Banencijfer VS valt tegen, goud en zilver stijgen in prijs

Het slechte banencijfer miste zijn uitwerking niet, want de beurzen gingen direct verder omlaag en de prijzen van goud- en zilver schoten omhoog. De goudprijs sloot vrijdag 3,75% hoger op $1.621, terwijl de zilverprijs 2,7% hoger sloot op $28,37 per troy ounce. De verwachtingen voor economische groei werden door beleggers naar beneden bijgesteld, want de grote aandelenindices in de VS en in Europa gingen met meer dan 2% onderuit. Opvallend was ook de ontwikkeling van de olieprijs: een vat Amerikaanse WTI olie werd vrijdag 3,8% goedkoper (en kost nu $83,23), terwijl de Europese Brent olie 0,2% duurder werd ($98,63 per vat). Het slechte economische nieuws uit Amerika had ook zijn effect op de wisselkoers: de euro werd iets sterker ten opzichte van de dollar en kon bij het sluiten van de handel worden omgewisseld voor $1,2435.

In verschillende segmenten van de arbeidsmarkt werden nog wel banen toegevoegd, maar de aantallen lagen ver beneden de verwachting. De banengroei in april viel ook al tegen, want de herziene cijfers brachten het totaal over deze maand op 77.000 nieuwe banen (voorheen: 115.000). Ter vergelijking: In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen er in de VS gemiddeld 226.000 nieuwe banen per maand bij.

In mei steeg het aantal banen in de gezondheidszorg met 33.000, waarmee de totale banengroei in deze sector over heel 2012 uitkomt op 340.000. Ook in de sector van transport en distributie werden banen toegevoegd, in mei waren dat er 36.000 meer. Ook in passagiersvervoer kwamen er 20.000 banen bij. In de handel werden 16.000 nieuwe banen toegevoegd. Ten opzichte van het dieptepunt van twee jaar geleden zijn er nu in totaal 184.000 banen toegevoegd aan deze sector. In de industrie kwamen er ook weer nieuwe banen bij, maar opnieuw onvoldoende om de bevolkingsgroei bij te houden. In mei werden er 12.000 banen aan deze sector toegevoegd. Ten opzichte van het dieptepunt in januari 2010 zijn er al 495.000 nieuwe arbeidsplaatsen toegevoegd aan de industriële sector.

Geen verbetering in de bouwsector

In de bouw gaat het nog steeds erg slecht, want ondanks de netto banengroei over de hele linie gingen er in de maand mei juist 22.000 banen verloren in deze sector. Ten opzichte van het dieptepunt in januari 2011 zijn er netto vrijwel geen banen toegevoegd aan de bouwsector. Dit hangt uiteraard samen met het leeglopen van de vastgoedbubbel, die aan het begin van deze eeuw veel arbeidsplaatsen verschafte. Het aantal banen bij de dienstverlenende bedrijven bleef vrijwel onveranderd in mei. Sinds het dieptepunt in september 2009 zijn er in deze sector netto 1,4 miljoen banen toegevoegd. Er gingen in mei wel 14.000 banen verloren in de categorie boekhouding en administratie. Vrijwel onveranderd bleef het aantal banen bij de overheid, in mijnbouw, winkels, financiele dienstverlening en recreatie.

Kortere werkweek en minder overuren

De gemiddelde werkweek voor alle werknemers in de 'non-farm payroll' categorie werd 0,1 uur korter en kwam daarmee uit op 34,4 uur in de maand mei. De gemiddelde werkweek in de industrie werd 0,3 uur korter en kwam in mei uit op 40,5 uur. Er werd ook minder overgewerkt, het aantal extra uren van de gemiddelde werknemer liep met 0,1 uur terug tot 3,2 uren per week. Het aantal gewerkte uren neemt volgens deze statistieken dus af, indicatief voor de zwakke economische toestand van de Amerikaanse economie.

Schatting BLS onnauwkeurig?

Tenslotte viel ook de aanpassing van +204.000 banen volgens het birth/death model ons op. Dit zijn de banen die door het Bureau of Labor Statistics (BLS) worden geschat, omdat deze in het huidige model niet gemeten kunnen worden. Deze ruwe schatting moet het aantal nieuwe banen weerspiegelen dat bijvoorbeeld ontstaat uit nieuwe bedrijvigheid. Omdat deze gegevens geschat worden zijn deze niet goed te controleren en kunnen ze sterk afwijken van de daadwerkelijke banengroei. Dit geboorte/sterfte model van het BLS wordt door haar onnauwkeurigheid al jaren bekritiseerd, omdat het makkelijk te manipuleren zou zijn.

QE3 weer op de agenda

Volgens een peiling van zakenbank Morgan Stanley is de kans op een nieuwe ronde van monetaire verruiming door de Federal Reserve aanzienlijk groter geworden. Hield Morgan Stanley eerst nog rekening met een kans van 50% op een nieuwe ronde van QE, nu zou dat al 80% zijn. Op 20 juni is de eerstvolgende FOMC vergadering van de Federal Reserve, nadat 'Operation Twist' is afgerond. Dit programma was erop gericht om de lange rente omlaag te krijgen, door kortlopende staatsobligaties te verkopen en langlopende staatsschuld op de balans te plaatsen. Hiermee verlaagde de Amerikaanse centrale bank niet alleen de kosten van het financieren van de Amerikaanse staatsschuld, maar ook die van huiseigenaren met een hypotheek. De hypotheekrente is vaak gekoppeld aan de rente op langlopende Amerikaanse staatspapieren.

Maandelijkse banencijfer VS over de afgelopen vijf jaar (Bron: Flaglerlive.com)

Goudprijs stijgt bijna $60 per troy ounce op slecht banencijfer (bron: Goldprice)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo