Dagelijkse kost 15 augustus 2012

Nieuws uit de Nederlandse media

Buffett zet in op oliesector

Warren Buffett ziet kansen in de oliesector, want in het tweede kwartaal van dit jaar kocht hij via zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway een belang in Phillips 66 (een afsplitsing van olieconce ConocoPhillips) en voegde hij ook aandelen van National Oilwell Varco aan zijn portefeuille toe. Dit bedrijf maakt apparatuur die men gebruikt voor het exploiteren van olievelden. Tegelijkertijd verminderde hij het belang in Procter & Gamble (met bijna 20 procent), Johnson & Johnson (met ongeveer twee derde) en Kraft (met een kwart), zo lezen we op RTL-Z. Ook een recent aangekocht belang in chipgigant Intel werd in de verkoop gedaan.

De olieprijs is de afgelopen maand weer wat gestegen, maar als we Buffett moeten geloven zullen bedrijven in de oliemarkt de komende tijd ook nog goede zaken doen. Weet Buffett meer dan wij of is hij over zijn hoogtepunt heen? De prestaties van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway hebben het de afgelopen jaren niet zo goed gedaan als voorheen. Een grafiek van Forbes:

 •  Buffett zet in op oliesector (RTL-Z)

Vertraging kwartaalcijfers Homburg

Het vastgoedfonds Homburg Invest, dat in een Canadese vorm van surceance verkeert, loopt vertraging op bij het publiceren van zijn tweede kwartaalcijfers. Dat schrijft het FD vandaag op haar website. Het vastgoedfonds gaf voor ruim €440 miljoen aan obligaties uit aan ongeveer 9.000 Nederlandse particulieren, vermogen dat werd aangelengd met geleend geld en dat vervolgens in vastgoed werd belegd. Het fonds zou voor ruim €1 miljard aan panden bezitten in Noord-Amerika, Nederland, Duitsland en de Baltische Staten, zo schrijft het FD. Door de financiële crisis kwam het vastgoedfonds in de problemen, omdat de waarde van het vastgoed begon te dalen en de huurinkomsten terugliepen.

Er moet nu een plan gemaakt worden om de grote schuldenberg van Homburg te kunnen verteren, maar dit plan laat nog steeds op zich wachten. Het fonds heeft tot 31 augustus de tijd om met een plan van aanpak te komen voor de toekomst. De AFM heeft de vergunning van Hombrug Invest om aandelen uit te kunnen geven al ingetrokken, om de mogelijke schade voor beleggers niet groter te maken. Daarmee is ook de optie om bestaande schulden om te zetten in aandelen niet meer mogelijk, een optie die voor Homburg Invest aantrekkelijk zou zijn.

 • Vertraging kwartaalcijfers Homburg (FD)

'Nederland moet eigen graanvoorraad hebben'

Albert Jan Maat, voorzitter van landbouworganisatie LTO, pleit voor een strategische aanpak van het voedselbeleid. Hij is van mening dat Nederland een graanvoorraad moet aanleggen om krapte op de eigen markt te voorkomen. Daar zouden veeboeren en bakkers van moeten profiteren. Volgens Jan Maat is de graanprijs structureel te laag en moet Nederland daarom in goede tijden een reserve aanleggen. De voorzitter van de landbouworganisatie vraagt zich af waarom er wel een dure strategische reserve van olie is, maar niet van graan.

 •  'Nederland moet eigen graanvoorraad hebben' (RTL-Z)

'Meer zelfmoorden door recessie'

Onderzoekers concluderen dat het aantal zelfdodingen in tijden van economische recessie met 8 tot 15 procent kan stijgen, zo lezen we op RTL-Z. Britse onderzoekers schatten dat de economische problemen ongeveer 1.000 Britten ertoe hebben gebracht om in de periode van 2008 tot en met 2010 een einde aan hun leven te maken. In 2007 was het aantal zelfdodingen in het Verenigd Koninkrijk op het laagste punt gekomen in twintig jaar tijd, maar in de crisisjaren 2008 en 2009 liep dat aantal weer op. In 2010 was er volgens de statistieken een daling van de werkloosheid en toen daalde ook het aantal zelfmoorden weer.

 • '15% meer zelfmoorden door recessie' (RTL-Z)

Kamp waarschuwt: pensioenen in gevaar

Kamp waarschuwt voor de gevolgen dat een vooemen van de Europese Commissie kan hebben voor de Nederlandse pensioenfondsen. De commissie wil pensioenfondsen namelijk dwingen hun buffers aan te sterken, een ingreep die tot gevolg heeft dat Nederlandse fondsen gezamenlijk €10 miljard extra opzij moeten zetten. Deze ingreep zou in ieder geval op de korte termijn leiden tot te hoge premies en lagere uitkeringen, aldus VVD-minister Kamp. Ik het weekblad Elsevier maakte hij dan ook bekend dat hij van plan is om voor deze plannen te gaan liggen, die hij 'onacceptabel' noemt.

Op de website van het BNR lezen we dat Henk Kamp al langer in conflict is met eurocommissaris Michel Baier (Intee Markt) voor wat betreft de regelgeving rondom de pensioenen. Hij wil aan pensioenfondsen dezelfde regels opleggen als aan verzekeraars. De Tweede Kamer zou in meerderheid al hebben aangegeven dat het zich niet kan vinden in de plannen van de Europese Commissie, maar er is meer steun van andere EU-lidstaten nodig om het beleid te heroverwegen.

 • Kamp waarschuwt: pensioenen in gevaar (BNR)

Meer pas afgstudeerde jongeren doen onbetaald werkervaring op

Steeds meer pas afgestudeerden gaan onbetaald werkervaring opdoen, omdat ze geen betaalde baan kunnen vinden. Dat stellen jongerenbonden vandaag in dagblad Metro. Jongeren met een diploma zijn steeds vaker bereid werk te accepteren dat geen inkomen genereert, omdat ze op die manier alsnog werkervaring opdoen en hun CV verbeteren. Volgens het BNR is de CNV bezorgd over deze ontwikkeling:

''De jongerenbond CNV is bezorgd en zet vraagtekens bij de werkgevers en hun verantwoordelijkheid. “Er is momenteel nog veel onduidelijkheid over deze werkplekken”, vindt bestuurslid van CNV Jongeren Semih Eski. Hij zei woensdag in BNR Annette van Soest: “Wat zijn bijvoorbeeld de rechten en plichten? Je hebt bijvoorbeeld niet meer te maken met een stageovereenkomst, die je wel zou hebben als je gewoon op school zou zitten. Maar je valt ook niet onder een CAO. Dus we zijn heel erg benieuwd hoe jongeren zich in deze positie wegwijs maken op de werkvloer.”''

Volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de universiteit van Tilburg, is deze ontwikkeling ook al te zien in andere landen met een hogere jeugdwerkloosheid. Jongeren hebben natuurlijk het liefst een goed betaalde baan, maar als die niet te vinden is gaan ze toch op zoek naar andere manieren om werkervaring op te doen.

 • Geen gage voor je stage (BNR)

PvdA: ‘Ranomi’s’ van de toekomst opleiden

De verkiezingsstrijd barst langzaam maar zeker weer los en de dames en heren uit Den Haag weten de camera's en microfoons van de media snel te vinden. De crisistijd vraagt om bezuinigingen, maar politici halen natuurlijk meer kiezers binnen als ze spreken in termen van 'investeren' en 'stimuleren'. De PvdA wil sport ontzien bij de nieuwe bezuinigingen en wil dat de gymles een belangrijker onderdeel wordt op de basisscholen. De verkiezingsretoriek is niet van de lucht, want PvdA kamerlid Tanja Jadnanansing weet de massa goed te bespelen: ''Zo leiden we de Ranomi’s van de toekomst op''. Met de succesvolle Olympische Spelen in Londen valt een uitspraak als deze natuurlijk goed. Ze zegt verder het volgende:

''De afgelopen weken zagen we hoe Ranomi Kromowidjojo en Epke Zonderland een heel land in beroering brachten. Veel kinderen zijn hierdoor geïnspireerd om zelf ook te gaan sporten. Wij willen dat het mogelijk blijft voor ieder kind om een topprestatie te leveren.''

Laten we hopen dat de voorstellen van de PvdA in haar 'actieplan topsport' even bewonderenswaardig zijn als de woorden die de partij uitspreekt.

IKEA bouwt studentenwoningen

IKEA wil studentenflats gaan bouwen in een groot aantal West-Europese universiteitssteden, zo lezen we op Welingelichtekringen. De studentenflats moeten bij voorkeur gebouwd worden op terrein dat IKEA kan huren van de universiteit, waarbij de flat na een nader te bepalen periode voor een symbolisch bedrag van €1 overgedragen kan worden. Het Zweedse bedrijf is al langer bezig met het ontplooien van activiteiten in de vastgoedsector, zo investeerde het eerder ook al nieuwbouwwijken. De vastgoedinvesteringen van IKEA worden gedaan via de afdeling LandProp. Welingelichtekringen schrijft:

''LandProp is de vastgoedontwikkelingsdochter van Inter IKEA, een onderdeel van het IKEA-conce. Het wil projecten ontwikkelen met 500 tot 700 kamers verspreid over meerdere gebouwen. De prijzen van de kamers/flats zullen marktconform zijn, maar IKEA wil zich onderscheiden met een intelligente inrichting. De kamers krijgen een oppervlakte van 17m². De studentenhuisvesting is het meest concrete vastgoedproject van LandProp, maar Ikea bestudeert ook de markt van de budget-designhotels. Ook stadsontwikkeling staat op het programma.''

Winst ASR daalt met 35%

Verzekeraar ASR heeft het afgelopen halfjaar last gehad van de onrust op de financiële markten en zag mede daardoor de nettowinst met 35% dalen tot €105 miljoen. De stagnatie in de markt voor levensverzekeringen, de hoger dan verwachte schade-uitkeringen en het slechtere beleggingsresultaat worden aangewezen als oorzaken voor de winstdaling. Het bedrijf wist zijn kosten het afgelopen half jaar met 8% te reduceren, waardoor er onder de streep nog wel winst overbleef. Ook het eigen vermogen van de verzekeraar werd aangesterkt, want dat groeide met 10% tot €2,6 miljard. Ook de solvabiliteitsratio werd verder opgeschroefd.

 • Winst ASR daalt met 35% (RTL-Z)

Politici zijn sceptisch over groei

De financieel woordvoerders van de verschillende politieke partijen zijn nog steeds voorzichtig met hun verwachten voor de economische groei, zo lezen we op de website van het FD. De cijfers die gisteren gepubliceerd werden lieten zien dat de economie in het tweede kwartaal in ons land weer licht is gegroeid, maar dat de groei nog te beperkt en te onzeker is om een andere koers te gaan varen in de verkiezingscampagne. Ook politieke partijen zien dat deze crisis nog lang niet opgelost is en dat een paar goede macro-economische cijfers nog geen zomer maken.

 • Politici zijn sceptisch over groei (FD)

In ander nieuws:

 • Air Berlin verkoopt vliegtuigen voor spek aan botten (FD)
 • Duitse bedrijven halen recordomzet (FD)
 • 'Griekenland vraagt meer tijd' (NU.nl)
 • Ruim 60.000 Syriërs gevlucht naar Turkije (NU.nl)
 • Ikea wil honderd hotels bouwen in Europa (NU.nl)
 • Grote olievondst bij Brazilie (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

Piramidespel in Polen raakt 'goudbeleggers'

De Wall Street Joual schrijft dat circa 50.000 klanten zijn gedupeerd door het Poolse beleggingsfonds 'Amber Gold', een fonds dat beloofde geld van klanten om te zetten in een goud-geindexeerde belegging die ook nog eens meer rente zou uitkeren dan een spaarrekening bij de bank. Dat is op zich al opmerkelijk, want als het fonds daadwerkelijk fysiek goud zou kopen zou er niet genoeg geld binnen kunnen komen om ook nog een hogere rente te kunnen bieden.

Amber Gold verklaarde dat het $45 miljoen aan bezittingen had, waaronder 100 kilogram fysiek goud. Het fonds blijkt echter een piramidespel te zijn geweest, waardoor de klanten nog maar aanspraak kunnen maken op $24 miljoen aan bezittingen. De oprichter van het fonds, de 28-jarige Marcin Plichta, kon niet bereikt worden voor commentaar. De Wall Street Joual schrijft dat het Amber Gold fonds van Plichta al in het vizier was bij de financiële autoriteiten in Polen. Al drie jaar zou men gewaarschuwd hebben voor een belegging in het fonds, dat zonder licentie opereerde. Desondanks bleef het fonds groeien en investeerde het ook veel in marketing om nieuwe klanten binnen te halen.

De Poolse premier Donald Tusk noemde Amber Gold dinsdag een 'piramidespel' en stelt dat de beleggers die hun geld in vertrouwen aan het fonds hebben gegeven zijn bedrogen. Hij voegde daaraan toe dat het de taak van de overheid is om snel genoeg in te grijpen om mensen in de toekomst te beschermen tegen dit soort praktijken.

De les die beleggers en spaarders hieruit kunnen leren is dat het fysiek bezit heel erg belangrijk is en dat ook fondsen die in 'hard assets' beleggen niet altijd te vertrouwen zijn. Alleen door fysiek bezit kan men het risico van een tegenpartij uitsluiten en dat is precies waarom men in tijden van economische crisis vlucht in tastbare beleggingen als edelmetaal, grond, vastgoed, kunst en dergelijke.

 • Aaaand It's Gone: This Is Why You Always Demand Physical (Zero Hedge)

Obama's oorlog tegen klokkenluiders

Het Libertyblitzkrieg blog laat zich kritisch uit over de regering van Obama. Corruptie is volgens het blog overal te vinden en iedereen die er iets tegen wil doen zou monddood worden gemaakt. Toen Paul Houser, de 'Scientific Integrity Officer', een aantal kritische vragen wilde stellen werd hem verzocht om dat niet meer via digitale correspondentie te doen, maar rechtstreeks in hard-copy. Op die manier zou er geen digitale correspondentie worden vastgelegd die later opgevraagd kan worden via de 'Freedom of Information Act'. Houser werd door zijn leidinggevende ook onder druk gezet om niet met andere wetenschappers te corresponderen per email. Hoe deze zaak is afgelopen is mij niet duidelijk, maar volgens de berichtgeving van Libertyblitzkrieg is de betreffende leidinggevende, de heer Fetcher, naderhand gepromoveerd naar een hogere functie.

Een ander voorbeeld dat hierop aansluit verscheen gisteren op Salon.com. Glenn Greenwald schrijft daar het volgende

''Recently disclosed emails revealed that Jim Messina — then-former White House deputy chief of staff, now the Obama campaign manager – deliberately met with lobbyists for the pharmaceutical industry at coffee houses rather than the White House when drafting the health care bill, and used his personal rather than official email account to communicate with them, in order to evade record-preservation and transparency obligations).''

De lobbyisten van de farmaceutische industrie zochten contact met overheidsfunctionarissen buiten het werk om. Daarbij werden persoonlijke emailadressen gebruikt voor de communicatie om te voorkomen dat deze vastgelegd kon worden en men er later op terug zou kunnen komen. Bizar dat beleid op deze manier wordt vormgegeven in de VS.

Mystery Of July Retail Sales “Beat” Solved: It Is All In The “Seasonal Adjustment”

De winkelverkopen in de VS waren in juli beter dan verwacht met een gerapporteerde toename van 0,8%. Dat was aanzienlijk beter dan waar analisten en economen op gerekend hadden. Zero Hedge pakte de cijfers erbij en vond een verklaring voor de beter dan verwachte cijfers: zonder de aanpassing voor seizoensinvloeden kwam het cijfer uit op een krimp van 0,9%. Het was voor het eerst in tien jaar tijd dat de correctie voor seizoensinvloeden een stijging opleverde. Als men de gemiddelde correctie van de afgeloen tien jaar zou toepassen op de cijfers van juli 2012 zou men uitkomen op een krimp van 1,3%, zo rekent Zero Hedge voor.

Statistieken blijken gevoelig voor manipulatie en interpretatie en daarom is het altijd goed om een slag om de arm te houden en de gepubliceerde cijfers te vergelijken met eerdere publicaties en andere data. De Amerikaanse overheid heeft er een handje van om cijfers over de inflatie en de werkloosheid wat bij te sturen, omdat deze indicatoren aangeven hoe (on)gezond de economie van het land is. Op shadowstats.com worden veel officiële cijfers opnieuw doorgerekend volgens de traditionele methodiek, waardoor soms grote verschillen zichtbaar worden.

Aanpassingen op retail sales in de VS (Bron: Zero Hedge)

 • Mystery Of July Retail Sales “Beat” Solved: It Is All In The “Seasonal Adjustment” (Zero Hedge)

China’s literally ground-breaking copper inventories

Een paar maand geleden schreven we op Marketupdate over de grote voorraden koper die zich opstapelen in de Chinese havens en industriegebieden. Analisten Judy Zhu en Han Pin Hsi van de Standard Chartered bank brachten destijds al foto's naar buiten van grote stapels koper op parkeerplaatsen en in loodsen. In Waigaoqiao (Shanghai) zagen de twee analisten dat de stapels van het metaal alleen maar groter waren geworden, een teken dat de economische groei toch echt aan het afkoelen is. Desondanks blijft China nog steeds veel koper invoeren, maar liefst 19,5% meer dan een jaar geleden en 5,9% meer in juli dan in juni. Het metaal wordt vaak op basis van contracten gekocht, contracten die soms betrekking hebben op de levering voor een duur van één jaar. Deze contracten blijven doorlopen, met als gevolg dat er in slechte economische tijden meer koper blijft liggen dan de bedoeling is.

De Chinese overheid heeft al een importheffing op koper ingevoerd en tegelijkertijd een belasting op de export van koper geschrapt. Door deze maatregelen kan het overtollige koper makkelijker weer uitgevoerd worden naar andere landen. Naar verwachting zal een groot deel van het opgestapelde koper in China zijn weg vinden naar de LME opslagloodsen in Zuid-Korea. Sinds het begin van dit jaar staat de prijs van koper enigzins onder druk, maar van een grote daling kunnen we nog niet spreken.

Grote kopervoorraden stapelen zich op op parkeerplaatsen en in loodsen

De koperprijs is sinds het begin van dit jaar wat gezakt als gevolg van zwakkere economische groei

 • China’s literally ground-breaking copper inventories (FT Alphaville)

Afrikaanse landen schuwen de Amerikaanse dollar?

De Wall Street Joual schreef begin deze week dat meer Afrikaanse landen het gebruik van de Amerikaanse dollar willen terugdringen, door bij wet voor te schrijven dat de bevolking de lokale valuta gebruikt. Zo wil Angola vanaf volgend jaar de olie- en gasbedrijven verplichten om lokale contracten en belastingen af te rekenen in de Angolese kwanza, in plaats van in Amerikaanse dollars. Mozambique wil dat bedrijven de helft van hun opbrengsten uit export omzetten in meticais, de eigen valuta van het land. Ghana zou manieren zoeken om de eigen cedi weer te herstellen als de belangrijkste munt, nadat deze in de eerste helft van 2012 met 17% in waarde was weggezakt tegenover de Amerikaanse dollar.

Zambia, een Afrikaans land waar veel koper gewonnen wordt, neemt direct rigoreuze stappen. De centrale bank van dit land heeft het gebruik van Amerikaanse dollars in transacties namelijk volledig verboden. Wie contracten betaalt of uitdrukt in Amerikaanse dollars kan in dit land een maximale gevangenisstraf van 10 jaar riskeren. De financiële repressie kan het gevolg zijn van de wens om afstand te nemen van de Amerikaanse dollar, maar kan even goed bedoeld zijn om de bijzonder zwakke lokale valuta te ondersteunen.

Vooral de mijnbouwsector en het toerisme heeft te lijden onder de nieuwe maatregelen, want dit soort bedrijven doen veel zaken met het buitenland en werken daarom vaak voor het gemak vaak met Amerikaanse dollars. Beleidsmakers in verschillende Afrikaanse landen houden de ontwikkelingen in Zambia goed in de gaten, want verschillende Afrikaanse landen hebben te maken met een zwakke eigen valuta. In Zambia lijkt het verbod op het gebruik van dollars het gewenste effect te bereiken, want de Zambiaanse kwacha is de laatste weken alweer wat aangesterkt. Onderstaande grafiek van FX-rate.net illustreert het herstel van de Zambiaanse valuta.

Volgens Wakeman-Linn van het IMF is het versterken van de valuta door middel van dit soort wetgeving minder tijdrovend dan het demonstreren van politieke stabiliteit en toewijding in het 'bestrijden van de inflatie'. Toch is het op de lange termijn geen oplossing om het vertrouwen in de munt te herstellen. Daarvoor is fundamenteel ander beleid nodig dat vertrouwen schept in de markt.

Miljardair Paulson gaat vol in goud (GLD)

Miljardair John Paulson heeft in het tweede kwartaal veel van zijn aandelen ingeruild voor een grote positie in het grootste goud-ETF, het SPDR Gold Trust (GLD). Hij kocht 4,53 miljoen aandelen in dit ETF bij en nam ook een groter belang in het mijnbouwbedrijf NovaGold Resources Inc. Door deze aankopen is nu ruim 44% van zijn $21 miljard grote beleggingsportefeuille blootgesteld aan de goudmarkt. De goudprijs beleefde het afgelopen kwartaal in dollartermen het slechtste kwartaal sinds het vierde kwartaal van 2008 en lijkt te consolideren tussen de $1.550 en $1.620 per troy ounce.

Paulson deed ook aandelen van de mijnbouwbedrijven AngloGold Ashanti Ltd. (ANG) en Gold Fields Ltd. (GFI) van de hand, maar door de grotere verkopen in andere marktsegmenten stijgt het relatieve aandeel in goud-gerelateerde beleggingen van Paulson. Zijn fonds heeft wel geleden onder de 'bear market' in mijnbouwaandelen, maar dat weerhoudt de miljardair er niet van om te investeren in de goudmarkt. Opvallend is dat de miljardair niet heeft belegd in fysiek goud (of dat niet kenbaar maakt..), want alleen fysiek bezit maakt een belegger vrij van het risico van een tegenpartij. Het GLD ETF biedt geen 1:1 dekking met fysieke goudbaren en ook is het niet makkelijk om goud op te vragen uit dit ETF. Er is weliswaar blootstelling aan de goudprijs, maar het fysieke bezit geniet naar mijn mening nog altijd de voorkeur boven dit soort afgeleide producten als een hedge tegen alles wat 'papier' is en uitsluitend in dollars wordt uitgedrukt.

Hoe dan ook, als een vermogende belegger vol in een goud-gerelateerde belegging stapt is dat op te vatten als een positief signaal.

 • Paulson Steps Up Gold Bet to 44% of Firm’s Equity Assets (Bloomberg)

Goud behoudt voorsprong op platina

Platina was jarenlang duurder dan goud, maar sinds enige tijd zijn de rollen weer omgekeerd. Afgelopen maandag stond de prijs van platina 16% lager dan dat van het gele edelmetaal, een prijsverschil dat we sinds 1987 niet meer hebben gezien. De lagere koers van platina kan worden toegeschreven aan de negatieve verwachtingen voor de wereldwijde economische groei, want het metaal kent vrijwel uitsluitend industriële toepassingen. Vooral in de auto-industrie wordt dit edelmetaal toegepast. Door de zwakke economische groei in de wereld is de vraag naar dit metaal lager en daalt de prijs. Maar ook de vraag naar platina sieraden is aan het afnemen, wat de prijs verder onder druk zet.

Goud heeft vooral een sterke monetaire component en reageert daarom op slechte economische berichten, (geo)politieke spanningen en het monetaire beleid van centrale banken. De goudprijs wordt de afgelopen jaren vooral ondersteund door aankopen van centrale banken, maar ook door een toenemende belangstelling van beleggers die veiligheid zoeken in het gele metaal. Platina kent, net als zilver en palladium, grotere koersschommelingen en beweegt sterk mee met economische cycli. Volgens Kitco is de prijs van goud op het moment van schrijven $1.602, terwijl platina voor net iets minder dan $1.400 verhandeld wordt. In beide gevallen heeft de prijs uiteraard betrekking op 1 troy ounce (31,1 gram).

Silver Institute gaat meer details verwerken in “Future of Silver Industrial Demand” rapport

Het Silver Institute zal beleggers meer informatie verschaffen over de industriële vraag naar zilver, door te onderzoeken hoeveel zilver er precies gebruikt wordt in een doorsnee mobiele telefoon, tablet, laptop, zonnepaneel, televisie, e-book en auto. Door per segment een overzicht te maken kunnen beleggers beter inschatten hoeveel edelmetaal er gebruikt wordt voor deze verschillende categorieën.

De industriële vraag naar zilver blijft door de jaren heen toenemen en zal in 2015 verantwoordelijk zijn voor 60% afname van de totale productie van het edelmetaal. In 2011 waren de industriële toepassingen nog goed voor 55% afname van de totale productie. Het nieuwe rapport van het Silver Institute zal in september worden vrijgegeven en zal worden opgemaakt door Thompson Reuters GFMS.

 • Silver Institute to update “Future of Silver Industrial Demand” report (Commodity Online)

Nieuwe munten van de Canadian Mint

De Royal Canadian Mint heeft tijdens de American Numismatic Association's World's Fair of Money Fair in Philadelphia twee nieuwe bullion coins gepresenteerd. De gouden munt heeft een zuiverheid van 99,999% en wordt uitgegeven ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van de 100 kilo gouden munt van de Canadian Mint. Het design van deze nieuwe 1 troy ounce munt, ontworpen door Stan Witten, is dan ook identiek aan die van het 100 kilo exemplaar. De productie van deze nieuwe 1 troy ounce gouden munt zal worden aangepast aan de vraag.

Voor de liefhebbers van zilveren munten heeft de Canadian Mint ook wat nieuws te bieden, een 1 troy ounce 99,99% zuiver muntstuk in het Wildlife thema. Dit thema werd vorig jaar in het leven geroepen en is ook dit jaar vertegenwoordigd. De afbeelding van een 'Prongho' antilope is gemaakt door de Canadese artiest en muntontwerper Emily S. Damstra. Deze munt draagt het jaartal 2013 en zal in een oplage van 1 miljoen stuks worden gemaakt. Deze munten worden, net als de reguliere zilveren Maple Leafs, in tubes van 25 stuks verkocht.

 • Royal Canadian Mint Unveils New Gold and Silver Bullion Coins (Coinupdate.com)

Banking and Financial Markets

Als lezer van Marketupdate bent u ongetwijfeld op de hoogte van het fenomeen 'fractioneel bankieren'. Banken houden slechts een fractie van het spaargeld van klanten aan en lenen een groot gedeelte weer uit. Dat geld vindt uiteindelijk zijn weg naar een andere bank en kan opnieuw uitgeleend worden. Omdat er soms nog wat onduidelijkheid bestaat over hoe dit precies werkt: een bijzonder leerzaam college Austrian Economics van het Ludwig von Mises Institute, gepresenteerd door Philipp Bagus.

This Is America's Sugar Addiction – An Infographic

Een infographic over de suikerverslaving van de Amerikaanse bevolking. Sinds 1822 zijn Amerikanen bijna 17x zoveel suiker gaan consumeren. Die extra kilo's suiker gaan er vooral in via softdrinks, snoep, taartjes, koeken en vruchtensappen. Geen wonder dat er zoveel mensen aan overgewicht lijden aan de andere kant van de oceaan.

Bron: Onlinenursingprograms

 • This Is America's Sugar Addiction – An Infographic (Zero Hedge)

Tot slot

De stranden zijn vol en de meeuwen zien hun kans om wat extra voedsel te scharrelen. Poepende meeuwen zijn al erg genoeg, maar wat gebeurt er als je laxeermiddel aan hun voer toevoegt?