Dagelijkse kost 18 juni 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Grieken gooien de eigen ruiten NIET in
De Grieken hebben pro-Europees gekozen en hebben eieren voor hun geld gekozen. Wat mij betreft hebben de Grieken hun eigen ruiten niet ingegooid. Met de verkiezingswinst voor Nieuwe Democratie en een pro-Europese meerderheid in het Griekse parlement is een blauw-witte hobbel genomen. Europa is in feite terug bij het punt waar het steeds op spaak liep: het niet functioneren van de Griekse overheid. De vraag blijft of de Griekse overheid nu eindelijk wel gaat functioneren? Anders gezegd, gaat de Griekse overheid ongeïnde belastingen nu wel succesvol innen, zal zij ambtenaren zonder taken (lees: verborgen werklozen) van een nuttige taak voorzien dan wel naar huis sturen, en is de nieuwe regering in staat om af te rekenen met de “fakelaki” en andere vormen van onbehoorlijk bestuur en corruptie?

Om die blauw-witte hobbels te nemen moeten de Grieken letterlijk bergen werk verzetten. U snapt 't, voor de Griekse regering staat een lood en loodzware Alpenrit op de agenda en het is de vraag of de Grieken zich er niet aan zullen vertillen..

  • Meerderheid kiezers Griekenland willen niet weg uit euro (FD)

Red elephant
Van onze SNS-correspondent. Die rode olifant:

Ons crisisteam heeft gisteren voor niets de veldbedjes op de dealingroom gezet want de verkiezingen in Griekenland zijn met een sisser afgelopen en Nederland is ook nog eens niet door in de EK.  Hoewel extreem links in Griekenland 27% van de stemmen heeft gekregen worden de gemaakte afspraken over bezuinigen en zo door de combi Pasok en New Democracy (162 zetels) gehonoreerd, althans, verbaal. De beurzen zijn in ieder geval in jubelstemming en dat is de graadmeter. Vanuit Europese kringen komen geluiden die het meest op “stand by your friend” lijken. Er wordt openlijk gesproken over het verzachten van de voorwaarden van de (opgelegde) bezuinigingen en mogelijk aanpassen van de afgesproken rente.

Onze investering in rode vlaggen begint aardig rendement op te leveren want de socialisten in Frankrijk hebben nu de meerderheid in het parlement. Goed voor de Franse economie want er wordt 120Mrd geïnvesteerd. Daarvan moet 90Mrd uit Europese fondsen komen en de rest uit belasting op transacties in de kapitaalmarkt. Tuurlijk. Het is goed winkelen met de creditcard van een ander. We rest our case behalve dan te melden dat deze olifant blijkbaar te rood is om hem te kunnen zien.
—————
Deze week staat er voor 17Mrd aan nieuwe leningen in de agenda terwijl er voor 1Mrd aan rente wordt betaald. Betaald is misschien een verkeerd werkwoord. In dit verband is “geschoven” of “geboekt” misschien beter. Frankrijk komt met een hele ketting leningen want 2,3,4,5,10,11 & 15 jaar. Voor ieder wat wils. Spanje komt met 3 leningen van 5 jaar of korter. Het slotrendement op vrijdag van 5 jaar Spanje was 6.14%. Voor de volledigheid hebben we de grafiek van dit rendement in de bijlage opgenomen.

S&P zegt dat de vastgoedcrisis in Spanje nog maar halverwege is en dat terwijl Spaanse banken 545Mrd aan leningen moeten doorrollen. Er staat niet bij in welke periode dit bedrag opnieuw geleend moet worden maar het is wel duidelijk dat er niet genoeg onderpand is om bij de ECB te lenen en van inteationale beleggers moet niet al te veel hulp verwacht worden maar als u daar anders over denkt dan horen we dat graag.
—————

Zo, een heus crisis-team met veldbedjes en al! En dan verliest Oranje ook nog eens van Portugal. Zo'n camping-uitje op de eigen werkvloer past dan wel weer bij het karakter van het voetbal dat Oranje liet zien. Dat was van een nogal jammer niveua. Helaas, volgende keer beter. 

Om eerlijk te zijn was ik gisteren meer geïnteresseerd in de Franse parlementsverkiezingen. Griekenland is uitgedraaid waar ik zo ongeveer van uitging, maar de de rode olifant in de Europese huiskamer is inderdaad Frankrijk. Met argusogen bekijk ik de “gekochte” verkiezingswinst van de Franse socialisten want die beloven van alles en financieren dat met geld van anderen. Dat president Hollande de verkiezingen heeft gewonnen omdat hij de pensioenmaatregelen onder Sarkozy heeft teruggedraaid, illustreert het Franse electorale faillissement.  

Laat ik Margareth Thatcher quoten: “The problem with socialism is that eventually you run out of other people's money”. De Franse socialisten trekken zich er helemaal niets van aan en liggen daardoor op ram(p)koers. Dat ook zij te maken zullen krijgen met de Europese eis om het budgetrecht terug te geven aan de burger is kennelijk het ene oor ingegaan en het andere oor eruit.

De Fransen willen het liefst het hele jaar en in eigen land op vakantie, uiteraard op kosten van de staat en na hen de zonvloed. De Franse haan zal kaal geschoren moeten worden en daarmee hebben we de volgende Europese hobbel te pakken: wie vangt en scheert de Franse haan kaal?

  • Links heeft alle macht in Frankrijk (FD)

Voortschrijdend inzicht..
Via NU.nl: [CU-Kamerlid Carola Schouten:] “Een eigen huis is een vermogen dat later als alteatief voor een pensioen kan worden gebruikt”..

Nee, je meent het!

Voortschrijdende inzichten verdienen bemoedigende woorden. Niettemin heb ik er een dubbel gevoel bij; 't is net alsof men afgelopen weekend bij de CU over het ei van Columbus iets heeft gelezen.

  • CU wil huis met pensioenpremie betalen (NU.nl)

Eurobonds 'light'
Der Spiegel berichtte afgelopen weekend over de plannen voor een lichte variant van eurobonds. Welke variant dit nu weer is? De kranten kunnen er weer een berichtje over schrijven en zo wordt de noodzaak voor een vorm van eurobonds er bij het publiek in gemasseerd. Via NU.nl lezen we:

Het idee is dat ieder land tot een bepaald afgesproken percentage van zijn economie kan financieren met behulp van eurobills. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt een jaar later van de handel uitgesloten.

Als ik het woordje eurobills lees dan denk ik aan kortlopend schuldpapier met een Europees stempeltje. De voorwaarde zou betreffen dat als landen zich niet aan de afspraken houden zij geen Europees stempeltje krijgen en vrijwel gegarandeerd niet aan financiering kan komen. Ik waag te betwijfelen of dat nou zo handig is; de herfinanciering van bestaande schulden komt dan op losse schroeven te staan.

We wachten maar rustig af met welk plan Van Rompuy, Juncker, Barroso en Draghi komen; tot die tijd is het één en al speculeren..

  • 'EU werkt aan eurobonds-light' (NU.nl)

U kunt een en ander ook (in het Duits) nalezen bij Spiegel; of u er veel wijzer van wordt: nee. U zult lezen waar de Duitse industriëlen echt bang voor zijn en dat is een terugkeer naar de D-Mark. Dat zou een rampscenario zijn (en dat ben ik met de Duitse industriëlen eens).

  • Neues Modell gegen die Krise EU-Strategen tüfteln an Euro-Bonds light (Spiegel)

OPEC: $110 per vat olie 'redelijk'
Opmerkelijk berichtje zonder enige verdere toelichting: de Secretaris-Generaal van OPEC, Abudlah Al-Badry, stelt dat $110 (zo'n €87) een redelijke prijs is voor een vat ruwe olie. Die prijs zou geen negatieve invloed hebben op de wereldeconomie aldus de leider van het oliekartel.

Ga er maar vanuit: olie-exporteurs willen géén dollars voor hun olie, zij willen iets met die dollars kunnen aanschaffen dat haar waarde behoudt; niet verliest. Hoe het echte prijsmechanisme zit kan ik u niet voorrekenen maar denk bij een bericht als dit aan de relatie olie –> dollars –> goud..

  • OPEC ziet olieprijzen van 110 dollar per vat als 'redelijk' (NU.nl)

Europa stort geld in het crisispotje van het IMF
Via RTL-Z:

Het crisispotje waarmee het IMF landen in nood wil helpen, lijkt er te komen. Er was al 340 miljard dollar (bijna 268 miljard euro) toegezegd. China zal ook een bijdrage doen. ''China heeft er vertrouwen in dat het IMF de 430 miljard dollar haalt, en China zal een duit in het zakje doen. Tijdens de G20-top wordt een bedrag bekendgemaakt'', zei de Chinese onderminister Zhu Guangyao (Financiën). De G20 komt maandag en dinsdag bijeen in het Mexicaanse Los Cabos. De grootste bijdrage voor het IMF-crisisfonds, een bedrag van 200 miljard dollar, komt van de landen in de eurozone. De Verenigde Staten doen niet mee.

Ik zal in de beschikbare bronnen moeten gaan spitten om uit te vogelen hoe Europa die $200 miljard heeft weten op te hoesten, maar het zal mij niets en dan ook helemaal niets verbazen als dit overtollige (en in de toekomst waardeloze) monetaire dolllarreserves zijn. Die dollarreserves worden aangehouden door de nationale centrale banken en daar kunnen we toch helemaal niks mee.

Dit is mijn eerste gedachte te meer ik niets hoor over eurolanden die dollars gaan lenen..

  • Crisisfonds IMF lijkt rond (RTL-Z)

In ander nieuws:

“We krijgen onze zin niet dus maken we raketten en die schieten we op de politie.” Dat hebben Spaanse mijnwerkers gedacht toen de subsidies op de Spaanse mijnbouw werden verlaagd. We hebben er weer een stuitend voorbeeldje van eigengericht te pakken..

  • Spaanse mijnwerkers schieten met zelfgemaakte raketten (Zie.nl)

In mijn eerste studiejaar in 1998 heb ik ooit een paper moeten schrijven over “Gated communities”. U zult denken, “gated wat?” Dat zijn gesloten woongemeenschappen die regels stellen aan wie er wel mag wonen en wie niet. Nu is Amerika het land van de onbegrensde mogelijkheden en dit is een fraai voorbeeld afkomstig uit de VS. In Amerika kunnen ouderen ervoor kiezen om in een woongemeenschap te gaan wonen waar je bijvoorbeeld ouder moet zijn dan 55 jaar. Het gevolg? Men hoeft geen belastingen te betalen om scholen te financieren. Politie? Men heeft eigen bewaking. Google maar eens op Sun City, Arizona of misschien leuker, lees het artikel bij de collega's van FTM over de pensionados in The Villages. Die woongemeenschap wordt beheerd door miljardair Gary Morse. De strekking van het artikel? Wie de mazen in de planeconomie weet te vinden kan grof geld verdienen; totdat de autoriteiten de mazen tegen je gaan gebruiken..

  • Amerikaanse miljardair bezit hele dorpen (FTM)

Nieuws uit buitenlandse media

Vals spelen? De Amerikaanse variant..
Stuitend!

Deze mevrouw, Lori Wallach kwam ik ook via Washington's Blog tegen; een verhelderend interview met Democracy Now!

Heeft u het linkje naar Washintong's Blog van mij nog tegoed: Inteational Treaty Negotiated In Secret – Hidden Even from Congressmen Who Oversee Treaties – Threatens to Destroy National Sovereignty.

Robert Zoellick: 'Europa moet snel met plan komen'
President van de Wereldbank Rober Zoellick uitte kritiek op Europa omdat het veel te lang duurt om tot een geloofwaardig plan te komen om de Europese problemen als gevolg van te grote schulden aan te pakken. Zoellick zei: Zoellick: “If Europe continues to falter, it will lose global influence. European leaders must be aware of that,” [..] adding that Germany should take a leadership role and keep pushing for fiscal and structural reforms.”

Als Robert Zoellick iets zegt dan luisteren wij. Als één van de weinige Amerikaanse bobo's vindt hij goud wél een belangrijk monetair element om rekening mee te houden. In november 2010 schreef Zoellick in een open brief in de Financial Times:

The system should also consider employing gold as an inteational reference point of market expectations about inflation, deflation and future currency values. Although textbooks may view gold as the old money, markets are using gold as an alteative monetary asset today.

The development of a monetary system to succeed “Bretton Woods II”, launched in 1971, will take time. But we need to begin. The scope of the changes since 1971 certainly matches those between 1945 and 1971 that prompted the shift from Bretton Woods I to II. Serious work should include possible changes in Inteational Monetary Fund rules to review capital as well as current account policies, and connect IMF monetary assessments with WTO obligations not to use currency policies to remove trade concessions.

In ieder geval snapt Zoellick dat goud nooit weg is geweest van het monetaire strijdtoneel en dat alleen al maakt hem geloofwaardig genoeg om naar te luisteren. Bretton Woods II is het huidige 'systeem' van vlottende wisselkoersen waarbij de Amerikanen hun tekorten afrekenen in papier. Papier dat zij printen.

Zoellick: Europe doing too little too late in crisis (Deccan Chronicle)

Risico-modellen en de Gaussian copula..
Voor de wiskundigen onder ons zal de term Gaussian copula een beter begrepen begrip zijn dan voor mij. Ik heb nu eenmaal een beperkte wiskundeknobbel. Gelukkig is er een eenvoudige conclusies voor wiskunde-analfebeten te geven: modellen slaan NOOIT terug op de werkelijkheid; modellen trachten een imperfecte werkelijkheid op perfecte wijze te simuleren; in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Wiskundige modellen zijn misbruikt als marketingsinstrument en die modellen verhulden dat financiële partijen de kredietrisico's vermeerderden. Zo werden winsten genomen die als verliezen naar de toekomst werden doorgeschoven.

De beruchtste methode maakte gebruik van de Gaussian copula functie; zie Wikipedia voor de wiskundige anotaties (hoofdpijn krijg je ervan..). FT Alphaville legt uit en dat zal allemaal minder moeilijk blijken te zijn dan u in eerste instantie misschien zou denken..

Altijd leuk: hyperinflatie foto's uit Zimbabwe
Zero Hedge neemt alvast een voorschot op de Amerikaanse toekomst. Laat ik er meteen bij zeggen dat ik hyperinflatie via geldpersfinanciering in Europa uit sluit: de geldpers kan in Europa niet aangezet worden om de onbetaalbare rekeningen van de politiek te financieren. Dat is het voordeel van een monetaire grondwet die dat verbiedt.

Dat Zero Hedge in eigen land een aardige bron weet te vinden voor een uitleg van de Zimbabwaanse hyperinflatie is erg saillant. De publicatie is afkomstig van de Dallas Fed..

President Obama
Je kan veel zeggen over president Obama, maar hij is en blijft creatief als het op zijn eigen belangen (en de belangen van grote sponsors) aankomt: hij gaat proberen om buiten het congres om minderjarige illegale immigranten van een Amerikaans paspoort te voorzien. Twee vliegen in één klap: een nieuwe bron van electorale steun voor zijn herverkiezing en een manier om voorheen 'illegale' banen 'legaal' te maken. De werkgelegenheidsstatistieken kunnen wel wat doping gebruiken.

Obama houdt het er natuurlijk zelf op dat dit “het juiste is om te doen”. Maar welke president zou dat niet zeggen als die opnieuw herkozen wil worden. Kijk vooral ook even naar het videofragment waarbij Obama zijn nieuwe plan toelicht want de tegenspraak annex onverwachte interruptie van een kritische joualist is erg verfrissend. Deze change of attitude zint president Obama niet.

Ambrose Evans-Pritchard over de “Nederlandse ziekte
Tja, we kennen Ambrose Evans-Pritchard als een erg goed ingevoerde joualist en euro-scepticus. Hij kreeg het rapport van Lombard Street over Nederland toegespeeld en neemt het Europese bezuinigingsbeleid op de korrel. Charles Dumas van Lombard Street kent u van het “gulden-rapport” van de PVV en de conclusie van Lombard Street is bekend: “De euro is een mislukking, geldpersfinanciering is de oplossing en de euro is een mislukking. Hogere begrotingstekorten gefinancierd met de geldpers is de juiste strategie en de euro is een mislukking. Nogmaals – voor het geval u het nog niet begrepen had – de euro is een mislukking”. Lombard Street, Ambrose Evans-Pritchard en alle andere cheerleaders van de geldpers – uit binnen- of buitenland – kunnen deze conclusie herhalen wat zij willen, het zal nooit waarheid worden.

Tot slot.

Vooruit.. laat ik mijn sarcasme niet voor mij houden: “Al op jonge leeftijd leren Amerikanen wat de voordelen zijn van een hellend vlak..”.

Beetje (erg) misplaatst want gelijk hebben ze! Erg cool..

Via de Telegraph: