Nieuws uit Nederland

Jan Kees de Jager
Opmerkelijk: minister van Financiën, Jan Kees de Jager ging in tegen de adviezen van zijn topambtenaren “voor politiek gewin” en wilde per se dat banken mede opdraaiden voor verliezen in Griekenland. Jean-Claude Trichet die fel gekant was tegen De Jager's voorstel, zou hem naar verluid de wind van voren hebben gegeven.  

 • Top Financiën waarschuwde De Jager (FD)

Plundra!
Normaliter is de term plundra van toepassing wanneer IKEA spulletjes in de uitverkoop doet en de consument in haar eigen portemonnee kan graaien om zoveel mogelijk kortingen te 'verdienen'.Bij woningbouwcorporatie Vestia die miljarden tekort kwam door ongedekte renteswaps werkte dit precies andersom: daar graaiden de top in de kas van Vestia zodat zij tegen een veel te hoge prijs een Rotterdams 'betonkolos' kon kopen. Wat is het geval? Het HAKA-gebouw werd in oktober 2008 voor €11,1 miljoen door Vestia gekocht. In 2006 werd dit gebouw echter nog van de hand gedaan voor €2,1 miljoen. De raad van commissarissen wist van niets van deze enorme afwijking in prijs. Een waardestijging van €8 miljoen terwijl in die periode de vastgoedmarkt in slop raakte is buitengewoon vreemd.

Dit zaakje stinkt.

 • Vestia telde vermogen neer voor betonkolos (FD)

Reflectie
Sterke reflectie van René Tissen. Eén punt dat ik anders zie. Verwacht van de overheid niet dat zij de onzekerheid weet om te buigen in zekerheid. De ogenschijnlijke veiligheid die een overheid creëert is een schijnveiligheid. In de uitzending van Tegenlicht van maandag j.l. werd het treffend gezegd en dat is ook hier van toepassing. Op de vraag wanneer de onzekerheid zou ophouden, werd geantwoord: “Op het moment dat je eraan gewend bent”.

 • Tissen: Innovatie? Iedereen is de pineut! (RTL-Z)

Nederlandse woningmarkt
Moody's heeft kennelijk eerstejaars-studenten in dienst genomen om de Nederlandse woningmarkt te onderzoeken!

 • Moody's positief over Nederlandse woningmarkt (NU.nl)

In ander nieuws:

 • Welke grondstofindex is beter? (IEX Profs)
 • Canada wil meer actie Europa tegen crisis (NU.nl)
 • 'EU-landen schrijven Grieken belastingen en beleid voor' (RTL-Z)
 • NMa onderzoekt verhoging tarieven Schiphol (NU.nl)
 • De 7 verhalen die u dit weekend moet lezen (FTM)
 • Dutch Press Mocks Santorum (Welingelichte Kringen)

Uit buitenlandse media

ECB, Draghi en de Griekse bond swaps
Afgelopen maandag werd er op de ECB enorme kritiek geleverd op de ruil van Griekse staatsobligaties voor nieuwe staatsobligaties waardoor de ECB gevrijwaard bleef van verliezen. Vanuit de markt en in media werd er “moord en brand” geschreeuwd. Wij waren iets terughoudender en dat waren niet voor niets, want:

1) ECB verliezen zijn verliezen voor de Europese burger.  
2) Afschrijvingen op Griekse obligaties door de ECB zijn een verkapte vorm van geldpersfinanciering van staatsschulden en die zijn in strijd met de statuten van de ECB.

Het interview dat de Wall Street Joual (WSJ) had met Mario Draghi (dat niet toegankelijk is bij de WSJ, maar als beleidsregel wel bij de ECB) leverden onder andere de volgende vraag en antwoord op:

WSJ: The ECB protected its Greek bond holdings from losses by swapping the bonds for new ones. Critics say the ECB should suffer the fate that private sector bondholders have suffered. What’s your response to that?

Draghi: The Securities Market Program bought these bonds because the monetary policy transmission channels were broken. The purchase of these bonds was done for public interest reasons. Also people tend to forget that this money the ECB has spent is not private money. It is public money, it is taxpayers’ money and the ECB is committed to protect the taxpayers’ money.

Het tweede punt waarop wij wezen werd niet herhaald, maar de twee punten zijn zo sterk met elkaar verweven dat we die in onze zak steken.

Op persoonlijke titel voeg ik hier het volgende aan toe: de ECB is onze laatste defensielinie. Op het moment dat de geldpers aan gaat, dan is de laatste defensielinie gesneuveld en dan is het einde zoek. Wat iedereen lijkt te missen is dat de uitbreiding van de ECB-balans géén geldpersfinanciering is. Anders gezegd, de balans neemt wel toe, maar er komen geen harde euro's bij waarmee schuldpapieren mee worden opgekocht. Deze nuance ontgaat vrijwel iedereen en derhalve is dit het geluid van een roepende in de woestijn..  

Met die gedachte in het achterhoofd, de volgende passage. In de vetgedrukte passage in het antwoord van Mario Draghi wordt de belangrijkste bijdrage die de euro heeft gebracht onderstreept: de geldpers gaat nooit aan om Europese begrotingstekorten en extravagante spendeerprogramma's van Europese politici – in welk land dan ook – te financieren:

WSJ: Looking at the debt crisis from the outside, people see all these crisis meetings and even though Europe has a lot of wealth it doesn’t seem to be able to channel the money and has gone to the IMF three times. What do you say to people outside Europe? Europe seems to be a major risk and doesn’t appear to be resolving its problems on its own.

Draghi: I wouldn’t take such a negative view. Many things have happened in Europe in the last year and a half. You have different countries that have different initial conditions–high debt, low growth countries and countries with low debt and high growth–and they pose the fundamental question of how do we go on without being a fiscal union. We can’t have a system where you spend as you want, and then you ask to issue (debt) together. You can’t have a system where you spend and I pay for that. Before we move to a fiscal union we have to have in place a system where countries can show that they can stand on their own. And this is the prerequisite for countries to trust each other. This so-called fiscal compact treaty is actually a major political achievement because it’s the first step towards a fiscal union. It’s a treaty whereby countries release national sovereignty in order to accept common fiscal rules that are especially binding, and accept monitoring and accept to have these rules in their primary legislation so they are not easy to change. So that’s the beginning.

Draghi is overigens heel erg duidelijk over “Fiscaal Europa”: die komt er. Wat maar niet duidelijk wil worden (dit wordt opvallend lang al stilgehouden) is of overheden een begrotingstekort van 0%, of 0,5% van het BBP mogen hebben. In de politieke wandelgangen wordt aan deze stelregel verwezen als de “gouden regel”. Indien het zover komt dan zijn er twee elementen om scherp in de gaten te houden: 

1) In het verlengde van het subsidiariteitsbeginsel mag belastinggeld uit land A alléén gebruikt voor uitgaven in land A. Anders gezegd, Nederlanders mogen op geen enkele wijze Franse pensioenen gaan betalen.

2) Er is alleen sprake van een gouden regel indien er een absolute nullijn komt: overheden mogen niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Dit is enige manier waarop voorkomen kan worden dat politici obligaties gaan printen.

Hoe Chinezen Europa benaderen
Een must read.

To the indebted nations of Europe (China Daily)

De CFTC straft D.E. Shaw voor manipulatie termijncontracten
Dat de Amerikaanse toezichthouders CFTC en SEC het exponent van incompetentie zijn is bij ons een terugkerend thema. Welnu. De CFTC straft beleggingshuis D.E. Shaw voor het overschrijden van speculatieve positielimieten in sojabonen en maïs. De regels worden toegepast en dat is met de goud- en zilvermarkt in het achterhoofd opmerkelijk nieuws. Als de CFTC nu ook eindelijk eens werk gaat maken van de overschrijding van speculatieve posities in zilver en goud dan kunnen we deze Amerikaanse toezichthouder weer serieus nemen..

 • CFTC Orders New York Firm D.E. Shaw & Co. L.P. to Pay $140,000 Penalty for Violating Soybean and Co Futures Speculative Position Limits (CFTC)

AIG maakt winst, vraag niet hoe!
AIG maakt $19,8 miljard winst met behulp van boekhoudkundige aanpassingen. Gut-feeling: AIG wordt boekhoudkundig leeggeroofd..

 • AIG posts huge 4th-quarter profit on tax benefit (Reuters)

Goud..
Een opmerkelijk berichtje op Zero Hedge. Zij twitterde: “better get those margin hike rumors percolating”, waarop de goudprijs met $8 kelderde.

Al een tijd zien we berichten dat softwareproducenten in staat zijn om programma's te schrijven die het nieuws “lezen” en gebruiken als input voor hun strategie op beurzen met zogenaamde high frequency trading. Wie weet..

HUMOR MET HOOFDLETTERS
Via Zero Hedge, “Een bescheiden voorstel om de economie te stimuleren met $852 biljard: bouw de “Imperial Death Star”..

 • A Modest Proposal To Boost US GDP By $852 Quadrillion: Build The Imperial Death Star (Zero Hedge)

Griekse ellende
Griekenland komt met de tweede bailout onder curatele te staan. Wat dat allemaal betekent? De Financial Times maakte een opsomming van maatregelen die “Europa” eist aan Griekenland.

 • EU creditor countries poised to micromanage Greece (Financial Times, via GATA)

Japan
Japanse centrale bank intervenieert niet langer zelf, zij intervenieert heimelijk via Japanse banken! Het wordt steeds gekker.

 • Japan uses commercial banks to disguise currency market rigging (GATA)

Public dissent
Amerikanen laten president Obama weten dat Larry Summers geen optie is als kandidaat voor de opvolging van Robert Zoellick als president van de Wereldbank.

 • Nearly 40,000 People Preemptively Let Obama Know They Think Larry Summers Sucks (Dealbreaker)

Nog een mooi voorbeeld van publieke afkeuring van de vooemens van de Amerikaanse politiek:

Tot slot.

Is goud een zeepbel? Volgens Amerikaanse media is dat zo omdat ècht iedereen goud aan het kopen is. Via GATA:

Dan Ameduri, who attended Cambridge House's Califoia Investment Conference in Indian Wells this month, took his video camera to adjacent Palm Springs in search of the “gold bubble” often reported on business television channels. A two-minute summary of his search isn't likely to induce a selling panic.