Dagelijkse kost 27 april 2012

Vandaag een iets kortere versie dan u van mij gewend bent. Omdat ik gisteravond tot (erg) laat heb door gewerkt aan een Engelstalig artikel, raakte mijn tijd opgesoupeerd. Maar ik beloof u, u zult het mij niet kwalijk nemen; het artikel ligt ter revisie en zal a.s.a.p. online komen. Ik zit in ieder geval nog steeds breeduit te grijnzen van plezier.

Uiteraard heb ik gisteravond naar Nederland 2 gekeken en de fractieleiders aangehoord over het übersnelle begrotingsakkoord van CDA, VVD, Groen Links, ChristenUnie en D66. Ik was al een beetje bang voor Finse, Slowaakse, of Grieks-Italiaanse toestanden, maar dat is met dit akkoord gelukkig voorkomen: Nederland stelt direct op orde op zaken zonder dat daar druk vanuit Brussel voor nodig is. Wat betreft de Nederlandse reputatie lijkt mij dat een groot compliment waard! Bij deze.

Persoonlijk acht ik bezuinigen strikt noodzakelijk en als ik Mathijs Bouman moet geloven zei Klaas Knot gisteren dat als het daadwerkelijk zo is dat met de bezuinigen er slechts een afname van 0,5% groei van het BBP optreedt, je dat natuurlijk altijd moet doen. Als je zoveel kan bezuinigen terwijl de groei positief blijft dan heb je no-brainer te pakken.

Nu neem ik dergelijke cijfers met een hele grote korrel zout, maar latenwe dat cijfer gewoon functioneel gebruiken teneinde te doen wat absoluut noodzaak is: bezuinigen. De populistische onzin die er gisteren ook werd uitgekraamd in de Tweede Kamer leg ik zoals te doen gebruikelijk naast mijn neer. De fiscale 0-lijn is mijn criterium, dus ik moedig de partijen aan om niet te schromen om het hierbij te laten.

Dat gezegd hebbende, een kort overzicht.

 • Hoofdverdachten Easy Life: 4,5 jaar celstraf (Telegraaf)
 • Extra druk op banken Vestia-zaak (FD)
 • Details van 'ongekend' begrotingsakkoord (FD)
 • ''Rabo zet Robeco te koop'' (IEXProfs.nl)
 • ProRail geeft directie altijd een bonus (RTL-Z)
 • 15-jarige maker omstreden gedicht: ik heb niemand willen kwetsen (NRC)

Nieuws uit het buitenland:

Groot-Brittannië in één grafiek:

Bron: PawelMorski

Merkel wants rules for raw material derivative trade (Chicago Tribune)
It's The FX Repatriation, Stupid (Zero Hedge)

Onderstaande artikel is een schoolvoorbeeld van een analyse die alles wat krom is recht praat. Compleet bizar opiniestuk van de redacteuren van Bloomberg. Een quote:

With dollars piling up from its trade surplus, China is flooding the rest of the world with easy money. That encourages more borrowing and spending, contributing to debt crises like the one from which the global economy is still struggling to recover.

Uh.. China is 'flooding' the world with easy money? Ha, dat is nog eens verdraaien en kronkelen.

 • China-Bashing Is Popular but Could Do More Harm Than Good (Bloomberg)

Must read! Spiegel is heel kritisch over het Amerikaanse leger en dit komt totaal niet uit de lucht vallen. Must read..

 • Caring for the US Military's Traumatized Soldiers (Spiegel)

En er is meer..:

 • Obama Lies About Federal Marijuana Law to Rolling Stone (FireDogLake)
 • Why Isn't Closing 40 Philadelphia Public Schools National News? Where Is the Black Political Class? (Black Agenda Report)
 • Money Won’t Win Presidency but It Might Buy Congress (Bloomberg)
 • Guest Post: H.L. Mencken Was Right (Zero Hedge)
 • Dow Co, Resistant to a Weed Killer, Runs Into Opposition (New York Times)
 • If Japan Is Broke, How Is It Bailing Out Europe? (Forbes)

Tot slot.

Ik ben inmiddels erg gesteld op Mario Draghi en zoals ik wel vaker stel: de ECB is onze laatste defensielinie. Draghi doet m.i. precies datgene wat in ons belang is, ook al zijn de uiterst onconventionele maatregelen een reden en aanleiding tot grote zorgen. Maar goed, u weet welke verzekering u hoe dan ook in fysiek bezit moet hebben. Dat geldt onder elk financieel scenario.

In het landschap van complexiteitstheorie snap ik meer dan ik soms kan uitleggen; althans waartoe ik in staat ben om onder woorden te brengen en laat ik een recente analogie geven (ik moet deze eigenlijk verder uitwerken).

Vergelijk de wereldeconomie met een computer die compleet vast aan het lopen is. Straks moet iedereen op de reset-knop drukken en dan zal blijken dat na het opstarten de Europese server een nog steeds werkend Operating System heeft. Daarop zullen weliswaar essentiële programma's opnieuw geïnstalleerd moeten worden, maar het punt is: de server zal draaien. Zodra de Verenigde Staten de computer opnieuw opstart zal blijken dat het Operating System geheel vervangen moet worden. Anders gezegd, de VS zullen en kunnen niets anders doen dan het commando “Format C:” geven. 

Dit allemaal neemt niet weg dat ik met oogkleppen moet rondlopen en een blinde vlek erop na houdt. Er wordt ook flinke kritiek geuit op Draghi en die verdient ook mijn aandacht. Zeker als dat door WilliamBanzai in de vorm van spotprenten gebeurt. Wederom een fantastisch voorbeeld: