Dagelijkse kost 12 maart 2012

Nieuws uit Nederland

VEH wil ook hypotheek voor flexwerkers
Vereninging Eigen (Huur)Huis (bij de Nederlandse grootbank) is van mening dat ook flexwerkers zonder vast arbeidscontract een hypotheek moeten kunnen afsluiten. De VEH krijgt steun van Matthijs Huizing van de VVD en Elly Blanksma van het CDA. Zij steunen de wens van VEH dat mensen met enkel een jaarcontract en een goed perspectief op toekomstig werk een hypotheek moeten kunnen krijgen. Wat een goed perspectief is zonder vast contract? Geen flauw idee.

Compleet kansloos en compleet onverantwoordelijk zo'n voorstel. De huizenzeepbel loopt leeg, maar starters worden door VEH en deze politici verleid om het risico te nemen om in de restschuldenproblematiek terecht te komen. Of is Den Haag bereid om garant te gaan staan met belastinggeld?

Hoe graag kan men een zeepbel opnieuw willen opblazen met uit het niets gecreërd krediet? Spaarreserves opbouwen is in mijn generatie (lees: twintigers en dertigers) van potentiële starters toch al geen gewoonte. Wanneer gaat Den Haag haar denken eens veranderen? Mijn inziens is het hoog tijd om eens wat te doen om jongeren te stimuleren om eigen vermogen op te bouwen in plaats van dit fiscaal te belasten.

Den Haag zegt feitelijk niets anders dan: “Jongeren, schulden aangaan is goed! Als jullie vermogen opbouwen dan pikken we dat toch wel in via de fiscus”. Hoe lang moet het duren voordat het kwartje valt? Deze Kamerleden kunnen net zo goed meteen voor een bank gaan werken, dan is het meteen duidelijk wiens belang zij vertegenwoordigen; wel zo transparant.

Mijn excuses voor de toon, maar ik kan hier niets anders van maken.

 • VEH wil ook hypotheek voor flexwerkers (NU.nl)

Europese grondwet
Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaat in Europa in gesprek over een Europese grondwet. Hij is bereid te praten, maar blijft “terughoudend”. Dat is jargon om te zeggen dat er onderhandeld gaat worden.

Het Financieele Dagblad schrijft:

Nederland gaat met andere Europese landen in discussie over een Europese grondwet. […] De uitnodiging voor het informele overleg komt van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle. Volgens Westerwelle kan een discussie over een Europese grondwet nationalistische stemmingen binnen de EU tegengaan. Ook zou een grondwet de unie als economisch blok versterken.

De hamvraag is natuurlijk of er onderhandeld wordt over een fiscale unie (lees: een transferunie) of een fiscalisering van de unie (een harmonisering van fiscale discipline). Het onderscheid? Een fiscale unie is schijnoplossing voor de gebreken van dit financiële stelsel en een gevaar voor een democratisch Europa, terwijl een fiscalisering van de unie wel eens ingevuld kan worden als een fundamentele oplossing.

Details blijven zoals gewoonlijk achterwege, maar de meest prangende vraag is of een dergelijke grondwet de politiek wel of niet toestaat om toekomstige belastinginkomsten te verkopen om de huidige begrotingstekorten te financieren. Kan de politiek dat niet, dan hebben we het over een fiscalisering van de unie en het grondwettelijk vastleggen van begrotingsdiscipline die politiek list en bedrog voorkomt. Kan dat wel dan is er sprake van een overdrachtsunie en dat is het laatste waar de Europese burger op zit te wachten.

Wat mij betreft is een Europese grondwet alleen bespreekbaar als er een niet kapot te amenderen grondwetsartikel komt dat een algeheel verbod instelt op publieke schulduitgifte. Zo niet, dan kan het proefballonnetje afgeschoten worden.

 • Nederland in gesprek over EU-grondwet (FD)

Amerikaanse “automatische” inzage bij Nederlandse fiscus
Nu breekt mijn klomp. In het FD lezen we:

Vanaf 1 januari volgend jaar krijgt de Amerikaanse belastingdienst (IRS) van de Nederlandse Belastingdienst automatisch inzage in de vermogenspositie van Amerikaanse ingezetenen. De IRS denkt hiermee de komende tien jaar tussen de $ 8 mrd en $ 10 mrd extra belasting binnen te halen.

Automatisch inzage? Wat?! Kan de Amerikaanse overheid dan ook mijn belastinggegevens inzien? Hoe zit dat?

En de volgende quote:

Kamerleden Gerard Schouw en Wouter Koolmees willen onder meer weten waarom de Kamer niet vooraf is geïnformeerd over deze stap. Ook wijzen zij de bewindslieden op de mogelijke strijdigheid met EU-wetgeving op ­privacy-gebied.

Uh.. wat? De volksvertegenwoordiging is niet ingelicht door het kabinet? Hoe moet de Tweede Kamer het kabinet controleren als zij voor absurde en voldongen feiten wordt gesteld? Ik begin me zolangzamerhand af te vragen wanneer het bericht verschijnt dat zonder mede weten van het Nederlandse parlement zij door een Amerikaanse wet is afgeschaft? Sorry, maar dit verzin je niet. Dit kan niet waar zijn. Automatisch toegang? Bizar.

 • VS jagen in Europa op zwart geld (FD)

Studiefarce
Stel je bent jong en je gaat de studie “omgangskunde” doen met de belofte dat je in meerdere vakken op scholen kan gaan lesgeven. Vervolgens blijkt dat niet zo te zijn. Bij wie ligt dan de fout? De opleiding die deze studie onder valse voorwendselen aanbiedt of de student die ingaat op een aanbod dat te goed is om waar te zijn? Een studie “omgangskunde”? Het woord diploma-inflatie is van toepassing. 

 • ISO eist oplossing in studiefarce (NU.nl)

Schuldhulpverlening in Nederland
Het trieste resultaat van de nationale volksport om jarenlang boven je stand te leven met geleend geld..

 • Drukte bij maatschappelijk werk door schulden (NU.nl)

De hypotheek van Emile Roemer
Eigenlijk moet de titel luiden: “De hypotheken van Emile Roemer”, want de Pers vogelde via het Kadaster uit dat de SP-voorman de ene na de andere hypotheek oversloot om de overwaarde op zijn huis te verzilveren. Hij deed dat zelfs bij DSB.

Er wordt meteen riooljoualistiek geroepen in het Haagse, maar dit hoort er nu eenmaal bij. Wat een kul argument om te zeggen dat dit riooljoualistiek is. Parlementariërs zijn echt niet vrijgesteld van het afleggen van verantwoording over hun financiële handel en wandel. Dat is van levensbelang in een democratie. Bovendien zijn dergelijke gegevens gewoon toegankelijk in het Kadaster en het lijkt mij absurd om voor Tweede Kamerleden een uitzonderingspositie te gaan maken. Dat het niet het smaakje joualistiek is kan heel goed zijn, maar dat maakt het niet minder van publiek belang.

Live goud- en zilverprijzen op de iPhone?
Van onze vrienden bij GoSix:

De eerste Nederlandse Goud & Zilver iPhone app met realtime goud en zilverkoersen, grafieken en koersdoelen met notificatie. De app biedt realtime koersinformatie, historische goud- en zilverprijs grafieken (in Euro en Dollar) en koppelt middels QR-code uw iPhone aan de door u ingestelde koersdoelen op GoudZilverPrijs.nl.

Bij het bereiken van een of meerdere ingestelde koersdoelen ontvangt u op uw iPhone of e-mail een bericht met het behaalde koersdoel. Zo mist u nooit meer een aan- of verkoopmoment voor uw edelmetaal. Zowel de iPhone App als de koersdoel-berichten zijn geheel gratis!

Voor de gratis iPhone App en verdere informatie: goudzilverprijs.nl.

Griekenland
Ik stel voor om net als de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schaüble een sudoku te gaan maken.

Het is onnavolgbaar. De kleine lettertjes in de Griekse schulden zijn meer dan duidelijk over de voorwaarden die gelden ten aanzien van een “default” situatie. Die kleine lettertjes worden wel heel makkelijk opzij geschoven. Enfin, leest u het zelf maar; ik zit mijn handen in het haar omdat ik dit niet kan uitleggen.

 • The Eight Hundred Pound Greek Gorilla Enters The Room (Zero Hedge)
 • The Greek €107 Billion Contingent Liability Gorilla Exposed (Zero Hedge)

Overigens, misschien vindt u het wel leuk om onder het genot van een drankje mij al uw onbeantwoorde vragen te stellen. De eerste en juiste inzending van de Sudoku trakteer ik op een pintje ergens in Utrecht. U kunt mailen naar: jaco@marketupdate.nl.

Onze SNS-correspondent heeft e.e.a. verzameld aan nieuws over Griekenland, België en Nederland.

Moody's laat weten dat het geforceerde omruilprogramma van Griekse staatsleningen tot de categorie “default” te rekenen. Nou dat is nieuw want vorige, vergelijkbare omruilingen kregen geen turfje op het grote defaultbord. Toekomstige onderzoekers hebben dan tenminste een correcte dataset.
—————–
Vandaag komen de minsters van financiën en de ECB in Brussel bij elkaar om de bespreken hoe de fondsen van het tweede reddingspakket van Griekenland zullen worden vrijgegeven nu de omruil van oude schuld geslaagd is, althans, voor Griekenland dan. Het ophogen van de verdedigingslinie tegen toekomstige aanvallen op de euro(landen) zal ook ter sprake komen maar het is te opportuun te veronderstellen dat vandaag een beslissing zal worden genomen. Het ziet er naar uit dat meerdere landen gecharmeerd zijn van het idee om de 250Mrd die EFSF nog aan droog kruit over heeft te combineren met de 500Mrd die ESM als opvolgster op papier wordt toebedeeld. Hierdoor zou er een 750Mrd fonds ontstaan. Dat is niet de 1000+ Mrd die alle oppositie monddood zal maken, maar het is een aardige vuist die maar beter vermeden van worden. Vrijdag zal het IMF beslissen over haar bijdrage aan het Griekse reddingspakket ten bedrage van 28Mrd.
——————-
Di Rupo wijst naar Nederland dat een tekort heeft van 4.5% terwijl België met 2.8% nu het braafste jongetje is van de Europese klas. Nu ziet di Rupo er ook uit als het braafste jongetje, maar brave jongetje worden regelmatig achter het fiestenhok even ondersteboven gekeerd om te zien of er nog wat muntjes uit de knickerbocker rollen. We hebben meermalen geschreven dat België mooi onder de radar weet te blijven ook al heeft het land een triest record inzake formeren van regeringen.
In dit geval zou het kunnen zijn dat de aandacht moet worden afgeleid van de hoogte van de Belgische staatschuld die met 96% beduidend hoger is dan de ca 67% die we voor Nederland opschrijven, maar voordat we met propjes gaan gooien naar Di Rupo toch maar even naar de cijfers kijken.

Het moet gezegd worden dat België flink aan de weg timmert want begin van de eeuw stond er nog 110% als debt/gdp ratio. In 1993 stond er een ratio van 138  in de boeken dus het gaat de goede kant op. Overigens stond Nederland in 1993 op een debt/gdp ratio van 77%.  Nu we dan toch in de geschiedenis kijken gooien we er gelijk maar een triviaatje in: Wat en wanneer was de hoogste debt/gdp ratio die in Nederland sinds 1800 is gemeten? Het laagste cijfer was 38% in 1977, maar nu het hoogste…..  Om u de gelegenheid te geven er even rustig over na te denken hebben we het antwoord (volgens Reinhart en Rogoff) helemaal onderaan dit bericht opgenomen.
——————–
Deze week verwachten we 22 Mrd aan nieuwe staatsleningen, waaronder 3 jaar Nederland met een rendement van ca 0.6%. Verder zullen we Spanje, Italië en Frankrijk zien opereren tussen de 3 en 7 jaar. Aangezien er deze week ook voor ongeveer 22Mrd aan rente en aflossingen vrijvallen is de situatie “cash neutral” maar omdat 19Mrd van de 22Mrd uit Duitsland komt is de situatie niet Geographical Neutral of hoe dat ook heet. Niet dat we problemen verwachten, just saying.

Het antwoord op de quiz-vraag vind u onderaan onder de “Tot slot”..

René Tissen over Griekse Deal
René Tissen eindigt met de veelzeggende zin: “Maar Europa als geheel heeft meer baat bij een grote schoonmaak”. Inderdaad.

