Harvard econoom roept op tot bankrun?

Terry Burnham, een econoom die verbonden was aan de Harvard universiteit, maakte vorige week publiekelijk bekend dat hij zijn geld van de bank haalt. Het gaat om een bedrag van $1 miljoen, dat tegen 0% rente geparkeerd staat bij Bank of America. In een artikel op PBS legt Burnham uit waarom hij het geld van zijn bankrekening haalt en waarom andere mensen zijn voorbeeld zouden moeten volgen.

Geen rente

Burnham legt uit dat hij ooit de keuze voor Bank of America maakte, omdat die bank het meest veilig zou zijn. Maar nu krijgt hij helemaal geen rente meer over dat bedrag, terwijl er nog steeds een zeer kleine kans is dat de bank in de problemen komt. In dat geval is het nog maar de vraag of er nog geld terug komt. Het Amerikaanse garantiestelsel beschermt spaarders tot $250.000, waardoor $750.000 van het vermogen van Burnham onbeschermd blijft. Dat is een kostbaar risico, waar op dit moment geen enkele vergoeding tegenover staat.

Garantiestelsel beschermt niet bij bankrun

Het Amerikaanse garantiestelsel beschermt in theorie alle spaartegoeden tot een kwart miljoen dollar, maar begin september zat er slechts $41 miljard in dit noodfonds. Mocht er echt een acuut noodscenario optreden, dan is dit bedrag volstrekt onvoldoende. Er staat in totaal namelijk $9 biljoen op Amerikaanse bankrekeningen, waarvan $6 miljard onder dit garantiestelsel valt. Bij een bankrun krijgt een fractie van de rekeninghouders geld terug, maar dat principe is even goed van toepassing op het FDIC ‘vangnet’. De overheid zal opnieuw bij moeten springen om spaarders te helpen, maar Burnham is er niet zeker van of dat zal lukken.

Daarom kiest Burnham ervoor om nu al zijn geld uit het banksysteem te halen. Maar waar moet hij die $1 miljoen dan wel laten? Hij draagt vijf suggesties aan voor mensen die ook een riante spaarpot hebben en die het voorbeeld van Burnham willen volgen…

  1. Bewaar thuis wat contant geld (hoewel je daarmee het risico loopt dat je een doelwit wordt voor criminelen)
  2. Breng wat contant geld naar een bedrijf dat verzekerde kluisruimte aanbiedt
  3. Betaal je schulden af, voor zover je die nog hebt.
  4. Betaal belastingen en andere vaste lasten alvast vooruit. Zo heb je het geld niet meer op je rekening staan en heb je geen omkijken meer naar bepaalde maandelijkse lasten.
  5. Zoek een meer veilige bank. Burnham is van mening dat veel kleine spaarbanken minder risico lopen dan de grote banken.

Spaarbank

Of de suggesties van Burnham hout snijden of niet, dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Burnham verwijst in zijn artikel naar de Bank van Amsterdam, die in 1609 werd opgericht. Deze bank leende geen spaartegoeden uit en vroeg om die reden ook rente van haar klanten. Betalen voor een stukje zekerheid, dat is een concept dat niet meer bestaat in de bankwereld. Burnham zegt weer terug te verlangen naar een dergelijke spaarbank, maar hij merkt op dat ook de Bank van Amsterdam uiteindelijk ten onder ging door risicovolle kredietverlening, die de bank geheim hield voor het grote publiek.

Burnham haalt zijn geld ook van de bank uit protest tegen de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zorgt volgens de voormalige Harvard econoom voor mis-allocatie van kapitaal. Daarnaast helpt het monetaire beleid in zijn ogen vooral de rijken, ten koste van de armen.

Econoom Terry Burnham haalt zijn geld van de bank

Econoom Terry Burnham haalt zijn geld van de bank

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

9 gedachten over “Harvard econoom roept op tot bankrun?

  • Is het $ 1miljoen of $ 1miljard spaargeld die deze meneer bezit en van de bank heeft gehaald?

    Beantwoorden
  • En er zit maar 41 miljard in het noodfonds. Bij uitkering van alle spaartegoeden hebben ze maar liefst 9 miljard nodig. Dan is het noodfonds dus zwaar onvoldoende. De auteur van dit stukje waardeloze tekst smijt met miljoenen, miljarden alsof het niets is, maar heeft zelf geen ene notie van wat deze getallen voorstellen.

    Beantwoorden
  • Excuses voor de misverstanden die zijn ontstaan.

    Twee bedragen waren verkeerd. Totaal spaargeld = $9 biljoen en spaargeld van meneer Burnham is $1 miljoen.

    Beantwoorden
  • OK,maar wat met men “berg” cash?Ik mag geen grote uitgaven meer doen met men cash…

    Beantwoorden
  • Gelijk heeft die vent, ik ga hetzelfde doen. de bankiers hebben er zelf een grote zooi van gemaakt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo