Dagelijkse kost 19 maart 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Brood en spelen..
Het FD bericht over de enorme schulden van Spaanse voetbalclubs aan de belastingdienst:

“Spanje wil voetbalclubs een deel van hun schulden kwijtschelden. In Duitsland leidt dat tot woedende reacties. 'Moeten wij straks dokken voor Messi en Ronaldo?' [..] De vraag is alleen of dat succes wel eerlijk verdiend is. Berichten uit het Spaanse parlement doen anders geloven. De clubs, zo bleek afgelopen week, blijken een belastingschuld te hebben van €752 mln en €550 mln aan achterstallige sociale zekerheidspremies. De staatssecretaris voor sport, Miguel Cardenal, liet in de Spaanse krant Marca doorschemeren dat hij denkt over een gedeeltelijke schuldkwijtschelding.”

Ergens is dit toch wel erg wonderlijk. Want zodra het op sport aankomt, dan snapt iedereen dat hier sprake is van competitievervalsing. Zodra het aankomt op derivaten, bankbalansen, pensioenfondsen, de goud- en zilvermarkt, LIBOR, het rentebeleid, de begrotingstekorten van overheden of centraal- en fractioneel bankieren, dan blijft de bevolking in verwarring achter. Competitievervalsing begint bij verschillende soorten spelregels voor de deelnemende partijen; en dat geldt niet alleen voor sporten ook al snapt iedereen het dan meteen..  

  • Spaans godenvoetbal op onze zak? (FD)

Pimco's Mohammed El-Erian: 'Portugal is volgende noodgeval'
Portugal gaat het niet redden. Dat stelt Mohammed El-Erian van 's werelds grootste obligatiebelegger Pimco. We hebben even de begrotingscijfers erbij gepakt en die zien er zo uit:

  • 'Portugal is volgende noodgeval' (NU.nl)

Valuta-oorlog en protectionisme
Eén van de lastigste dingen is het vaststellen of er sprake is van een valuta-oorlog en protectionisme. Het is arbitrair en afhankelijk van welke criteria men gebruikt.

Sinds het Bretton Woods verdrag dat in 1944 werd gesloten is er m.i. sprake van een inteationaal monetair stelsel waarbij er sprake is van ongelijke spelregels voor landen. Amerika heeft het monopolie op de wereldreservemunt en met de koppeling van goud zou het printen niet al te excessief worden. Dat dat niet lukte is een historisch gegeven. Sinds 1971 en allerhande noodgrepen, waaronder de “papieren goudmarkt” voor private beleggers, is er feitelijk sprake van een geruisloze en sluimerende valuta-oorlog. Eufemistisch wordt dat het stelsel van vlottende wisselkoersen genoemd. Nu de vlottende wisselkoersen competitief naar beneden geprint worden – deels door ongedekte staatsobligaties en deels door ongedekte geldcreatie – wordt het ècht zichtbaar dat er eigenlijk al lange tijd sprake is van een ongelijke strijd: Amerika kan veel harder printen dan andere landen en dat komt doordat zij het monopolie op de wereldtransactiemunt hebben.

Brazilië heeft met een economie die vol in ontwikkeling het nadeel dat de wisselkoers van de Braziliaanse real relatief in waarde stijgt. In de praktijk betekent dat de Braziliaanse export lijdt onder die hogere koers omdat de export duurder wordt. Dat heeft op de korte termijn als effect dat exportbedrijven minder exporteren en dat heeft nadelige effecten op de economie. De Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantega is niet van plan om deze vorm van competitievervalsing over zijn kant te laten gaan en geeft in een interview met de Financial Times te kennen dat hij zal ingrijpen.

“Brazilië is geen simpele grondstoffenexporteur”, zegt hij. Mantega doelt hier op de opvolgende stappen in de productieketen; de grondstoffenverwerkende industrie. Die vormen voor Brazilië een speerpunt in het economische beleid  en die lijden onder de hogere wisselkoers. Met o.a. fiscale maatregelen zal Brazilië de eigen economie gaan beschermen. In het bericht van NU.nl en in de Financial Times worden zogenaamde “capital controls” zoals het belasten van kapitaal dat Brazilië instroomt onbenoemd gelaten, maar daar heeft Mantega in het verleden al gebruik van gemaakt. Het interview van Manega met de FT kan gelezen worden als een 'heads up' voor de inteationale gemeenschap..

  • 'Brazilië beschermt eigen munt en industrie' (NU.nl)

Minister van Financiën India: rente gaat omlaag
Toch wel een opmerkelijke kop want de rente is een beleidsinstrument van centrale bankiers, niet van de politiek. Desalniettemin heeft de Indiase minister van Financiën zijn verwachting uitgesproken dat de Indiase centrale bank de rente zal verlagen om de economie te stimuleren. Om in voetbaltermen te blijven: wat een heerlijk één-tweetje om de argeloze tegenstander uit te spelen..

  • 'Rente India komende tijd naar beneden' (FD)

Opzienbarend verhaal FCIB-bank
Afgelopen weekend stond er een opmerkelijk verhaal in het Financieele Dagblad over de pogingen van de Britse toezichthouder in samenwerking met de Nederlandse Fiod en DNB om de FCIB-bank van John Deuss 'uit te schakelen'. De op de Nederlandse Antillen gevestigde bank wordt verdacht van betrokkenheid bij fraude met fictieve telecomrekeningen. Het verhaal wordt saillant zodra een passage uit het logboek van de Nederlandse Fiod gevonden wordt. Het FD schrijft:

Het logboek doet verslag van nieuwe besprekingen tussen de Britse en de Nederlandse opsporingsambtenaren. Die werken aan een gezamenlijke actie tegen Deuss. Het Fiod-jouaal: ‘Doel: FCIB opblazen en geld inbeslagnemen via Rabo en veroordeling broer en zus.’ Met broer en zus worden John Deuss en Tineke ­Deuss bedoeld.

Dat is machtsmisbruik, betoogt de verdediging: een overheidsinstantie als de Fiod die zich ten doel stelt een bank te veietigen.

Dat klinkt inderdaad als een toezichthouder die haar zinnen heeft gezet op een resultaat. Of dat resultaat nu gerechtvaardigd is of niet. Aan de andere kant, enige terughoudendheid is op zijn plaats, een voorbarige conclusie is snel getrokken. Het is in ieder geval een heel interessant verhaal..

  • 'Bank opblazen en geld in beslag nemen' (FD)

Van onze SNS-correspondent
De kracht van herhaling..

In dit onzekere vak/roeping grijpen we van alles aan om datgene wat we niet begrijpen toch een beetje te ordenen, doorgaans achteraf. Zo bestaan er al 62-factor modellen voor het voorspellen van beurzen. Van kippenbotjes, theebladeren en de stand der planeten zijn we langzamerhand flink opgeklommen naar Fibonacci, Baltic Dry, en RSI. Het werkt zolang het werkt dus willen we vandaag graag wijzen op het feit dat de 100 daags Relative Strength Index (van de 10 jaars swaprente) een negatief vlagsignaal geeft (bijlage). Dat gebeurt gemiddeld zo'n 4 keer per jaar over de laatste 21 jaar en daarvan is grofweg 25% een vals vlagsignaal. De vorige keer was ook om ons beentje te lichten, maar als we iedere keer braaf/slaafs hadden gehandeld dan hadden we het beter gedaan dan de markt en ook nog eens met veel minder bewegelijkheid. Geen echte jobsecurity maar ook niet iets om je over te schamen. Enfin, bij deze is het gemeld.

——–

George Osboe denkt er over na om 28 miljard pond uit de pensioenkas van Royal Mail gebruiken om de Engelse staatsschuld te verminderen want het fonds is toch staatseigendom. Vestzak, broekzak, postzak, platzak.

———

Yu Yongding is niet helemaal wat men van de naam zou verwachten want hij is een professor op leeftijd en belangrijk econoom in China (pic in bijlage). Hij zegt dat Europa “no resolution and no will or capacity” heeft om bezuinigingen door te voeren. Als hij “no” zou vervangen door “little” dan komt het wat beter over misschien. Volgens Yu is Europa net als Amerika bezig zich uit de crisis te printen. Hij zegt het, niet wij. We zouden niet durven. Uiteraard ziet hij China als vooaamste slachtoffer van deze monetaire expansiepolitiek want hij verwacht dat de Euro in waarde zal dalen. Bijgaand de link naar het artikel:

https://mninews.deutsche-boerse.com/content/china-govt-economistlike-fed-ecb-printing-way-out-crisis

———

George Osboe denkt er over na om 28 miljard pond uit de pensioenkas van Royal Mail gebruiken om de Engelse staatsschuld te verminderen want het fonds is toch staatseigendom. Vestzak, broekzak, postzak, platzak.

———

Het aanbod van nieuwe staatsleningen zal deze week rond de 7Mrd liggen en komt vooamelijk uit Duitsland. Aangezien er voor 16Mrd aan rente en aflossingen vrijvalt kunnen we ons rustig concentreren op belangrijker zaken.

Woningbouwcorporaties..
Wie wel eens een jaarverslag van een woningbouwcorporatie doorleest weet dat sommige corporaties zich met wel heel erg veel vreemd vermogen financieren. In het grotere geheel is die financiering onderdeel van de financiële architectuur van de BV Nederland. Dat woningbouwcorporaties vervolgens met derivaten hun rentepositie 'hedgen' en daarbij de fout in gaan doordat zij dat ongedekt doen en met de verkeerde inschatting is een onfortuinlijke collectieve kostenpost. Het is toch prachtig zo'n financieel stelsel waarbij de burger steevast als laatste man met toekomstige belastinginkomsten rugdekking geeft..

  • Meerdere corporaties in problemen (NU.nl)

In overig nieuws:

Het bovenstaande bericht verscheen ook op Zero Hedge, maar dan veel uitgebreider. Dit is eng aan het worden. Een medewerker van de NSA klapt uit de school en luidt de noodklokken: “de Amerikaanse grondwet wordt overtreden en het scheelt een vingerknip of de Verenigde Staten is een totalitair regime”. Wie het verhaal dat op Wired verscheen leest, weet dat die waarschuwing bloedserieus genomen moet worden.

  • “We Are This Far From A Tukey Totalitarian State” – Big Brother Goes Live September 2013 (Zero Hedge)

De laatste tijd hebben we aandacht geschonken aan Stanley Kubrick en dan vallen sommige berichten op. Erg leuk weetje:

  • Arthur Clarke (2011, a Space Odyssey) voorspelde in 1962 opmerkelijk nauwkeurig de iPad (Welingelichte Kringen)

En zoals gebruikelijk; er speelt meer:

  • 'China moet economie flink hervormen' (NU.nl)
  • Tissen: Ieder voor zich (RTL-Z)
  • Apple beslist over bestemming kas van $98 miljard (RTL-Z)
  • Irak buigt exportroutes olie om (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

BOMMETJE!
Bommetje: de BIS is een koper van fysiek edelmetaal. Dit is een game-changer. De BIS treedt op als agent voor aangesloten centrale banken zodat die anoniem goud kunnen kopen. Dit zat al enige tijd in de pijplijn en vermoedelijk hebben centrale banken via de BIS al langere tijd goud gekocht. Het verschil met het verleden is dat het nu openbaar wordt. De Financial Times bericht:

The Bank for Inteational Settlements, which acts on behalf of central banks, has been buying significant quantities of gold on the inteational market amid falling prices, traders said.

According to several estimates, the BIS bought 4-6 tonnes of gold, worth roughly $250m-$300m at current prices, in the over-the-counter physical market last week, with purchases particularly strong at the end of the week. The total purchases over the past three or four weeks were likely to be as much as double that, the traders added.

Wat overigens van buitengewoon groot belang is, is dat u als richtlijn moet aanhouden dat voor elke ton fysiek goud er een veelvoud van papier in omloop is. Door fysiek te ontnemen aan het aanbod komen shortposities van diverse partijen onder nog grotere druk te staan. Tegen de druk van centrale banken is weinig opgewassen. Wat weerhoudt centrale banken ervan om met vers geprint geld goud te kopen?.

Vloedgolf van munibond defaults
Meredith Whitney waarschuwde voor een vloedgolf aan faillissementen onder Amerikaanse steden; wanbetalingen op zogenaamde 'muni-bonds' (afgeleid van municipality). Eind 2010 kreeg zij het podium in het Amerikaanse actualiteitenprogramma 60 Minutes waarbij zij 2011 aanhield als het jaar dat Amerikaanse steden niet langer hun schuldenlast konden dragen. Toen in 2011 deze vloedgolf uitbleef ontving zij hoon in diverse media. Maar wie haar analyse op de merites beschouwde kon weten dat zij misschien met haar timing er naast zat, maar wel degelijk haar vinger op de zere plek had gelegd. Amerikaanse steden staan er ronduit belabberd voor. Whitney blijft wijzen op de problemen en waarschuwt opnieuw: het schuldenprobleem van Amerikaanse steden is nog steeds niet opgelost.

  • Meredith Whitney: 'Tidal Wave' of Muni-Bond Defaults Still Coming (Money News)

De dynamiek van hyperinflatie
In het rijtje van elementen die bijdragen aan hyperinflatie het volgende fenomeen: het saldo geld dat uitstaat bij banken dat aangewend kan worden om besteed te worden. Stel dat geld plots wordt opgenomen bij de bank om gebruikt te worden om fysieke goederen aan te schaffen of zoals Zero Hedge hint in aandelen gaat, dan is het prijseffect mogelijk oncontroleerbaar.

Voor alle duidelijkheid is het niet onbelangrijk om te vermelden dat (mijn persoonlijke inschatting) dit element vermoedelijk niet de trigger is van hyperinflatie. In het geheel van elementen die tezamen een hyperinflatie creëren is dit één facet. Het vertrouwen in het schuldpapier van de Amerikaanse overheid is waar m.i. alles mee valt of staat. Zero Hedge wijst terecht op dit element en kwam met de volgende grafiek. Hieruit volgt dat er $8,1 biljoen aan tegoeden zijn die het Amerikaanse publiek kan aanwenden om te besteden. Dat is een gigantische hoeveelheid geld..

  • Bron / Lees: This Is Where “The Money” Really Is – Be Careful What You Wish For (Zero Hedge)

Bewegingen op de oliemarkt..

OPEC Recycles Dollars Into Debt 50% Faster Than Foreigner (Bloomberg)
Saudi Arabia, Iran Boost January Oil Exports, JODI Says (Bloomberg)
Saudi Arabian Oil Sales to US Surge (CNBC)
Why The Huge Spike in Oil Prices? “Peak Oil” or Wall Street Speculation? (Frank William Engdahl; Global Research)

Amerikaanse banken “stress-niet-test”
Wat is dat toch met al die stress-testen van banken. De uitkomst staat keer op keer van te voren vast: banken staan er tiptop voor. Dat de berekeningen, boekhoudkundige kunstgrepen en alle andere trucs die bijdragen aan die conclusie financieel broddelwerk zijn, dat is iets voor analisten, niet voor de krantenkoppen.

Lees en huiver..

  • The Fed's Stress Test Was Merely The Latest “Lipstick On A Pig” Farce (Zero Hedge)

Fukushima
Via Zero Hedge vonden we het volgende filmpje. Dit ziet niet goed uit!!

Tot slot.

Via Welingelichte Kringen het opmerkelijke nieuwe wapen van het Amerikaanse Pentagon. Opvallend is dat er wel heel makkelijk wordt gesteld dat het ècht geen kwaad kan..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo