Grafiek: Vermogensongelijkheid VS sterk toegenomen

De vermogensongelijkheid in de Verenigde Staten is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw niet meer zo groot geweest als nu, zo concludeert analist Torsten Slok van Deutsche Bank. In een rapport dat de bank vorige maand naar buiten bracht staat de volgende grafiek, die een één oogopslag laat zien dat de vermogensongelijkheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog kleiner werd, maar dat deze vanaf de jaren tachtig weer begon toe te nemen.

Vanaf dat moment begon de Verenigde Staten met financiële deregulering, nam de wereldhandel een grote vlucht en begon de rente weer te dalen. De volgende grafiek laat zien dat de 0,1% rijkste Amerikanen inmiddels weer evenveel vermogen hebben als 90% van de bevolking met het minste vermogen.

We zien dat de rijkste 0,1% van de bevolking haar vermogen sinds de jaren tachtig wist te verdubbelen (van tien naar meer dan twintig procent), terwijl de onderste 90% van de bevolking haar aandeel zag dalen van 35% naar minder dan 25% van het totale vermogen van alle huishoudens.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.