Amerikaans schuldplafond opnieuw bereikt, Geithner graait in pensioenkas

 

In augustus domineerde de Amerikaanse politiek het wereldnieuws met de politieke impasse over het Amerikaanse schuldplafond. De VS hadden toen nog een triple A status van Standard&Poor's die kort na de verhoging werd verlaagd. Dat had alles te maken met de fictieve bezuinigingen die waren overeengekomen door Republikeinen en Democraten, want ondanks dat beweerd werd dat Amerika ging bezuinigen, werd er gesneden in geprojecteerde uitgaven en niet in daadwerkelijke uitgaven. Anders gezegd, er werd besloten om minder geld tekort te komen zodat er feitelijk in de praktijk niets hoefde te veranderen. De begrotingstekorten blijven namelijk op hetzelfde hoge niveau van méér dan $1 biljoen liggen. De aangekondigde bezuinigingen van $900 miljard waren in feite compleet fictief.

In augustus schreven we (toen nog in de Nieuws-Flash!):

De voorgenomen bezuinigingen van ruim $900 miljard leiden tot een marginale verkleining van het huidige begrotingstekort van president Obama. Slechts 2% van de $917 miljard zal in 2012 bezuinigd worden. De bezuinigingen worden zoveel mogelijk vooruit geschoven. Het komt er zelfs op neer dat onder Obama, indien hij herkozen wordt, tot het einde van zijn tweede termijn, er $197 miljard bezuinigd wordt op voorgenomen uitgaven, zonder dat er gesneden wordt in daadwerkelijke uitgaven.

Via Golden Truth een korte samenvatting van de seriële verhogingen van het Amerikaanse schuldplafond van afgelopen jaar. In 2011 is het schuldplafond namelijk drie keer verhoogd: in februari, in augustus en in september. In september werd een voorwaardelijke verhoging overeengekomen van $16,4 biljoen met een tussentijdse stop op $15,2 biljoen die vermoedelijk deze week ter stemming komt in het Amerikaanse congres:

I don't know about anyone else, but the situation surrounding the latest request by Obama to raise the debt ceiling had me a bit confused. I had thought that the deal reached in August ultimately raised the ceiling to $16.4 trillion. So I researched it a bit because the media is making it sound like what Obama is asking for is in addition to what was done in August. So here's how it works:  In Feb 2010 the debt ceiling was set at $14.294 trillion. On August 2 it was raised to $14.694 trillion so that the Govement didn't have to shut down until a new ceiling was reached. Then in September, a deal was reached that put the ceiling at $15.2 trillion but would ultimately take the debt ceiling up to $16.4 trillion, contingent on budget cuts. So right now the Treasury is at the $15.2 trillion limit and Obama has to get Congressional approval in order to utilize the final $1.2 trillion of capacity.

Dat de details en voorwaarden van de verhoging van het schuldplafond nogal onduidelijk zijn, was in augustus en september al een hardnekkig probleem. De krantenkoppen schreeuwden “bezuinigingen van $900 miljard”, maar wie de details bestudeerde wist dat er gegoocheld werd met cijfers. Dat is niet heel verwonderlijk omdat men liever verhult dat het Amerikaanse begrotingstekort schrikbarende proporties aanneemt. De Amerikaanse overheid is sinds de verhoging van het schuldplafond in september elke maand zo'n slordige $200 miljard tekort gekomen:

What's getting lost in all of this is that since August 2, the Govement has borrowed $200 billion per month ($15.2 – $14.2 divided by 5 months). This is insane. The debt limit agreement in September was intended to take the Treasury thru 2013. Theoretically by then the Govement was supposed to agree on massive budget cuts. I would bet my last silver eagle the budget cuts will never happen. In the meantime, the Govement is borrowing at a record rate, spending at a record rate and tax revenues – the ultimate indicator of economic health – are coming in lower than was forecast when the fiscal 2012 budget was proposed. 

Dat alles in Amerika in de overtreffende trap groot is, slaat anno 2012 bij uitstek op het gigantische gat in de hand van Washington. Met het tempo waarop de Amerikaanse overheid geld uitgeeft zal de nieuwe limiet van $16,4 biljoen over zes maanden bereikt worden. Dat zou in juni of juli 2012 al weer kunnen gebeuren, precies tijdens de campagnestrijd voor de presidentsverkiezing die op 6 november 2012 gehouden worden. Wie in de tussentijd de “uit het niets” geprinte Amerikaanse staatsobligaties gaat opkopen, is afwachten maar wij gaan er vanuit dat de Federal Reserve vroeger of later met een nieuwe ronde van monetaire financiering zal bijspringen.