Dagelijkse kost 22 februari 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Kapitalisme beoogt volledige vrije marktwerking
Het woord kapitalisme wordt te pas en te onpas gebruikt (lees: misbruikt) als een typering voor de huidige economie. Dat is geheel ten onrechte. Kapitalisme draait namelijk louter om concurrentie zodat consumenten de grootst mogelijke keuze hebben uit producten en diensten die worden aangeboden tegen de laagst mogelijke prijzen en de beste kwaliteit. Zodoende heeft de consument de meest optimale koopkracht en “waar voor zijn geld”.

Verboden afspraken en prijscoördiantie (lees: kartelvorming), verkeerde beloningsstructuren, een inflatoir geldstelsel en alle andere vormen die concurrentie verhinderen zijn het probleem in de huidige economie. Die vormen zijn veelal door wet- en regelgeving afgedwongen dan wel uitgelokt en dat typeert de huidige economie als een mercantilistische model gecombineerd met een op inflatie gebaseerd geldstelsel. Die combinatie mag nooit verward worden met het woord kapitalisme. Het getuigt van onkunde.

Het artikel van Follow the Money is desalniettemin de moeite waard vanwege de kritiek die de Britse minister Vince Cable heeft op de mentaliteit in de top van het Britse bedrijfsleven. Zijn kritiek stuit echter op de bekende weerstand: Stoppen met graaien? Nee, dat is een brug te ver.

 • Britse zakenlobby neemt minister onder vuur wegens kritiek op kapitalisme (FTM)

Iraanse olie
We hadden er via een goede vriend al van veomen: de westerse sancties tegen Iran raakt het scheepstransport van olie uit Iran. Niet alleen worden banken en transacties praktisch onmogelijk gemaakt, ook het fysieke transport van olie vanuit Iran naar m.n. Azië ligt stil doordat verzekeringsmaatschappijen, die vrijwel allemaal in Europa gevestigd zijn, de transporten niet langer verzekeren.

Zoals wel vaker het geval is met sancties, zullen bedrijven creatief zijn bij het bedenken van manieren om onder die sancties uit te komen – indien (!) – daar veel geld mee te verdienen valt. Het is wachten totdat Aziatische financiële instellingen (lees: Chinese instellingen) de diensten gaan verzorgen die vrijwel geheel exclusief door Europese verzekeraars werden gedaan.

 • Isolement Iran door financiële sancties VS en Europa (FD)

In ander nieuws:

 • ‘Meer risico goed voor pensioenen’ (FD)
 • Nederlanders lenen steeds meer (NU.nl)
 • EU schrapt voor miljoenen subsidie Hongarije (NU.nl)
 • Groei Duitse industrie valt vrijwel stil (RTL-Z)
 • Rabobank blijft somber over woningmarkt (NU.nl)

Tot slot een erg informerende column over de herkomst van het woord 'wiskunde':

Nieuws uit buitenlandse media

LIBOR-manipulatie: UBS bekend?
Het net sluit zich steeds verder om de verdachten van de manipulatie van de LIBOR-rente. UBS heeft volgens Bloomberg/BusinessWeek bij de Canadese toezichthouder bekend dat bankmedewerkers betrokken zijn geweest bij het heimelijk afspreken van de LIBOR-rente. Ten overvloede, de LIBOR-rente heeft betrekking op de financiering van $350 biljoen aan verschillende financiële waardepapieren. Het lijkt er inmiddels op dat geen enkel facet van de financiële sector kan ontkomen aan bedrog en niet gemanipuleerd wordt.

Foreclosurefraud
In Florida zijn de uithuiszettingen en executieverkopen omgeven met de meest bizarre vormen van fraude. Rechters van lagere rechtbanken staan er om bekend om de meest absurde vormen van fraude met hypotheekakte's te laten voor wat zij zijn. Dat komt onder andere omdat rechters overladen zijn met zaken en rechters die met pensioen waren gegaan, weer werken om het hoofd boven water te kunnen houden en verdienen aan het aantal zaken dat zij afwikkelen. Over verkeerde beloningsstructuren gesproken. Maar in deze onverkwikkelijke gang van zaken in de rechtszalen van Florida kan wel eens verandering in komen.

Het Hooggerechtshof van Florida gaat een zaak behandelen die, net voordat die voor het gerechtshof kwam, snel werd geschikt. De betrokken bank wil nu eenmaal geen juridisch precedent hebben waardoor het niet langer kan wegkomen met vervalste hypotheekaktes. Liever trekt men de zaak in wanneer de fraude het licht heeft gezien, en dient men nieuwe vervalste documenten in bij een nieuwe rechtszaak. “Niet zo snel”, zeiden de hoge rechters, “wij gaan deze zaak hoe dan ook behandelen”, en legde de schikking naast zich neer. De onderzoekers van 4closureFraud.org vonden de documenten die bij deze rechtszaak horen en kwamen erachter dat hypotheekaktes niet langer bestaan. Anders gezegd, de bank wil iemand uit huis zetten zonder dat zij kan aantonen dat zij de rechthebbende partij is omdat de hypotheekakte niet meer bestaat en dit betekent óók dat banken activa op de balans hebben staan, die niet bestaan.

Voor de sappige details!!:

 • The Sophisticated and the Scammed – MBS Trusts Keeping Assets on the Books Long After they are Liquidated (4closurefraud; Zero Hedge)

MF Global
Een nieuwe week, een nieuw probleem met de afwikkeling van het faillissement van MF Global. Amerikaanse boeren lopen door de afwikkeling tegen een netelig probleem aan. In het algemeen geldt dat boeren genoodzaakt zijn om hun cash-flow te beheren omdat zij van seizoensgebonden oogsten afhankelijk zijn. Boeren doen dat middels termijncontracten. Nadat MF Global failliet werd verklaard en de toezichthouders en de rechter besloten om MF Global in een andere faillissementsregime te plaatsen dan gebruikelijk (zodat geld en onderpanden van klanten niet terug moet zoals gebruikelijk), hebben boeren die via MF Global in termijncontracten handelden een groot probleem. Zij hebben een fictieve 'winst' op basis van hun rekening, maar zij hebben geen enkele toegang tot het geld dat daarmee is gemoeid.

Nu boeren hun belastingaangifte moeten doen, moeten zij in feite een fictieve winst doorgeven en daarover belasting afdragen. Echter, zij hebben helemaal geen toegang tot die gelden vanwege de absurde faillissementsafwikkeling. Zij hebben dus géén enkele zekerheid dat zij überhaupt hun geld ooit zullen zien, maar moeten toch belasting afdragen. Daar komt bij dat boeren tegen de bekende bureaucratische molen aanlopen. Zij kunnen moeilijk aantonen dat in tegenstelling tot de 'fictieve' winst, een verlies waarschijnlijker is.

Persbureau Reuters zet het probleem uiteen en meldt dat er een klemmend beroep wordt gedaan op de Amerikaanse belastingdienst IRS om boeren tegemoet te komen.

 • MF Global failure creates tax crunch for farmers (Reuters)

Warren Buffet moet niets hebben van goud?
Een must read! Friend of Friend of Another, of gewoon FOFOA, laat geen spaan heel van de afkeer van goud die Warren Buffet ventileert. Zoals gebruikelijk van FOFOA een erg lange, maar geweldige analyse over sparen, beleggen, de “greater fool theory”, koopkracht, prijs en waarde, en alles over de ins en outs van de wereld van beleggen!

 • Yo Warren B, you are so OG! (FOFOA)

The best democracy money can buy
Dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen steeds meer geld kosten zal geen verrassing zijn. Twee grafieken die dit in één oogopslag duidelijk maken:

De onderstaande grafiek geeft een hele nieuwe dimensie aan het begrip “inflatie politiek”:

 • Bron: The Crazy Cost of Becoming President, From Lincoln to Obama (Mother Jones)

 

Warmongering / Oorlogstaal
Gisteren plaatsten we al een satirische beschouwing over de krampachtige wijze waarop gezocht wordt naar redenen om een oorlog met Iran te beginnen. Matt Taibbi van Rolling Stone valt het ook op dat in media alle trucs gebruikt worden om de publieke opinie voor te bereiden op een oorlog met Iran.

In hetzelfde kader, lees ook de scherpe analyse van Peter Beinart, professor joualistiek en politiek aan de City University van New York:

 • “Experts Say Iran Attack Is Irrational, Yet Hawks Are Winning the Debate” (The Daily Beast)

In ander nieuws

 • Ron Paul says U.S. is tuing into a 'fascist system' dominated by govement and businesses (Daily Mail)
 • A new kind of hyperinflation: Zimbabwe hikes mining fees by as much as 8,000% (Mining)
 • Monsanto's Bt GMO co to be sold at Wal-Mart with no indication it is genetically modified (Natural News)

Een zeer vermakelijk bericht: Twitter werkte sneller dan de uitbraak van het Norovirus..

 • Barfipelago: Using Twitter to Fight Virus Outbreak (Wired Science)

Tot slot.

Gisteren besteedden we er al even aandacht aan: Rick Santorum vertelde het luisterende publiek dat in Nederland ouderen onvrijwillig worden geëuthaniseerd. Tot wel 10% van alle mensen die in Nederland overlijden. Klinklare onzin natuurlijk en volledig uit de duim gezogen en bedoeld om de zeer religieuze achterban aan zich te binden. Vandaag wederom aandacht voor de bijzondere kijk op de wereld van de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum..

Via de Drudge Report:

SANTORUM'S SATAN WARNING

“Satan has his sights on the United States of America!” Republican presidential hopeful Rick Santorum has declared.

“Satan is attacking the great institutions of America, using those great vices of pride, vanity, and sensuality as the root to attack all of the strong plants that has so deeply rooted in the American tradition.”

The former senator from Pennsylvania waed in 2008 how politics and govement are falling to Satan.

“This is a spiritual war. And the Father of Lies has his sights on what you would think the Father of Lies would have his sights on: a good, decent, powerful, influential country – the United States of America. If you were Satan, who would you attack in this day and age?”

“He attacks all of us and he attacks all of our institutions.”

Santorum made the provocative comments to students at Ave Maria University in Florida.

The White House contender described how Satan is even taking hold of some religions.

“We look at the shape of mainline Protestantism in this country and it is in shambles, it is gone from the world of Christianity as I see it.”

Developing…