Dagelijkse kost 3 april 2012

Nieuws uit Nederland

Friesland bank overgenomen door Rabobank
Het FD heeft onder een zeer treffende kop samengevat hoe het Nederlandse bankenlandschap gisteren is veranderd. Onder de titel “Opvanghuis Rabobank is vol”, neemt het FD het Nederlandse bankenlandschap onder de loep. Opmerkelijk vond ik dat in het FD openlijk wordt gespeculeerd over een mogelijk scenario voor een nationalisatie van SNS Reaal. Indien SNS Reaal onverhoopt te weinig kapitaal blijkt te kunnen aantrekken, dan is de verwachting van bankiers dat u en ik de trotse eigenaar worden van een tweede genationaliseerde grootbank.

De quote waar het omgaat is de volgende: “Zeker als SNS Reaal zijn kapitaal niet verder weet te versterken, rijst er een probleem. Dat kan echter ook Rabobank niet trekken. Bankiers verwachten dat de Staat dan zal bijspringen”.

Bankiers verwachten dat de Staat dan zal bijspringen? Dat is een ongelukkige omschrijving want eigenlijk verwachten bankiers dat politici de portemonnee van de belastingbetaler erbij zullen pakken, zullen zien dat daar niets meer in zit, en zich vervolgens zullen bedenken dat onze ongeboren (klein)kinderen nog geen schulden hebben gemaakt en dat hun toekomstige inkomsten contant kunnen worden gemaakt. Uiteraard zal een dergelijke investering gepresenteerd worden als noodzakelijk en dat onder het auspicien van de Staat al het geld ècht terug zal komen. Maar dit is geheel terzijde want op dit moment is het nog niet relevant.

Wel relevant is dat Rabobank met de verwerving van de in problemen geraakte Friesland bank een concurrent kwijt is geraakt en dat veauwd de concurrentieverhoudingen. Terwijl er al sprake was van oligopolistische marktwerking in het Nederlandse bankwezen, is de mate waarin dit gebeurt weer een stukje toegenomen (de NMa moest niet voor niets een noodverordenering schrijven die Rabo vrijstelde).

Dergelijke oligopolistische markten maken het bedrijven mogelijk om gebruik te maken van hun relatief grote marktpositie. De capaciteit om daar gebruik van te maken wordt ook wel marktmacht genoemd. En alle vormen van marktmacht zijn de bron van alle winsten (die op hun beurt gedefinieerd worden als excessieve inkomsten). Wat u moet onthouden van het begrip “marktmacht”? Die kunnen alleen ontstaan als gevolg van marktfalen. De vrije marktwerking werkt niet optimaal en daardoor betaalt u als consument de excessieve inkomsten van bedrijven. 

Anno 2012 is er geen vrije markt meer over en na de oveame gisteren van Friesland bank is de marktwerking weer een stapje verder weg van optimaal.

  • Opvanghuis Rabobank is vol (FD)

Van onze SNS-correspondent..
Een geweldige uitleg van de term “washing”..

De CFTC, dus de toezichthouder op derivaten en zo, heeft Royal Bank of Canada aangeklaagd voor “washing”. Er zijn vele soorten washing. De meest gebruikelijke is om vlak voor een couponbetaaldag obligaties te verkopen om ze vervolgens -doorgaans via een geheime afspraak (Schubladengeschäft)- vlak na het uitbetalen van de coupon weer terug te kopen, louter met het oogmerk belasting op de uitbetaalde rente te vermijden. Dat kan natuurlijk niet (meer). Iets dergelijks zou RBC ook hebben gedaan maar dan niet met een belastingparadijs maar gewoon binnen de bank zelf . Binnenwasjes dus.

De CFTF zegt hierover: “RBC made false and misleading statements about wash trades from 2007 to 2010 in which affiliates traded among themselves in a way that undermined competition and price discovery on the Chicago LLC exchange. RBC not only designed and executed a wash sale scheme that undermined the purpose of the futures market in discovering prices and shifting risks but it went a step further and misled the exchange”.
RBC zelf zegt dat ze voordat ze met deze trades begon met de CFTC heeft afgestemd of het toegestaan zou zijn. Ja dus.  Volgens de laatste berichten gaat het om een claim van honderden miljoenen. Niet iets waar we wakker van liggen, maar er loopt iemand rond met een grote pot verf en een kwast om te proberen de krijtstrepen op de maatkostuums bij RBC horizontaal te schilderen. To be continued……..
————
Het opgaan van Frieslandbank in de Rabobank is voor de obligatiemarkt eigenlijk een non-event. In de algemeen geaccepteerde Iboxx index voor obligaties komt deze naam niet voor omdat de FRIES leningen de drempel van minimaal 500 miljoen nominale waarde niet halen maar in onze winkel voor dit soort obligaties ging deze naam toch regelmatig over de toonbank. Houders van FRIES obligaties lijken ons niet de types die kurken laten knallen maar misschien is het wel een mooie gelegenheid voor een extra koekje bij de koffie.
————-
Doorgaans geven we u nog even een kort overzicht van het overige obligatienieuws maar vandaag kunnen we er kort over zijn: geen nieuws dat ons kan boeien.

