Iphone blijft paradepaardje Apple

In 2012 leek het magische sprookje van Apple tot een einde te komen. De producten voldeden niet aan de (hoge) verwachtingen van de ontelbare fans, er kwamen jonge hippere bedrijven om de hoek kijken en het creatieve brein achter de wederopstanding van het bedrijf, Steve Jobs, overleed. Deze ontwikkelingen hadden hun weerslag op de koers van de tech-gigant. Het aandeel daalde van meer dan $700 in september 2012 naar minder dan $400 amper een jaar later.

aandeel-apple
Bron: Yahoo

Apple lijkt het afgelopen jaar bezig te zijn aan een comeback. De koers van het bedrijf is het afgelopen jaar in de lift en raakte in een stroomversnelling nadat de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar de verwachtingen overtroffen. De Iphones, zoals de Iphone 4s, Iphone 5c en de Iphone 5s, blijven de hardlopers van het tech-bedrijf. Er werden meer dan 43 miljoen telefoons verkocht in het eerste kwartaal terwijl dit een jaar eerder nog rond de 37 miljoen was. Ipad verkopen vielen enigszins tegen maar het bedrijf verkocht daarentegen wel meer Macbooks.

Ondanks de gestegen aandelenkoersen is de CEO van bedrijf, Tim Cook, van mening dat het aandeel momenteel goedkoop is. Volgens Cook reflecteert de huidige koers niet de volledige waarde van het bedrijf. Het bedrijf rolt daarom op het moment een terugkoopprogramma van $30 miljard uit om eigen aandelen in te kopen. Met andere woorden, het management van Apple heeft er vertrouwen in dat de koers van het aandeel Apple in de (nabije) toekomst zal blijven stijgen.

Deze verwachting is niet uit de lucht gegrepen. Cook gaf in een persconferentie aan dat he bedrijf er naar uit kijkt om producten en diensten te introduceren die alleen Apple naar de markt zou kunnen brengen. Naar alle waarschijnlijkheid doelt de CEO op de introductie van het nieuwe vlaggenschip van het bedrijf, de Iphone 6. Naar verwachting zal dit model in juni worden onthuld en vanaf september in de winkels liggen. Als we af gaan op de introducties van eerdere Iphones en de bijbehorende verkopen is een stijging van de koers van Apple geen gekke gedachten.

Er zijn echter beren op de weg. Een succesvolle nieuwe Iphone kan de tegenvallende verkopen van de Ipad niet volledig verhullen. Daarnaast verliezen iTunes en de App store op hoog tempo terrein aan streaming diensten en android. Wellicht dat de acquisitie van Beats Music hier verandering in zal brengen. Het is ook de grote vraag of Apple zich gaat richten op het budget segment van de telefoonmarkt en of het bedrijf dit kan doen zonder afbreuk te doen aan haar premium status. Het bedrijf is op de weg terug, ze zijn er echter nog niet.