnbouwaandelen daar goed van zouden profiteren. Zo dacht hij dat de zilverprijs naar $100 per troy ounce zou stijgen, terwijl de prijs op het moment van schrijven rond de $20 schommelt. Ook probeerde hij opnieuw short te gaan op de aandelenmarkt, een strategie die in 2008 nog bijzonder goed uitpakte voor Eric Sprott. Hij was zo overtuigd van zijn visie dat hij onvoldoende rekening hield met onverwachte scenario’s. Persoonlijk heeft Eric Sprott om die reden ook verlies geleden. De Wall Street Journal schrijft dat zijn eigen belang in zijn fonds dit jaar meer dan $100 miljoen in waarde is gezakt. Bijna de helft van het vermogen dat Sprott nog in zijn eigen fonds heeft zitten komt van hemzelf en van zijn medewerkers.

Het beleggingsfonds van Sprott werd populair door het rendement van meer dan 40% in 2010, maar daarna ging het alleen maar verder bergafwaarts met zijn beleggingen.

Daling goudkoers speelt Eric Sprott parten

Daling goudkoers speelt Eric Sprott parten