Advies van Europese Commissie aan Spanje: verhoog de BTW

De algemene stellingname is dat Europa niet onder een fiscale unie uit kan als het de monetaire unie wil behouden. Dat wil zeggen dat belastingen, subsidies, accijnzen en dergelijke op Europees niveau worden geregeld en voor ieder land gelijk zijn, zodat overheden minder mogelijkheden hebben om hun eigen economie te stimuleren ten koste van die in andere landen. Vooralsnog lijkt die fiscale unie nog heel ver weg, want de Europese Commissie raadt het in crisis verkerende Spanje nu aan om het begrotingstekort te verkleinen met een hogere BTW-heffing. Economen en politici weten heel goed dat een aanpassing van het BTW-tarief direct invloed heeft op de bestedingen en de economische groei en dat een hogere BTW een effectieve manier is om de economie verder onder druk te zetten en de koopkracht van consumenten te beperken.

Wanneer we de BTW in Spanje vergelijken met die in andere Europese landen kunnen we wel een aanknopingspunt met het advies vanuit Brussel vinden. Met een hoogtarief van 18% ligt het land immers nog onder het Europees gemiddelde, want veel landen in de Europese Unie werken al met BTW-tarieven van 20 tot zelfs 25 procent.

De Europese Commissie verklaart dat het nog veel meer maatregelen aan Spanje heeft voorgesteld om het begrotingstekort van 8% terug te brengen naar een acceptabel niveau, maar het aanrader van verdere lastenverzwaring voor de Spaanse bevolking maakt wel duidelijk dat er weinig begrip is voor de crisis waarin Spanje verkeert. Een hogere BTW is immers op geen enkele manier een oplossing voor het probleem, want het zal de economie die nu al moeizaam functioneert nog verder vertragen. De gemiddelde werkloosheid in Spanje ligt al boven de 22%, waarbij de jeugdwerkloosheid zelfs tot ver boven de 40% is gestegen. Ook in Brussel moeten ze begrijpen dat nog meer lastenverzwaringen niet de meer effectieve manier is om het land er bovenop te helpen. De economie zal verder krimpen, waardoor ook de belastinginkomsten terugvallen en de staatsschuld ten opzichte van het BBP nog verder zal stijgen.

Hoge werkloosheid in Spanje. Meer belastingen zullen economie verder onder druk zetten

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo