Bankrun in Letland als gevolg van vermeende fraudezaak bij Snoras

Op 16 november werd Bankas Snoras genationaliseerd door de Letse overheid, nadat de Letse centrale bank had ontdekt dat er voor tenminste €300 miljoen aan bezittingen op de balans van de bank waren verdwenen. De toezichthouder heeft vervolgens op 21 november de activiteiten van Latvijas Krajbanka geschorst, de zesde grootste spaarbank van Letland. Deze spaarbank is namelijk onderdeel van Bankas Snoras en zou volgens de toezichthouder €143 miljoen 'missen'. Het verdwenen geld was van de klanten die hun spaargeld aan de bank hadden toevertrouwd.

Omdat de Latvijas Krajbanka door de verduistering van het genoemde bedrag insovabel is geworden (en omdat de naam van de bank onherstelbaar beschadigd is) zal de bank waarschijnlijk volledig worden ontmanteld. Alleen als de overheid de bank wil herkapitaliseren kan een faillisement voorkomen worden. Het gedeeltelijk verdwenen spaargeld wordt door de overheid gegarandeerd tot een maximum van omgerekend €100.000 per persoon. In totaal betekent dit een strop van maximaal €500 miljoen voor de Letse overheid, waarvan omgerekend €213 miljoen uit een verzekeringsfonds kan worden gehaald dat speciaal voor dergelijke calamiteiten was opgebouwd.

Spaarders kunnen nog wel geld ophalen bij de Latvijas Krajbanka, beperkt tot maximaal 50 lati per dag (omgerekend €71,50) tot het eind van de week. Een schamel bedrag, maar blijkbaar wel genoeg voor de spaarders om in de rij te gaan staan bij de pinautomaten. Klanten van de Snoras Bank kunnen vanaf vandaag ook weer geld van hun rekening halen, met een maximum van 500 lati per dag (omgerekend  €715). Onderstaande foto's illustreren de zwakte van ons geldsysteem, spaarders kiezen eieren voor hun geld en halen ondanks het garantiesetelsel toch alvast geld van hun rekening. Zie hier het schrikbeeld van elke bankier.

Op diverse locaties halen mensen en masse geld van de bank (via Zero Hedge)