Bundesbank pleit voor verplichte heffing spaarders

De Duitse Bundesbank wil spaarders laten meebetalen om banken overeind te houden. Dat schrijft Deutsche Wirtschafts Nachrichten vandaag op haar website. De centrale bank wil dat de heffing voor spaarders er snel komt, evenals de mogelijkheid om aandeelhouders van banken te onteigenen in een reddingsoperatie van de bank.


Afgelopen maandag sprak Andreas Dombret, lid van de Raad van Bestuur van de Bundesbank, in Salzburg over de toekomstige Europese bankenunie. Hij gaf zijn goedkeuring aan de Europese regels met betrekking tot het toezicht op banken. De bail-in programma’s, die de belastingbetaler zoveel mogelijk moeten ontzien tijdens een bankencrisis, moeten volgens hem in 2015 gereed zijn.

Volgens Dombret is het risico op een systeemcrisis in het Europese bankwezen nog steeds groot. Daarom moeten nu al maatregelen genomen worden om verliezen af te kunnen wentelen op alle stakeholders van banken, waaronder de spaarders.

Spaardersheffing

Met een spaardersheffing kan er geld voor een Europees bankenreddingsfonds verzameld worden, geld dat mogelijk nodig is om falende banken weer overeind te houden. Dat is nodig, omdat overheden niet meer in staat zijn een grote bank overeind te houden met een kostbare bail-out. De verplichtingen op de balansen van banken in de Eurozone hebben een omvang van 250% van het GDP van de Eurozone. In een land als Spanje hebben banken een totale balansomvang van meer dan €3,3 biljoen, omgerekend is dat meer dan drie keer de omvang van de Spaanse economie.

De enorme omvang van het balanstotaal van de Europese bankensector vormt geen acute bedreiging, maar is wel een risico waar men rekening mee moet houden. Vandaar dat er gekozen is voor een bail-in methode, waarbij aandeelhouders, obligatiehouders én spaarders allemaal verlies moeten nemen. De Bundesbank wil voorkomen dat er al een bank omvalt, voordat alle wetgeving rondom bail-in’s rond is. Het is de beruchte ‘template’ waar Dijsselbloem het over had toen de banken op Cyprus gered moesten worden. “Bail-in’s zijn in, bail-outs zijn uit!”

Hoe de spaardersheffing er precies uit moet zien, daarover verschaft Deutsche Wirtschaft Nachrichten helaas nog geen duidelijkheid.

Angela Merkel en Jens Weidmann
Bondskanselier Angela Merkel en Jens Weidmann van de Bundesbank (Foto: DWN/Laurence Chaperon)