Helft Amerikanen verdient minder dan vorige generatie

Er zijn steeds minder Amerikanen die meer verdienen dan hun ouders, zo blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat eerder dit jaar gepubliceerd werd. Van alle Amerikanen die direct na de Tweede Wereldoorlog geboren zijn haalde ongeveer 90% een hoger inkomen dan hun ouders, terwijl de generatie die in de jaren zestig en zeventig geboren werd in 60% van de gevallen het inkomen van de vorige generatie wist te overtreffen.

De sociale mobiliteit werd daarna niet beter, ondanks alle investeringen in het onderwijs en een hogere participatiegraad van vrouwen op de arbeidsmarkt. Zo heeft van alle mensen die in de jaren tachtig geboren zijn nog maar iets meer dan de helft een hoger inkomen dan de vorige generatie.

‘American Dream’

Uit het onderzoek getiteld ‘The Fading American Dream: Trends in Absolute Income Mobility Since 1940‘ blijkt dat de jongere generatie er niet alleen in inkomen steeds minder op vooruit gaat, maar dat verschillen tussen de hoge en lage inkomens door de jaren heen ook aanzienlijk groter zijn geworden.

Dit onderzoek bevestigt het beeld dat de ‘American Dream’ voor steeds meer Amerikanen een droom zal blijven. Er zijn steeds minder goedbetaalde banen, terwijl twintigers met steeds hogere studieschulden aan hun carrière beginnen.

Steeds meer Amerikanen verdienen minder dan hun ouders (Bron: The Equality of Opportunity Project)

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.