Dagelijkse kost 21 maart 2012

Géén bonus en variabele beloning top ING
En wij maar denken dat er geen lessen worden getrokken in het bankwezen, maar ING bewijst het tegendeel. Vanwege het ontvangen van staatssteun krijgen topbestuurders van de bank dit jaar geen bonus en geen variabele beloning. ING wil daarentegen zo snel mogelijk af van de staatssteun en wil versneld de lening inclusief boetebetaling aflossen aan de Nederlandse belastingbetaler. Als men bij ING ècht verstandig is, dan handhaaft zij na het aflossen van de steun het restrictieve beloningsbeleid en versterkt zij de kapitaalbuffers. De kapitaalspositie van zo'n slordige €50 miljard op een balanstotaal van zo'n €1.300 miljard maakt ING niet bepaald een veilige systeembank..

 • Geen loonsverhoging top ING (FD)
 • Het jaarverslag van ING 2011 (zie pagina 90 voor de geconsolideerde balans): ING

Financiële innovaties..
Naar aanleiding van het prutswerk bij woningbouwcorporaties en pensioenfondsen een evenwichtige column van Jacob Schoenmaker.

 • Swaptions en andere massaveietigingswapens (Jacob Schoenmaker; RTL-Z)

De wereld volgens Amerika
Het is bijzonder hoe het beleid van de Verenigde Staten bepalend is voor andere landen. Eigenlijk kan je zeggen dat als Amerika in de sloot springt, andere landen ook in de sloot springen. Zodra de financiële architectuur van het wereldwijde monetaire stelsel verandert, dan pas kunnen we weer aan de kant blijven staan en kijken naar het stoerste jongetje uit de klas in het water aan het spartelen is. Tot die tijd spartelen we gewoon mee..

 • EU ontkomt aan VS-sancties (NU.nl)

Transactietaks
De Europese financiële transactietaks doet het nodige stof opwaaien. Wij zijn er niet onverdeeld voorstander van omdat belastingen niet het juiste instrument zijn voor het terugdringen van systeemrisico's. De Nederlandse overheid ziet er ook niet veel in:

 • Nederland tegen transactietaks EU (NU.nl)

Ook in het Duitse Spiegel aandacht voor de Europese discussie over de transactietaks. Daar wordt gerefereerd aan het argument van minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Hij stelt dat het Europese democratische model een tegenslag te verwerken krijgt als de transactietaks niet doorgaat: “de legitimiteit van het Europese democratische model wordt met het uitblijven ondermijnd”. Dit argument kan met de beste wil niet vóór een belasting gebruikt worden. Hervormingen zijn ontzettend noodzakelijk, maar belastingen zijn niet de meest effectieve manier. Bovendien ontlokken belastingen allerhande negatieve en onvoorziene effecten. Het is de weg van de overbureaucratie.

 • Financial Lobby in Revolt – How Much Longer Can Transaction Tax Be Delayed? (Spiegel)

In ander nieuws:

 • Huizenprijzen weer ruim 3 procent lager (NU.nl)
 • Gulle geldgevers in VS houden PVV overeind (PVV)
 • Column René Tissen: wonder of mythe? (RTL-Z)
 • China-model bereikt houdbaarheidsdatum (FD)
 • CPB: Consument remt Nederlandse economie (RTL-Z)
 • Topman Deutsche Bank vangt ruim 6 miljoen in 2011 (RTL-Z)

Nieuws uit buitenlandse media

Kapitaalbuffers en hefbomen
Over de oorzaken en gevolgen van de huidige crisis zal deze eeuw nog veel geschreven gaan worden. Dat ten aanzien van oorzaken discussie ontstaat, is niet meer dan logisch. Yves Smith van Naked Capitalism licht een onderwerp uit het rijtje oorzaken eruit en scherpt aan.   

 • Debunking the Myth That an SEC Capital Rule Change Helped Cause the Crisis (Naked Capitalism)

Amerikaanse werkgelegenheid
Een stap voor stap uitleg hoe de Amerikaanse werkgelegenheidsstatistieken gefingeerd worden.

Een quote: “..The next biggest percentage change was among 20-24 year olds, who had an abrupt decline of 4.6% in their workforce participation.  For some reason known only to the govement, one million 20-24 years olds just lost all interest in work, and could be removed from the unemployment calculations”.

Met fantastische grafieken, een sterke analyse van Daniel Amerman:

 • Making 9 Million Jobless “Vanish”: How The Govement Manipulates Unemployment Statistics (Daniel Amerman)

De democratie voorbij: gekochte vriendendiensten

 • Political intelligence: Wall Street pays handsomely for Washington inside dope (Yahoo!)
 • Another Hidden Bailout: Helping Wall Street Collect Your Rent (Matt Taibbi; Rolling Stone)

Tot slot nog een laatste bericht in dit rijtje van voorbeelden hoe Wall Street altijd en overal haar zin weet te krijgen. Gisteren besteedde ik er al even aandacht aan met de schikkingszaak van de SEC en Citigroup. Het kan nog erger. Nogmaals, met nadruk: het kan nog erger. Dit is bij de beesten af: FINRA.

 • Whistleblower Gets Sham Justice From Wall Street Court (Bloomberg)

Goldman Sachs
De redacteur van de Financial Times ten aanzien van het Amerikaanse bankwezen schrijft dat het vertrek van Morgan Stanley CEO Phil Purcell een les kan zijn voor Lloyd Blankfein, CEO van Goldman Sachs. Zijn suggestie: laat het opnieuw uitvinden van een verdienmodel over aan een opvolger of zorg dat Goldman zo winstgevend wordt dat aandeelhouders en bankiers niet tegen je in opstand komen.

Ondertussen houden wij het erop dat het voor klanten van Goldman Sachs aan te raden is om te overwegen om elders een Muppet te worden..

India
Een ontzettend lang artikel, maar voor iedereen die meer wil weten wat er in India speelt een echte aanrader. Ook in India is de verdeling van welvaart scheef. Op een bevolking van 1,2 miljard mensen bezitten de 100 rijkste mensen een kwart van alle bezittingen. En die rijkdom koopt invloed zoals media. De controle over informatie levert ook in India bedenkelijke invloeden op. Ondanks de lange zit, een leerzaam artikel..

JP Morgan sluit rekening Vaticaan
Wij weten te weinig van het Vaticaan en haar financiële handel en wandel om iets zinnigs te kunnen zeggen, maar als JP Morgan de bankrekening van het Vaticaan afsluit dan is er iets gaande..

 • JPMorgan Shuts Down The Account Of The Vatican Bank Due To Lack Of Transparency (Business Insider)

A picture says more than a thousand words

Via Zerohedge:

Tot slot.

Centrale planners moeten nu eenmaal alles weten, via Fox News het bericht dat keukenapparatuur spionagetechnologie bevat..: