Dagelijkse kost 25 mei 2012

Nieuws uit Nederland

ABP nieuwsbrief: Rijksoverheid graaide F30 miljard
Het ABP heeft in haar nieuwsbrief voor hun pensionados het hoe en wat uitgelegd over de 30 miljard gulden die de Nederlandse overheid afroomde toen ABP werd losgekoppeld van de Staat. Het FD schrijft:

Het grootste pensioenfonds van Nederland legt in een nieuwsbrief uit dat dit komt door maatregelen van de overheid in de jaren tachtig. Allereerst verlaagde de overheid de pensioenpremie die zij als werkgever moest betalen aan het fonds. Verder besloot de overheid het grootste gedeelte van de VUT, de vroegpensioenregeling, uit de pot van het ABP te betalen.

Wat mij betreft is er maar één conclusie mogelijk: collectieve potjes zijn niet hufterproof.

  • ABP rakelt ‘greep in kas’ op (FD)

FD-kop: “Kabinetsbeleid kost banen”
Deze krantenkop plaats ik onder de noemer “is men het verstand verloren?!”. De strekking van het artikel? Door de overheidsbezuinigen neemt de werkloosheid toe. Het gebeurt zo vaak dat er dan vervolgens alleen gekeken wordt naar de directe aanleiding en niet naar de onderliggende oorzaak. En die oorzaak is heel simpel: jarenlang politiek mismanagement. De Nederlandse economie bestaat voor de helft uit overheidsuitgaven. En elk jaar moeten we geld lenen om dat vol te houden. Iedereen kan op z'n klompen aanvoelen dat zoiets onhoudbaar is.

Het is zo ongelooflijk frustrerend dat er in de politiek afgegeven wordt op de bezuinigingen: we dreigen failliet te gaan door al het krediet. Maar voor politici is het nu eenmaal belangrijk om electoraal te scoren. De zwarte piet wordt dus toegeschoven aan de partijen die bezuinigen en daarmee prudenter willen omspringen met de inkomsten van onze ongeboren generaties.

Diederik Samsom wierp het demissionair premier Rutte in het verantwoordingsdebat voor (quote uit het FD): “De cijfers van vandaag zijn ontluisterend. Bijna 500.000 mensen zitten nu thuis. Ik vraag de premier: hoe verklaart u dat onze economie er na twee jaar zo beroerd voor staat? Wat is er over gebleven van de banenmotor? Aan onze export ligt het niet, het is een binnenlands probleem. Door een volstrekt gebrek aan vertrouwen van de consumenten houden ze de hand op de knip.”

Wat wil Samsom? Wil hij van Nederland een soort van Griekenland maken? Daar creëerden de maffiose politiek ook overheidsbaantjes (zonder taken) met uit het niets gecreëerd krediet. Misschien leest Samsom mee, maar laat ik hem dit snel even voorrekenen. We geven in Nederland zo'n slordige €80 miljoen per dag te veel uit. Laten we veronderstellen dat de PvdA een ambtenarensalaris van E50.000 wenst (wat héél véél meer is dan wat ik vang.. en ik werk 60-70 uur per week) en dan komen we jaarlijks uit op 584.000 banen of FTEs die met geleend geld gefinancierd worden.  

Meneer Samsom, in Nederland werkt het momenteel niet heel veel anders dan in Griekenland. U moet vooral blijven pleiten voor méér gelijkheid – en ik zou u zelfs op dat punt gelijk geven – maar laat de illusie los dat schuldfinanciering de oplossing biedt. Accepteer een fiscale 0-lijn. We gaan anders failliet voor zover we dat toch al niet zijn.

  • Kabinetsbeleid kost banen (FD)

Is corruptie de Nederlandse bestuursnorm?
We hebben er nog een schandaal bij en wel met de Rotterdamse scholenkoepel BOOR. En die reikt verder dan werd gedacht: ook Rotterdamse (top)ambtenaren en aannemers graaiden er rustig op los.

Met dank aan de Volkskrant voor het opduikelen van de informatie over een rapport dat de huidige CDA-burgemeester Sjaak van der Tak in zijn tijd als onderwijswethouder in Rotterdam onder de pet hield. Ik denk bij mijzelf: wat nou goed rentmeesterschap?

Ik zou het liefst het hele artikel van de Volkskrant willen quoten: wat een verhaal. Wanneer gaat in vredesnaam de Tweede Kamer uit hun winterslaap ontwaken?

Uit de inleiding:

De recente miljoenenfraude bij de Rotterdamse scholenkoepel BOOR is voorafgegaan door zelfverrijking in de top van het ambtenarenapparaat. Een inte onderzoek hieaar werd door CDA-prominent Sjaak van der Tak, indertijd onderwijswethouder in Rotterdam en nu burgemeester van Westland, onder de pet gehouden.

  • Lees verder (!): Behalve fraude ook zelfverrijking bij BOOR (Volkskrant)

'Duitsland wil speciale economische zones in perifere landen'
Een bericht dat geheel in het straatje van mijn studie past: reële economie en regionale economische ontwikkeling. Duitsland komt met een plan dat de problemen in perifeer Europa moet helpen oplossen: wijs speciale economische zones aan met fiscaal gunstige regelingen die buitenlandse bedrijven aantrekken.

Toen ik in 2001 in Azië op studiereis was hebben wij dergelijke economische zones bezocht en ook al zijn daar veel kanttekeningen bij te plaatsen: ik zeg doen! Het idee is simpel, want nabij dichtbevolkte steden worden er speciale zones aangewezen waar buitenlandse bedrijven zich kunnen vestigen zodat er arbeidsplaatsen ontstaan. Om die bedrijven te lokken, pas je veel fiscale regels zo aan dat het aantrekkelijk wordt. Dat brengt mij bij een algemene economische wetmatigheid: het meest briljante economische beleidsinstrument zijn belastingvrijstellingen.

Via RTL-Z: Duitsland werkt aan een zes-puntenplan om de economie in perifere eurolanden te stimuleren. [..] Zo zouden buitenlandse investeerders kunnen worden gelokt met fiscale tegemoetkomingen en minder strenge regels.

Spiegel heeft meer informatie over het plan (in het Duits):

  • Sechs-Punkte-Wachstumsplan: Bundesregierung will Sonderwirtschaftszonen für Europa (Spiegel)

Spaanse kater
Het gaat slecht in Spanje. De handel in het Spaanse Bankia is opgeschort in afwachting tot een kapitaalinjectie van zo'n €15 miljard. Bovendien zijn er berichten op een handen zijnde fusie van drie noodlijdende banken die onder staatstoezicht geplaatst moeten worden. De oorzaak is inmiddels bekend: een geïmplodeerde vastgoedzeepbel.

  • Handel in Spaanse Bankia opgeschort (RTL-Z)
  • 'Spanje wil drie noodlijdende banken fuseren' (RTL-Z)

In ander nieuws:

  • Nederlandse oliebaron Deuss gaat grotendeels vrijuit (FTM)
  • Het lot van goud (Chien Wang; IEX)

Een aardige samenvatting van de CV en het karakter van Gerard Erents die schoon schip moet maken bij Vestia. Dat deed hij al eerder bij die andere frauderende woningcorporatie: Rochdale.

  • Banken moeten slikken van bedrijfsdokter Vestia (FTM)

Nog een woningcorporatie met corrupte bestuurders..

  • OM: Laurentius voor miljoenen benadeeld (Telegraaf)

Reflecties over eurobonds..

  • Han de Jong: Eurobonds Ja, maar niet zomaar (Z24)
  • Hup Hollande hup! (Marcel Tak; IEX)

Een column die mijn electorale zorgen treffend verwoord.

  • 'Wilders is andere partijen qua huiswerk al tien stappen voor' (Nausica Marbe; Volkskrant)

Nieuws uit buitenlandse media

Derivaten Amerikaanse banken gedekt door Main Street
Wat moet ik nog zeggen over Amerika? Dat land is compleet de weg kwijt. Wat nu weer? De Amerikaanse overheid heeft in al haar wijsheid besloten dat de systeemrisico's van derivaten gedekt moeten worden met een staatsgarantie.

De Wall Street Joual erkent het hele probleem en schrijft: “President Obama's standard gripe is that the economy has performed so poorly during his term because of the financial crisis he inherited from George W. Bush. But this week it is Mr. Obama who has bequeathed to his successors a landmark in financial regulation. It is bound to haunt them, though not as much as it will haunt taxpayers.”

Daar hoeven we niets aan toe te voegen. De Amerikaanse belastingbetaler heeft de pech dat het Amerikaanse bestuur in en in corrupt is: het is omgekocht door Wall Street, terwijl het Amerikaanse congres de geldpers gekaapt heeft. Het land van de vrijheid? Dat is het al lang niet meer.

Speech Jorg Asmussen
De directeur van de ECB is de Duitser Jorg Asmussen die een verleden heeft als SPD-politicus. In een speech die op de website van de ECB verscheen gaat hij in op de grote vragen van Europa. Zijn doelstelling? Een democratische Europese unie van vrede annex veiligheid. En u weet wat ik onlangs schreef: “de vrijheid van welvaart”. Ik quote Asmussen:

Aber die europäische Integration ist kein Selbstzweck. Sie muss für den Bürger von Nutzen sein, sie muss ihm Wohlstand Sicherheit und Freiheit bieten.

Dat levert via Google Translate en enige aanpassingen de volgende vertaling op: “Maar de Europese integratie is geen doel op zich. Het moet ten behoeve van de burger zijn, en hem veiligheid, welvaart en vrijheid bieden“. Die gedachte ademt de hele speech uit. Overigens had Asmussen nog een leuke quote van Jacques Delors: „Europa ist wie ein Fahrrad. Hält man es an, fällt es um.“ We moeten vooral doorgaan met fietsen: dat is gezond!

Gisteren toen ik Pownews keek was er aandacht voor een heuse anti-euro partij die zo snel mogelijk de stekker uit de euro wil trekken. De beste man blunderde door te veronderstellen dat Groot-Brittannië de euro heeft. En dat zegt genoeg. Laat ik er een spreekwoord aan toevoegen: “Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten”.

  • Rede von Jörg Asmussen, Mitglied des Direktoriums der EZB (ECB)

Zero Hedge over Griekse peiling
Een screendump:

Bron: Zero Hedge

Ik noem dit stemmingmakerij van Zero Hedge. Of om in termen van Immanuel Kant te spreken, er is zoiets als de absolute realiteit – de noumenal – en onze zintuigelijke waaeming ervan – de phenomal. En aangezien de mens beperkt is om enkel en alleen met de zintuigen de realiteit waar te nemen kunnen mensen hooguit die absolute realiteit in een zeker mate benaderen en op waarde schatten. Wat Zero Hedge hier doet is het tegenovergestelde: die projecteert de subjectieve waaeming over de realiteit.

U weet wat ik vorige week schreef over Griekenland en dan laat ik het aan u om te bepalen hoe ik met al mijn zintuigelijke en intellectuele beperkingen bij Kant's noumenal zat. Dat is elke keer weer wat mij te doen staat: probeer zo dicht mogelijk bij de noumenal te komen.

Tot slot.

Arme Joan Franka: ze heeft de finale niet gehaald. Ik luister naar ontzettend veel muziek (erg divers) en ik vind haar stem zo ontzettend uniek; erg jammer voor haar. Maar goed, dat kan gebeuren. Anyway, in Spanje is er een opmerkelijke vraag (of beter: opdracht) aan de Spaanse zangeres meegegeven: “alsjeblieft: zorg dat je niet het songfestival gaat winnen”.

Via FT Alphaville:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo