Grafiek: Centrale banken bouwen stimulering af

De vier grootste centrale banken zijn langzaam maar zeker begonnen om hun stimuleringsprogramma’s af te bouwen. De ECB brengt haar opkoopprogramma terug van €60 miljard naar €30 miljard per maand, terwijl de Federal Reserve aan de andere kant van de oceaan al de eerste stapjes heeft gezet richting het verkopen van schuldpapieren die zich in de loop der jaren op de balans hebben verzameld. Ondertussen lijkt ook de Bank of Japan het monetaire gaspedaal ook wat minder ver in te drukken.

Houden deze centrale banken hun woord en gaan ze verder met het afbouwen van hun opkoopprogramma’s, dan betekent het dat het balanstotaal van deze vier centrale banken bij elkaar na 2019 niet meer zal toenemen. De volgende grafiek laat zien welke bijdrage de vier belangrijkste centrale banken leveren aan dit grote wereldwijde monetaire experiment.

Centrale banken schroeven geldkraan heel langzaam dicht (Grafiek via @jsblokland)

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.