Autoverkopen in Europa 10,8% lager dan jaar geleden

De grote daling van 10,8% jaar-op-jaar is natuurlijk een gemiddelde, een percentage dat sterk naar beneden is gehaald door extreme vraaguitval in landen die het hardst getroffen zijn door de Europese schuldencrisis. Zo zakte de autoverkoop in Griekenland van jaar-on-jaar met 42,5%, liet Portugal een verdere terugval van 39,7% zien en kromp de autoverkoop in Spanje ten opzichte van het derde kwartaal van 2011 met 36,8%. In Nederland werden in het derde kwartaal van dit jaar 27,7% minder nieuwe auto's verkocht dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Binnen de Europese Unie zag alleen Groot-Brittannië de autoverkopen stijgen, met 8,2% ten opzichte van een jaar eerder. Opvallend is de verschuiving in het soort verkochte auto's. Zo werden volgens de bronnen van Zero Hedge 42,3% meer Land Rovers verkocht ten opzichte van een jaar geleden, terwijl de verkoop van Alfa Romeo's fors naar beneden ging (-31,6%). Mercedes en BMW wisten hun verkoopaantallen wel op peil te houden.

Volvo

Dat het slecht gaat met de auoverkopen is geen nieuws meer. Toch is het verontrustend dat er vier jaar na het uibreken van de crisis nog steeds geen teken van herstel zichtbaar is in de autobranche. Volvo kondigde deze week aan dat het de productie in één van haar fabrieken een week stil zal leggen, omdat er te weinig vraag zou zijn naar nieuwe auto's in Europa. Begin deze maand werd de productie van auto's bij Volvo al wat teruggeschroefd.

Samenwerken 

Renault en Nissan lieten weten dat ze tussen nu en 2016 hun kostenbesparingen uit samenwerking willen verdubbelen tot €4 miljard. De extra bezuinigingen zijn nodig om de verslechterde marktomstandigheden in Europa het hoofd te bieden. Ook Opel en Peugeot hebben problemen met de dalende autoverkoop. Deze twee bedrijven lieten gisteren weten dat ze hun samenwerking verder willen uitbreiden door de productie gedeeltelijk samen te voegen.

BMW

Het is niet alleen maar kommer in kwel bij Europese autofabrikanten, want BMW liet weten dat het in de eerste drie kwartalen van dit jaar al een verkoopgroei van 8,3% heeft weten te realiseren. Blijkbaar zijn de modellen van dit merk binnen en buiten Europa meer in trek.

Autoverkopen in Europese Unie opnieuw fors gekrompen, 10,8% minder verkocht dan in derde kwartaal 2011

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *