Dagelijkse kost 25 juni 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Nieuws in het kort
Terwijl ik afgelopen weekend verstoken was van elke vorm van nieuws, is er onze SNS-correspondent op wie ik kan terugvallen. Het nieuws in het kort..

Duitsland houdt de hakken in het zand betreffende een gezamenlijke uitgifte van Euroland staatspapier en grotere flexibiliteit van de Europese reddingsfondsen maar is het wel met Frankrijk, Spanje en Italië in principe eens geworden over een pakket van 130Mrd aan stimuleringsmaatregelen voor de economie. Monti zegt dat de EU ongeveer 1% van het gezamenlijke BBP moet aanwenden om groei te stimuleren. En Merkel maakt er een Kretenzische paradox van “Groei kan alleen vaste wortel schieten bij fiscale discipline maar deze discipline van alleen volgehouden worden als er (banen)groei is”. Mooi gesproken maar het klinkt alsof er een badstop wordt losgetrokken.
—————-
In Der Spiegel staat een artikel waarin te lezen valt dat het Duitse MinFin heef laten doorrekenen wat de gevolgen zijn van het opbreken van de Euro. In het eerste jaar na invoering van nationale munten zal het BBP met ca 10% krimpen. Als dat plofkippen en dergelijke zijn dan is het zo slecht nog niet maar volgens de scenario-analyse zou de Duitse werkeloosheid boven de 5 miljoen uitkomen (laatste stand 2.9 miljoen).
—————–
Op 28 en 29 juni is er weer een belangrijke bijeenkomst in de EU want dan wordt een document/roadmap van Barroso, van Rompuy, Draghi en Juncker besproken betreffende verdere fiscale en economische integratie maar ook de oprichting van een “Debt Redemption Fund”.  Goed plan om een fonds op te richten dat zich gaat bezighouden met aflossen van schulden. De vraag is direct: “Met welk geld?”, of moet dat eerst geleend worden?
Het voorstel van Monti om de ECB Italiaanse en Spaanse staatsleningen te laten kopen met een garantie van Effie of ESM wordt door Jens Weidemann beschreven als het aanzetten van de geldpersen hetgeen verboden is in de EU-verdragen.
——————
Deze week wordt 18Mrd rente en aflossing betaald op staatsleningen, waaronder 0.9Mrd Griekenland. Er staat 14Mrd aan nieuw papier op de rol dus we zijn “cash positive” in meerdere opzichten. Italië komt met 5&10 jaar fixe leningen en met een 16 jaar floater en België doet 5, 10 en 20 jaar. Het rendement op de 5 jaars België is ca 2% en voor de Italiaanse evenknie stond vrijdag een slotrendement van 5.2%. We hebben ze samen maar eens in een grafiek gezet (bijlage).

Voor de uitleg van Kretenzische paradox heb ik een linkje voor u erbij gezocht want de gedachte (of abstracte gedachtenknoop) staat ook wel bekend als de paradox van Epimenides: Wikipedia.

Van Rompuy: pensioenhervormingen verplicht
Via RTL-Z: EU-voorzitter Herman van Rompuy wil de lidstaten van de Europese Unie verplichten hun pensioenstelsels te hervormen.

Hier en daar zag ik al wat verkrampte reacties voorbij komen, maar dit is eigenlijk zo'n ontzettende no-brainer: eurolanden rest niets anders dan hun pensioenstelsel te gaan hervormen. Het probleem? In het verleden is van alles beloofd, maar de huidige werkende generatie kan die belofte niet betalen. Dit is al jaren bekend maar electoraal onwelgevallige cijfertjes gaan bij politici het linkeroor in, en het rechteroor uit. Die cijfertjes kan iedereen vinden. Gemakshalve roep ik nog maar eens: “BIS-paper 300, pagina 14“.

Wanneer ik Van Rompuy erop nalees dan snap ik meteen waarom hij Nikolas Sarkozy aanhaalt. Via Die Welt:

Van Rompuys Bauplan muss aber noch viel mehr sein als Bankenunion, Fiskalunion, selbst als politische Union. Er muss eine Schnittmenge finden, welche die auseinanderdriftenden Euro-Staaten zusammenhält. Und seiner Ansicht nach geht das nur mit einer gemeinsamen, verpflichtenden Politik. Deshalb wird er im Verbund mit EU-Kommissionschef José Manuel Barroso, EZB-Präsident Draghi und Eurogruppen-Chef Jean-Claude Juncker den Vorschlag machen, das bisherige Prinzip der Empfehlungen durch Verbindlichkeit zu ersetzen. “Frankreichs ehemaliger Präsident Sarkozy hat einmal im Rat gesagt: ,Man kann nicht Länder in Europa haben, wo die einen mit 60 und die anderen mit 67 in Rente gehen.' Wir müssen nicht schon übermorgen überall das gleiche Renteneintrittsalter haben. Aber wir müssen die Instrumente dazu haben”, sagt Van Rompuy. Bisher gibt die EU-Kommission länderspezifische Empfehlungen für den Arbeitsmarkt, die Rentensysteme und natürlich den Abbau des Haushaltsdefizits. Barroso und seine Leute bewerten Land für Land.

Op indirecte wijze stelt Van Rompuy dat in elk van de eurolanden de nationale politiek niet in staat is om een houdbaar fiscaal te voeren en dat komt omdat nagenoeg overal een omslagstelsel bestaat waarbij de pensioenen betaald worden uit de belastinginkomsten. En met onhoudbare tekorten, de nu-al-veel-te-hoge-excessieve staatsschulden en de vergrijzingsgolf die eraan zit te komen moet er ingegrepen worden.

Dat politici dit probleem voor electoraal gewin wegmoffelen hebben we inmiddels in Frankrijk gezien. Francois Hollande heeft de verhoging van de pensioenleeftijd weer verlaagd, maar of de Fransen dit kunnen betalen? Nee, natuurlijk niet. Men verkoopt toekomstige inkomsten om de huidige tekorten te dekken en daar zijn de Fransen geen uitzondering op. Sinds 1995 komen de Fransen gemiddeld -3,65% van het Franse BBP tekort. Met de Franse vergrijzing voor de boeg, reeds uitgegeven inkomsten, en geen spaarpotje is een hervorming niets minder dan strikt noodzakelijk.

Pensionados die nog steeds denken dat zij recht hebben op wat zij al dan niet hebben afgedragen voor hun oude dag: voor zover er überhaupt geld opzij is gelegd, dat geld is al lang en breed uitgegeven! U heeft gespaard in toekomstige belastinginkomsten. Nu is Nederland een aparte telg in de Europese familie omdat er hier geen omslagstelsel bestaat, maar het Nederlandse probleem is niet heel veel anders dan elders in Europa: er is meer beloofd dan er geldelijk waargemaakt kan worden.

  • EU-voorzitter: pensioenen verplicht hervormen (RTL-Z)
  • Rompuys neues Europa (Die Welt)

Overigens, dat de Fransen heel erg veel geld tekort komen blijkt maar weer eens. De Fransen komen €7 à €10 miljard euro tekort om hun begrotingstekort in 2012 niet boven de 4,5% uit te laten komen. Terwijl er in Nederland gesteggeld wordt om niet meer tekort te komen dan 3% van het Nederlandse gemeenschappelijke inkomen, blijken de Franse gezagsdragers deze “ollandse” politieke incompetentie te kunnen overtreffen. De Franse begrotingsslag komt er in het kort op neer dat de regels voor iedereen in Europa hetzelfde zijn maar dat Frankrijk daarvan uitgezonderd is. Franse politici, Nederlandse politici; ze zijn inwisselbaar..

  • Frankrijk mist miljarden voor schuldreductie (NU.nl)

BIS waarschuwt voor averechtse effecten monetair beleid; ZIRP
De Bank of Inteational Settlements (BIS) waarschuwt voor averechtse effecten van het huidige monetaire beleid van Zero Interest Rate Policy (ZIRP) en de genomen onconventionele maatregelen van centrale banken. De lage rente zorgt ervoor dat banken risico's gaan zoeken om überhaupt rendement te kunnen maken en dat creëert de situatie dat zij kunnen beslissen om risicovoller te gaan beleggen. En dat doen banken met geleend geld.

Dat dit risico bestaat en zich momenteel al voltrekt kan zonder enige moeite geïllustreerd worden. Via Spiegel, signalen van een vastgoedzeepbel van Duitse makelij..

  • 'Cement Gold': German Property Market Soars Amid Euro Crisis (Spiegel)

De BIS deed ook een aanbeveling aan Europa: er moet een Europese bankunie komen. Overigens ontbreken technische aspecten en verdere details en nemen we het maar ter kennisgeving aan en wachten we rustig de voorstellen af. Via het FD:

‘De bank van de centrale banken’ stelt in haar zondag gepubliceerde jaarverslag dat de muntunie ‘haar bankensysteem zal moeten integreren. Banken in Europa moeten Europese banken worden.’ [..] Het gebeurt zelden dat de BIS de pijlen direct op een land of regio richt met een beleidsadvies. Maar nu stelt de BIS dat het moeilijk te ontkennen is dat ‘een gemeenschappelijke financiële markt en een gemeenschappelijke centrale bank een pan-Europees bankensysteem rechtvaardigen’

  • BIS roept op tot creatie bankenunie in eurozone (FD)
  • BIS waarschuwt voor overstrekken centrale banken (RTL-Z)

China vervalst data
Alsof het wiel opnieuw is uitgevonden bericht de New York Times dat China haar economische statistieken vervalst. Uh.. dat is al héél erg lang bekend. Bovendien is het bericht bij de NY Times een typisch voorbeeld van “de pot verwijt de ketel”. Desalniettemin lezen we in het FD:

Hoewel er wel vaker vraagtekens worden gezet bij economische gegevens die door Chinese overheid worden gepubliceerd komt de twijfel nu op een precair moment. De hapering van de inteationale economische groei valt nu namelijk samen met de machtsoverdracht in de top van het bestuur van het Aziatische land. Overdracht van de topposities gaat normaal gesproken samen met promoties, demoties en overplaatsingen in de hele hiërarchie van het land. Hierdoor staan ambtenaren op alle niveau’s juist nu onder druk om de prestaties van hun regio zo positief mogelijk te presenteren.

Tja, waar doet men dat niet? Dit non-nieuws werd uiteraard 'groot' gebracht en wordt niet alleen in Nederland voor zoete koek geslikt (zie het FD). Zero Hedge zette e.e.a in het juiste perspectief..

  • Chinese Data Mask Depth of Slowdown, Executives Say (New York Times)
  • ‘Chinese economische data vervalst’ (FD)
  • Tus Out China IS Lying About Everything (Zero Hedge)

In ander nieuws:

  • Schäuble pleit voor Europese regering (NU.nl)
  • BoE-lid: VK heeft minstens GBP50 mrd aan extra verruiming nodig (RTL-Z)
  • Gouden bergen worden schuldenbergen (Ewald Engelen; FTM)

Only in Belgium..

  • Belg rijdt 100 kilometer per uur op wc (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

Matt Taibbi: Banken hanteren verdienmodel van de maffia
Wederom een absolute must read van Matt Taibbi. Taibbi is onverbeterlijk wanneer het aankomt om in leken termen uit te leggen hoe de Amerikaanse politiek verstrikt is geraakt in een in-en-in corrupt en op fraude gebaseerd financieel stelsel. U kunt zich ongetwijfeld de basisprincipes van de bouwfraude herinneren. De sector spreekt af de aanbestedingen onderling te verdelen om zodoende de prijzen kunstmatig op te drijven, de meerkosten af te wentelen op de eindgebruiker (lees: dat bent u) en winsten onderling via oneigenlijke transacties te verdelen.

Matt Taibbi legt uit hoe Wall Street eenzelfde verdienmodel heeft bewerkstelligd en gemeenten, ziekenhuizen, scholen en andere publieke geld uitgevende instanties financieel uit te kleden. Taibbi's conclusie? De doorgestoken kaart is niets anders dan het verdienmodel van de mafia. Twee verschillen overigens: men hoeft minder vaak bij de 'clientele' langs om inkomsten te innen en gebroken benen komen niet vaak voor.

Een illustratie:

So a mere $10,000 bribe to a politician – a couple of Super Bowl tickets and a limo – scored CDR a total of $665,000 of the public's money. If you want to know why Wall Street has been enjoying record profits, here's your answer: Corruption is a business model that brings in $66 for every dollar you invest.

Samenvattend schrijft Taibbi:

To grasp the full insanity of these revelations, one must step back and consider all this information together: the bribes, yes, but also the industrywide, anti-competitive bid-rigging scheme. It tus into a kind of unbroken Möbius strip of corruption – the banks pay middlemen to rig auctions, the middlemen bribe politicians to win business, then the politicians choose the middlemen to run the auctions, leading right back to the banks bribing the middlemen to rig the bids.

Veel simpeler kan Taibbi het niet resumeren: banken betalen tussenpersonen om de veiling te manipuleren; tussenpersonen betalen politici voor opdrachten; politici schakelen die tussenpersoon in om de door-gestoken-kaart-veilingen te regelen; de tussenpersonen spelen de banken de financiële bal toe die op hun beurt de tussenpersonen via lucratieve 'onder de toonbank' transacties belonen. List en bedrog? Het is zo oud als de weg naar Rome. Tegenwoordig is het niets anders dan dagelijkse praktijk in de Verenigde Staten.

Matt Taibbi over een nagenoeg doodgezwegen rechtszaak die het Amerikaanse financiële stelsel uiteenzet voor wat het is: maffia. Must read.

  • The Scam Wall Street Leaed From the Mafia – How America's biggest banks took part in a nationwide bid-rigging conspiracy – until they were caught on tape (Matt Taibbi; Rolling Stone)

Risico-modellen doorgeprikt..
Zero Hedge dook de statistieken in en legt nogmaals het probleem uit van de compleet waardeloze risico-modellen die het verliespotentieel van banken weergeeft. De recente verliezen van JP Morgan waren op basis van het gehanteerde “Value-at-Risk” of VaR-model zo goed als een statistische onmogelijkheid.

En dat er in Amerika iets bizars gaande is, blijkt uit de zoveelste indicatie dat Amerikaanse grootbanken hun uitstaande derivatenposities aan het overhevelen zijn naar de bancaire tak waar de spaargelden onder vallen. Verliezen in die juridische entiteiten worden namelijk gedekt door het Amerikaanse depositogarantiestelsel. Anders gezegd, als de derivatenposities ontploffen en geld de banken uitstroomt, mogelijk met een faillissement als gevolg, dan draaien de Amerikaanse belastingbetalers er voor op.

  • This Is What Happens When A Mega Bank Is Caught Red-Handed (Zero Hedge)

Als het aan de analisten van Moody's ligt, dan..
Dat idioterie anno 2012 verheven is tot het 'beste' wat kredietexperts te bieden heeft, bewijzen de analisten van kredietbeoordelaar Moody's. Zij stellen dat aankopen van Spaans en Italiaans staatsobligaties door de Fed, de Amerikaanse economie meer stimuleren dan aankopen van Amerikaans schuldpapier. Via FT Alphaville:

In a seldom before seen manner, the US high-yield bond spread has been moving with the weighted average govement bond yield of Italy and Spain. Though prohibited by current guidelines, Fed purchases of Italian and Spanish govement bonds probably would do more to boost the US economy than additional purchases of US Treasury bonds.

De huidige regels verhinderen (gelukkig) dit fraaie staaltje van vals spelen:

The Fed can inject money into the economy in still other ways. For example, the Fed has the authority to buy foreign govement debt, as well as domestic govement debt. Potentially, this class of assets offers huge scope for Fed operations, as the quantity of foreign assets eligible for purchase by the Fed is several times the stock of U.S. govement debt.

Om eerlijk te zijn acht ik dergelijke aankopen door de Fed als het equivalent van een monetaire oorlogsverklaring. Indien de Fed dit doet, dan is er mijn inziens een effectieve vergeldingsmaatregel te nemen: laat de ECB óók de geldpers aanzetten om er vervolgens fysiek goud mee te kopen..

Grafiek

Vorige week maakte ik de vergelijking tussen de totale staatschuld van Spanje en het Amerikaans begrotinstekort: dat is nagenoeg hetzelfde. Via Ed Steer kwam ik de volgende Zero Hedge grafiek tegen en die borduurt voort op die vergelijking..

De extrapolatie is een aardige poging maar ik ben bang dat de benodigde herkapitalisatie van het Amerikaanse bankwezen niet beperkt blijft tot $1,6 biljoen..

In ander nieuws:

Dat ook de academische wereld in de VS niet ontkomt aan schandalen blijkt uit het volgende bericht van de Huffington Post..

  • UVA Teresa Sullivan Ouster Reveals Corporate Control Of Public Education (Huffington Post)

Cybercrime en een dubbele moraal..

  • Washington’s cyber war – at home and abroad (Russia Today)

Ook in Duitsland moet de angst voor het uiteenspatten van de euro er in gemasseerd te worden..

  • Schuldenkrise Finanzministerium zeichnet düsteres Euro-Crash-Szenario (Spiegel)

Voor de zoveelste keer.. de top der Euro-toppen:

  • Mario Monti: we have a week to save the eurozone (Guardian)

En dan is er nog altijd het Duits Hoog Gerechtshof die Duitse regering de ammunitie verschaft om een strikt Europees begrotingsbeleid af te dwingen.

  • Germany Faces Delay in Ratifying Euro Rescue Fund (Spiegel)

Tot Slot.
Afgelopen weekend was ik zoals gezegd van elke vorm van nieuws verstoken. Om u een idee te geven van mijn weekend..

Kyuss Lives!

PS. Overigens was het geluid niet zo brak als de bovenstaande upload via YouTube..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo