Contante betalingen Spanje worden beperkt tot €2500

Volgens de regering moet de maatregel ook het gebruik van zwart geld aan banden leggen, maar het valt nog maar te bezien of de Spaanse belastingdienst de middelen en mogelijkheden tot haar beschikking heeft om alle transacties van bedrijven en burgers in kaart te brengen en de bewijstlast te leveren. De nieuwe maatregelen van de Spaanse regering moeten ook een extra obstakel opwerpen voor bedrijven om schaduwfacturen te maken. Het plan – dat nog meer maatregelen omvat – werd eerder deze maand geaccepteerd door het Spaanse kabinet en zal naar verwachting €8,171 miljoen opleveren in 2012.

Het plan om betalingen boven de €2.500 in contanten te verbieden maakt mensen nog afhankelijker van het banksysteem. Het is de vraag of de plannen het gewenste effect zullen hebben, want doorgaans werken dit soort maatregelen juist averechts. Hogere belastingen kunnen op een gegeven moment ontduiking uitlokken, zeker als de bevolking van mening is dat de belastingen niet in verhouding staan tot wat ze ervoor terug krijgen. Ook is het niet aannemelijk dat de belastingdienst in Spanje in staat is om alle transacties van alle burgers met bedrijven te traceren.

De Spaanse regering wordt vanuit Europa onder druk gezet om zich te conformeren aan de begrotingsregels. Die schrijven voor dat alle landen van de Eurozone hun tekorten moeten terugdringen tot maximaal 3%. Hiervoor krijgen landen wel een paar jaar de tijd, zodat de aanpassingen geleidelijk doorgevoerd kunnen worden. Bij de invoering van de euro kropen de rentes op de staatsobligaties van de verschillende landen snel naar elkaar toe, waardoor landen als Spanje, Italië, Portugal en Griekenland jaren lang relatief goedkoop konden lenen. Sinds het uitbreken van de crisis zijn financiële markten weer kritischer gaan kijken naar de Europese obligatiemarkt, met als gevolg dat de landen met een minder sterke economie duurder moeten lenen. Daarbij heeft Spanje er een probleem bij van een niet functionerende vastgoedmarkt. Door de goedkope rente was er jarenlang overinvestering, met als gevolg dat er nu bijna niets meer gebouwd wordt in Spanje. De omvang van de vastgoedmarkt in Spanje leverde in de hoogtijdagen veel werkgelegenheid op, maar werkt nu juist tegen. De werkloosheid van Spanje is ruim boven de 20% (voor jongeren zelfs boven de 50%), terwijl de lagere huizenprijzen de reserves van de banken onder druk zetten.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo