Afnemende export Japan en slechte cijfers China wijzen op krimp

De slechte economische cijfers uit deze twee grote Aziatische economieën houden sterk verband met de crisis in de VS en in Europa, twee grote afnemers van goederen die in Japan en China worden geproduceerd. Uit een rapport van HSBC dat donderdag werd vrijgegeven blijkt dat  de inkoopmanagersindex in China op 47,8 staat, een niveau dat krimp aangeeft. Ook de index voor industriële productie liet een krimp zien, want dit cijfer zakte van 48,2 in augustus naar 47 in de periode van 12 tot en met 18 september. Onderstaande grafieken geven de ontwikkeling van deze cijfers over de afgelopen vijf jaar weer (2008 t/m 2012).

Chinese PMI en productie-index vanaf 2008, een cijfer boven de 50 geeft groei aan (Bron: HSBC)

Japan

In Japan zakte de export voor de derde maand op rij, maar ook de import nam iets af. Door de gestegen olieprijs moest Japan duurder importeren, waardoor de handelsbalans toch verslechterde tot 754 miljard yen. Dat is het grootste tekort sinds maart 2011, toen het land werd getroffen door een aardbeving, een tsunami en een grote nucleaire ramp bij Fukushima. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden kent Japan nu al achttien maanden op rij een tekort op de handelsbalans. Nu de Japanse overheid heeft besloten haar afhankelijkheid van keenergie af te bouwen zal het waarschijnlijk meer fossiele brandstof moeten importeren, waardoor de import op een relatief hoog niveau zal blijven.

Data van het Japanse ministerie van Financien laat zien de export naar West-Europese landen in augustus 28% lager was uitgevallen dan een jaar geleden. Vooral de export naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk liep in een jaar tijd sterk terug, namelijk met respectievelijk 18 en 42 procent. De export richting China zakte in augustus ook wat weg, ten opzichte van een jaar geleden was de daling 10%. De daling was minder groot dan in juli, toen een jaar-op-jaar krimp van 12% gemeten werd.

De Japanse economie is erg kwetsbaar, omdat ze veel veel essentiële grondstoffen afhankelijk is van het buitenland. Het gaat hier niet alleen om olie, maar bijvoorbeeld ook om zeldzame aardmetalen die vooamelijk uit China afkomstig zijn. Door het recente conflict rondom een eilandengroep wordt de handelsrelatie tussen China en Japan onder druk gezet. Dat kan gevolgen hebben voor Japan, dat voor de productie van veel soorten elektronica erg afhankelijk is van de zeldzame aardmetalen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo