Grafiek: Spaaroverschot bedrijven naar recordniveau

Terwijl steeds meer huishoudens moeite hebben om rond te komen en in sommige gevallen hun spaargeld moeten aanspreken krijgen de bedrijven juist meer vet op de botten. Rens van Tilburg plaatste de volgende grafiek op zijn twitter account, waarop te zien is dat huishoudens vanaf het begin van de jaren ’90 interen op hun spaaroverschotten. Twee jaar later begonnen de spaarreserves van bedrijven juist sterk toe te nemen.

Sinds 2000 is er netto al bijna geen sprake meer van een spaaroverschot bij huishoudens, terwijl dat van bedrijven groeide van ongeveer 2% tot meer dan 8% van het bbp. Wordt het onderhand niet tijd voor een loonsverhoging, zodat een groter deel van de besparingen weer in handen komt van de huishoudens? BNR Nieuwsradio besteed om 11:00 aandacht aan dit onderwerp.

Spaaroverschot verschoof in twintig jaar van huishoudens naar bedrijven

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Grafiek: Spaaroverschot bedrijven naar recordniveau

  • Als je D wilt verhogen moet je R verhogen maw verhoog de “staatsschuld”.
    Problem solved.

    Beantwoorden
  • Troy Ounce

    Bedrijven lenen ook als nooit tevoren want de rente is historisch laag.

    Kortlopende kredieten komen als cash / cash equivalents op de balansstaat. Assets dus.

    Voila: ze “bulken’ van spaartegoeden. Probleem is: ze doen er niets mee omdat de economie in een dip zit.

    Mijn probleem is: dit is geen sparen zoals jij/ik dat verstaan: je zou bijna lezen dat het hardstikke goed gaat met bedrijven. Nee hoor, het is een woordentruc.

    Beantwoorden
    • Onjuist. Een sector heeft een spaaroverschot als deze sector meer inkomen heeft dan ze besteedt. Zo heeft de sector bedrijven een spaaroverschot wanneer de (ingehouden) winsten groter zijn dan de investeringen.

      Kan me trouwens moeilijk voorstellen dat bedrijven vanwege de lage rente maar gaan lenen en dan vervolgens niks gaan doen met dat geld.

      Beantwoorden
    • Het kenmerk van deze crisis is naar mijn idee dat er teveel vraaguitval is. Mensen met lagere en middeninkomens zouden veel minder belast moeten worden en mensen met hoge inkomens en/of veel vermogen juist zwaarder. De vermogensongelijkheid en inkomensongelijkheid nemen toe, waardoor veel mensen die net rond kunnen komen minder zijn gaan consumeren. Ze zouden wel meer willen kopen, maar hebben er gewoonweg het geld niet voor. Aan de andere kant heb je mensen die zeer vermogend zijn en die niet meer weten waar ze met hun geld naar toe moeten (zie bijvoorbeeld stijgende aandelenmarkt). Ook het verhogen van de lonen kan een gunstig effect hebben op de bestedingen, maar het probleem daarmee is dat het de concurrentiepositie internationaal verslechtert. Dan is het verlagen van de belastingdruk van de midden en lage inkomens naar mijn idee een effectiever instrument.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *