BRICS-landen willen geen sancties tegen Rusland

De BRICS-landen hebben afgesproken de Westerse sancties tegen Rusland niet te steunen, zo maakte het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend. “De unilaterale sancties die zijn opgelegd aan Rusland worden niet gesteund door de andere BRICS-landen”, zo reageerde Zhang Jun van het Chinese ministerie op de vraag of de handelsrelatie tussen China en Rusland zou lijden onder de sancties.

Volgens Zhang vertegenwoordigt het gezamenlijke besluit om de Westerse sancties tegen Rusland niet te steunen de politieke houding van deze landen. Westerse landen hebben sinds het voorjaar van 2014 al verschillende rondes van sancties doorgevoerd in reactie op de militaire aanwezigheid van Rusland in Oekraïens gebied. Moskou ontkende haar betrokkenheid bij het militaire conflict in de oostelijke helft van Oekraïne en heeft in reactie op de Westerse sancties tegen het Russische banksysteem ook handelsbeperkingen opgelegd aan Westerse landen. Rusland accepteert niet langer levensmiddelen uit Europese landen en heeft mede vanwege de anti-Russische houding van Europa besloten de nieuwe gaspijpleiding naar Europa om te legen via Turkije en Griekenland.

Rusland richt haar blik oostwaarts

Volgens Rusland zijn de Westerse sancties contra-productief en daarin wordt het land gesteund door de vier andere leden van de BRICS-landen. Nu de verhoudingen met Europa en Amerika op scherp staan zoekt Rusland in haar handelsbetrekkingen meer toenadering tot landen in Latijns-Amerika, Azië en het Midden-Oosten. Mede als gevolg van de Westerse sancties investeert Rusland in een betere handelsrelatie met China. De Chinezen importeren graag olie en gas uit Rusland, in ruil voor investeringen in de Russische industrie en infrastructuur.

Eerder deze week werd in Rusland het zevende BRICS-topoverleg gevoerd.

russia-brics-2015

BRICS-landen steunen sancties tegen Rusland niet