Beleggers zien meer risico in Franse staatsobligaties

De politieke onzekerheid in aanloop naar de verkiezingen in Frankrijk heeft ook zijn weerslag op de obligatiemarkt. Was de rente van een Franse staatsobligatie in augustus vorig jaar slechts 22 basispunten hoger dan een Duitse 10-jaars rente, sindsdien is de zogeheten ‘spread’ opgelopen tot 71 basispunten.

Volgens de laatste peilingen na afloop van een groot tv-debat kwam de eurosceptische Marine Le Pen op een derde plaats, maar beleggers houden nog steeds rekening met de mogelijkheid dat ze de verkiezingen zal winnen.

Frankrijk uit de euro?

Marine Le Pen is zeer kritisch over de Europese Unie en de euro en heeft openlijk gezegd dat ze weer een eigen Franse munt wil invoeren. Dat laatste maakt beleggers nerveus, omdat een mogelijk vertrek van Frankrijk uit de euro grote gevolgen kan hebben voor de waarde van Frans schuldpapier. Marine Le Pen wil de staatsschuld in de eigen valuta aflossen, waardoor beleggers geconfronteerd worden met valutarisico.

Door de politieke onzekerheid betaalt Frankrijk op dit moment een hogere prijs om obligaties door te rollen. We zijn benieuwd hoe deze premie zich zal ontwikkelen, naarmate de verkiezingen dichterbij komen. De eerste verkiezingsronde wordt op 23 april gehouden. Als geen kandidaat op dat moment de meerderheid van de stemmen weet te behalen zal een tweede ronde op 7 mei tussen de twee populairste kandidaten de doorslag geven.

risk-spread-french-german-bond

Risicopremie op Franse staatsobligaties stijgt in aanloop naar verkiezingen (Bron: Thomson Reuters, via @Schuldensuehner)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo