Grafiek: Vermogensongelijkheid VS sterk toegenomen

De vermogensongelijkheid in de Verenigde Staten is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw niet meer zo groot geweest als nu, zo concludeert analist Torsten Slok van Deutsche Bank. In een rapport dat de bank vorige maand naar buiten bracht staat de volgende grafiek, die een één oogopslag laat zien dat de vermogensongelijkheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog kleiner werd, maar dat deze vanaf de jaren tachtig weer begon toe te nemen.

Vanaf dat moment begon de Verenigde Staten met financiële deregulering, nam de wereldhandel een grote vlucht en begon de rente weer te dalen. De volgende grafiek laat zien dat de 0,1% rijkste Amerikanen inmiddels weer evenveel vermogen hebben als 90% van de bevolking met het minste vermogen.

We zien dat de rijkste 0,1% van de bevolking haar vermogen sinds de jaren tachtig wist te verdubbelen (van tien naar meer dan twintig procent), terwijl de onderste 90% van de bevolking haar aandeel zag dalen van 35% naar minder dan 25% van het totale vermogen van alle huishoudens.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Grafiek: Vermogensongelijkheid VS sterk toegenomen

  • Fan van Mises

    Statistieken …. zucht.
    Wat je er allemaal niet meer kan ‘bewijzen’.
    Verschillen en verhoudingen, zeggen iets maar niet alles.
    Stel dat het totale vermogen is verdubbeld. En je had eerst 20% daarvan en nu 15%. Dan ben je in absolute termen nu toch rijker dan voorheen?

    20% van 100 =20
    15% van 200 = 30.

    Wat we missen in het artikel zijn de 100 en de 200. Zonder die getallen weet je dus eigenlijk niets.

    Beantwoorden
    • Frank Knopers

      Waarschijnlijk zijn alle Amerikanen erop vooruitgegaan, maar een veel groter deel van die welvaart die de afgelopen decennia gecreëerd is ging naar een kleine groep mensen. Er zijn echt heel veel Amerikanen die amper rond kunnen komen en diep in de schulden zitten, terwijl de rijken het meest geprofiteerd hebben. De middenklasse verschrompeld en dat is doorgaans niet goed voor sociale, economische en politieke stabiliteit in een land.

      Beantwoorden
      • Fan van Mises

        Ik ben niet blind voor de realiteit. Maar ik zie ook dat grafiekjes meestal niet het hele plaatje laten zien en dat je dus makkelijk verkeerd wordt ingelicht, omdat de conclusies die uit deze statistieken worden getrokken niet altijd even juist zijn.
        Statistieken en werkelijkheid komen vaak niet overeen.
        Misschien onnodig om uit te leggen dat dat niet aan de werkelijkheid ligt, maar aan diegene die een boodschap kwijt moet en een bijbehorend grafiekje produceert.

        Ik heb in mijn studie (chemie) veel met statistiek te maken gehad en daar heb ik ook geleerd grafieken te lezen en de achterliggende cijfers te doorgronden. Die achterliggende cijfers worden in de media meestal niet gegeven. Dus kun je er niet veel mee.

        Met statistieken is ooit ‘bewezen’ dat kinderen van de ooievaar komen. Die grafiekjes logen ook niet. De boodschapper wel. 😉

        Beantwoorden
        • Frank Knopers

          Dat heb je inderdaad scherp opgemerkt, met statistieken kun je altijd een verhaal naar je hand zetten.

          Ik heb deze grafiek geplaatst omdat het naar naar mijn idee aansluit bij andere bronnen die deze trend (versmalling van de middenklassen, grotere kloof tussen rijk en arm) bevestigen.

          Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo