Cuba wil lening Tsjechië afbetalen met rum

Cuba wil haar schuld aan Tsjechië terugbetalen met rum, een sterke alcoholische drank die van suikerriet gemaakt wordt. Het land leende tijdens de Koude Oorlog geld van Tsjechië, maar heeft geen geld om deze lening van $270 miljoen terug te betalen. Dat bracht de regering op het idee om één van haar exportproducten naar voren te schuiven als alternatief betaalmiddel, zo schrijft Bloomberg.

Cuba en Tsjechië hebben een sterke band met elkaar, omdat beide landen tijdens de Koude Oorlog communistisch waren. Ze handelden veel met elkaar, maar tot op de dag van vandaag is Cuba nog steeds een bedrag van $270 miljoen schuldig. Geld om deze lening af te betalen heeft het land niet, maar ze hebben wel veel producten die Tsjechië waarschijnlijk wel kan waarderen. Het Europese land importeerde vorig jaar ongeveer $2 miljoen aan rum uit Cuba. In dat tempo zou het nog meer dan honderd jaar duren om de volledige schuld af te lossen.

rum-pixabay-teaserRuilhandel

Het is niet voor het eerst dat landen met financiële problemen goederen aanbieden om schulden af te lossen. Zo probeerde Noord-Korea in 2010 vijf procent van haar lening van $10 miljoen van Tsjechië af te lossen met ginseng, een homeopathisch geneesmiddel. Maar het Europese land had geen interesse, die zag de schuld liever afgelost worden met zink.

Ook Rusland bedacht een creatieve manier om haar schuld aan Nieuw-Zeeland af te lossen. Ze stelde een onderzeeër en twee MiG gevechtsvliegtuigen ter beschikking in ruil voor de geïmporteerde levensmiddelen. Nieuw-Zeeland bedankte voor dit aanbod en wist uiteindelijk slechts een derde van de uitgeleende $100 miljoen terug te krijgen.

De Dominicaanse Republiek bood Venezuela ooit pasta, zwarte bonen en suiker aan in ruil voor ruwe olie. Een jaar later stuurde Guyana 170.000 ton rijst en leverde Nicaragua vlees, melk en kleding aan Venezuela als betaling voor olie. Volgens Bloomberg stuurde Cuba vorig jaar doktoren, militair adviseurs en leraren naar Venezuela.

Goud

Voor 1971 waren landen nog gewend schulden in goederen af te rekenen en als dat nodig was met goud over de brug te komen. Maar in een wereld van ongedekt papiergeld bestaat deze discipline niet meer en worden schulden simpelweg doorgerold, kwijtgescholden of met wat ‘hulp’ van het IMF geherstructureerd. Nog verder terug in de tijd – voordat de Amerikaanse dollar de wereldreservemunt werd – was het heel gebruikelijk dat landen hun overschotten en tekorten op de handelsbalans afrekenden met goud.

De functie die de dollar vandaag de dag vervult als wereldreservemunt werd in het verleden vervuld door fysiek goud. Omdat elk land maar een beperkte hoeveelheid goud had konden handelstekorten nooit oneindig opgestapeld worden, een probleem dat de wereld nu wel heeft met de Amerikaanse dollar. Dat is het zogeheten Triffin Dilemma, het dilemma dat de Verenigde Staten voortdurend schulden moet maken om de rest van de wereld van dollars te voorzien.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo