Bezuinigen: Belasting middeninkomens van 42% naar 49%

Het kabinet Rutte zegt te willen bezuinigen, maar in de praktijk komt het vooral neer op lastenverzwaringen. Pieter Omtzigt (CDA) dook in de miljoenennota en kwam tot een opzienbarende ontdekking: de belasting voor lage- en middeninkomens zal de komende vijf jaar sterk opgeschroefd worden. Het belastingtarief voor de eerste schijf (€19.645 tot €40.248) zal tussen nu en 2017 geleidelijk opgeschroefd worden van 42% naar 45%.


Voor de middenklasse is de belastingverhoging nog veel groter. Inkomens tussen de €40.248 en €55.991 worden over vier jaar met 49% belast, een stijging van zeven procentpunt ten opzichte van het huidige belastingtarief. Het inkomen tussen de €55.991 en de €110.000 wordt ook zwaarder belast, want deze schijf wordt in een paar jaar tijd opgerekt van 52% naar 56 tot 59%. De hoogste inkomens komen er nog wat beter vanaf, want iedereen die bruto meer dan €110.000 per jaar verdient wordt in deze kabinetsplannen ontzien. Hun belastingtarief blijft op 52% liggen.

Het is nog maar de vraag in hoeverre de hogere belastingen gecompenseerd zullen worden, maar er zal geen twijfel over bestaan dat we er de komende jaren gemiddeld op achteruit gaan in onze koopkracht. Hoe ver kan de loonbelasting nog verhoogd worden, voordat men begint te protesteren? Is het gerechtvaardigd om meer dan de helft van je inkomen af te staan aan de overheid? Krijgen we daar wel genoeg voor terug? Kabinet Rutte maakt werken steeds minder aantrekkelijk…

belastingverhoging-rutte-2017Inkomstenbelasting gaat de komende jaren verder omhoog (Bron: Pieter Omtzigt)