Beijing, Tendering Support to Europe, Helps Itself

De Chinese vice-premier Li Keqiang is in Europa op rondreis om te praten over de Chinese steun voor de Europese staatsobligaties en het sluiten van handelsakkoorden. Vorig jaar kocht China al voor miljarden Grieks schuldpapier op en investeerde het in Griekse havens om de Europese crisis te dempen.
Li Keqiang, beoogd toekomstig premier, stuurde open brieven aan Spaanse, Britse en Duitse kranten, die illustratief zijn voor het Chinese charmeoffensief in Europa. China benadrukt dat het vriendschap en samenwerking zoekt. China weet dat de Europese problemen groot zijn, maar heeft een groot belang bij de afzet van Chinese producten op de Europese markt. Europa importeert een kwart van de Chinese export. Met 500 miljoen consumenten is deze markt van groter belang dan de Amerikaanse, die 300 miljoen consumenten heeft.
Dat de samenwerking strategisch van aard is, blijkt uit de investeringen in Spanje en Portugal. Die landen bieden China niet zozeer een springplank naar Europa, maar vooral naar Zuid-Amerika. Met name de Braziliaanse oliebronnen en de Zuid-Amerikaanse grondstoffenmarkt zijn voor China van strategisch belang.
De Chinezen snappen kennelijk maar al te goed dat het opkopen van tientallen miljarden aan staatsobligaties van de zwakke Club Med landen een slimme manier is om een grotere eurocrisis te voorkomen. Een diepe economische crisis die rondom Europa kan ontstaan zou China mogelijk veel meer geld kosten. Het is bovendien een krachtig signaal aan de VS dat de Chinezen in staat zijn een pact met Europa te sluiten. China weet maar al te goed dat de grootste geopolitieke bedreiging voor de VS een groot en sterk Euraziatisch continent is. 
Kijk ook naar Inside Story van Al Jazeera. Zij gaan uitgebreid in op de politieke belangen van China.