 • Klinkklare overwinning voor Griekenland (René Tissen; RTL-Z)

Nieuws uit buitenlandse media

Weet wat je eet! Er zit “roze slijm” in het Amerikaanse gehakt..
Voedselveiligheid is in Amerika (letterlijk) een moeilijk te verteren obstakel voor snelle winst. Dus wordt de politiek en de ambtenarij omgekocht door de industrie. Via Washington's Blog het artikel en item van ABC News. ABC besteedde aandacht aan het roze slijm dat voor 70% onderdeel uitmaakt van het Amerikaanse gehakt dat in de winkels ligt. Kijkt u zelf maar, want je wordt er bijna spontaan vegetarisch van..

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

JP Morgan en MF Global
Kritiek op JP Morgan komt je op grote problemen te staan. Je bankrekening wordt afgesloten en nieuwszenders worden gedwongen om je niet meer uit te nodigen. Het is James Koutoulas overkomen die 8.000 klanten van MF Global helpt om hun geld terug te krijgen. Hij heeft grote kritiek geuit op JP Morgan die het geld van klanten van MF Global niet terug wil geven.

Te gek voor woorden? Welcome to America. Het is dagelijkse praktijk in de VS.  

Quote: “Through my role as the co-founder of the Commodity Customer Coalition and pro bono counsel for some 8,000+ customers whose property it looks like your institution may be holding without their consent, I have loudly advocated for JPMorgan Chase to retu this property. In response to this, rather than doing the right thing, you closed all of my personal and corporate bank accounts and my personal credit card. I have been told by multiple members of the media that JPMorgan Chase has called them and stated that if their media outlet has me on television again, that JPMorgan Chase will pull their advertising from the offending network.”

Goldman Sachsje
En dan die andere Amerikaanse grootbank, Goldman Sachs. We hebben weer een fraai voorbeeld van een Goldman Sachsje. Jonathan Weil van Bloomberg legt de laatste niet-illegale scam uit.

 • Goldman Sachs Raises Conflicts to a High Art (Jonathan Weil; Bloomberg)

China heeft eerste handelstekort sinds 1989

 • China Posts Biggest Trade Deficit Since 1989 As Crude Imports Surge: Is China Recycling Export Dollars Solely Into Oil? (Zero Hedge)

Geweldige analyse van Zero Hedge. China heeft voor het eerst sinds 1989 méér geïmporteerd dan geëxporteerd! Dit is “a game changer”. Wat hier achtersteekt? Of enorme olie-importen, of enorme goudaankopen, of eigenlijk waarschijnlijker: beide. In het algemeen geldt dat strategische oliereserves een militair strategische reserve zijn. Kunt u de rest invullen. En goud? Dat spreekt inmiddels voor zich. Dat is een monetaire reserve dat elk financieel stelsel overleeft.

Saillant is dat Japan, Australië, Brazilië, en de VS ook allemaal een tekort hebben en dus ook méér importeren dan exporteren. De logische vraag die daarop volgt is vervolgens wie er dan méér exporteert? Als het Europa is, dan is Duitsland de logische kandidaat voor het overschot.

Goud en zilver
Zoals gebruikelijk van Casey Research: geweldige grafieken. Het verhaal is inmiddels bekend: goud en zilver zijn vele malen veiliger ten opzichte van alle papieren illusies in omloop.

Bill Gross anticipeert met Pimco op QE3
Tja, als er echt helemaal nergens meer veilig rendement te behalen valt, dan biedt QE3 uitkomst. Die nieuwe ronde van geldpersfinanciering zorgt ervoor dat men de Federal Reserve een stap voor kan zijn, dat heet in jargon “front-running”. Bill Gross gaat de Fed “front-runnen” door in hypotheekgedekte schuldpapieren te stappen. Of u hetzelfde moet doen als Pimco? Niet bepaald, want Pimco kan niet uit US Treasuries en ook niet uit hun hypotheekportefeuille en doet dus wat zij kan om de verliezen te beperken (maar  goed, dat is mijn bescheiden inschatting..).

 • No More QE? Bill Gross Isn't Buying It, As Total Retu Fund MBS Holdings Surge To New All Time High (Zero Hedge)

Tot slot.

Gelukkig zijn er ook nog leuke dingen. Mercedes heeft wel een heel erg mooie reclame gemaakt. Hoe maak je een auto onzichtbaar? Mercedes laat het zien.

 

Het juiste antwoord op de Debt/Gdp vraag: 277% in 1834. Als we de dataset inkorten tot alles na 1900 dan is de uitkomst 223% in 1946