Topmannen en hun Calimero-complex
Ik heb geen idee of de term al bestaat (wie weet), maar als dat nog niet het geval is dan introduceer ik deze term graag. Het “Calimero-complex” beschrijft de zucht om niet kleiner te willen zijn dan soortgenoten. Het FD bericht over de oveame-woede van het Maleisische olieconce Petronas. Het FD quote de CEO van Petronas:

'Ik wil groot groeien in Australië en Canada ', zei Shamsul. 'Op basis van het landenrisico, is het aantrekkelijker dan andere gasrijke gebieden zoals het Midden-Oosten', aldus Shamsul.

Nu zijn Maleiers niet al te lange mensen en zou ik u e.e.a. van mijn studiereis in Maleisië kunnen vertellen (o.a. over de concurrentie van Petronas in de eigen markt), maar deze uitspraak deed mij denken aan het artikel van Matt Taibbi over Bank of America van gisteren. Taibbi beschreef in geuren en kleuren hoe de CEOs van de banken die uiteindelijk fuseerden tot de megabank Bank of America van zichzelf vonden dat zij groter moesten zijn dan de ander. Groot zijn is kennelijk een maatstaf om het negatieve zelfbeeld te compenseren. In plaats van een minderwaardigheidscomplex zou men dus kunnen spreken van het Calimero-complex: klein zijn is niet eerlijk! Dat er groeihormonen nodig zijn om dat te kunnen bereiken wordt er doorgaans niet bijgezegd.

Dat groot zijn overigens niet altijd succesvol is of dat snel groter worden een effectieve strategie blijkt te zijn, is terug te vinden in de economische literatuur. Althans, als u gericht zoekt. In de collegebanken wordt deze empirische conclusie nog weleens weggemoffeld omdat het bestuderen van succes nu eenmaal meer tot de verbeelding spreekt.

Petronas interesse in Canadese oveame (FD)

Spaanse economische scheefgroei uit zich in gigantische werkloosheid
Het is natuurlijk geen 'goed nieuws' dat de Spaanse werkloosheid opnieuw is gestegen, maar het toont aan hoe groot de reële scheefgroei in de Spaanse economie. Dat met de stijging van de werkloosheid opnieuw een record in de boeken kan worden bijgeschreven maakt het voor de Spanjaarden niet veel leuker. De reële economie moet zich herstellen en banen die niet bijdragen aan de productiviteit moeten komen te vervallen. Anders spreekt men van verborgen werkloosheid. Dit hoort erbij en er zal ook weer een tijd komen dat de torenhoge werkloosheid drastisch afneemt.

Hoe overigens de redacteur van (wederom) het ANP het woord recessie kan gebruiken is en blijft een raadsel: een werkloosheid van 23% onder de beroepsbevolking impliceert een depressie. Buitenlandse persberichten spreken van een recessie en dan wordt dat geheel zonder enige kritische nadenken overgenomen. De desbetreffende passage in het bericht dat via NU.nl het inteet op werd geslingerd:

“De belabberde cijfers komen door de recessie in Spanje, de op drie na grootste economie van de eurolanden.”

Noem het beestje gewoon bij de naam: dit is een depressie. Spanje neemt de pijn en dat is iets dat misschien niet leuk is, maar wel strikt noodzakelijk is om er weer bovenop te komen. De scheefgroei moet eruit en de balans moet terug. En dat is een kwestie van tijd waarin de markt zich kan herstellen. Dat dit herstel bevorderd kan worden door effectieve hervormingen in het financiële stelsel is iets dat maar niet wil lukken (ondanks dat ik dat begrijp).

  • Nieuw record Spaanse werkloosheid (NU.nl)

Onderzoek Universiteit Tilburg
De empirie toont aan wat we al lang en breed wisten: Nederlandse topbestuurders en commissarissen weten de pot met geld met zowel de linkerhand als de rechterhand te vinden.

  • Bedrijven lijden onder 'onverklaarbaar hoge' beloningen commissarissen (Volkskrant)

Eén quote om u een handig ezelsbruggetje voor te schotelen: “De onderzoekers pleiten voor meer regels voor de beloning van commissarissen, die de afgelopen zeven jaar is verdubbeld. Dat betekent dat elk jaar er een verhoging heeft plaatsgevonden van 10%. Het ezelsbruggetje betreft slechts één getal dat u hoeft te onthouden: 70. Deel elk groeipercentage door 70 en heeft de verdubbelingstijd (of die van een halvering) uitgerekend.

Het volgende videofragment doet de titel alle eer aan die het toekomt..

'Terugkeer naar de gulden kost €4.500 per jaar' en wel per Nederlander
Ik kan hier helemaal niks mee. Als ik ga roepen dat het €2.000 is, en ik fantaseer er een onderbouwing bij dan zijn er weinig mensen in staat om de fouten eruit te halen. Echter, ik weet dat dit soort bedragen dermate natte vinger werk zijn dat men zich hier niet aan moet wagen.

Dit soort berekeningen zijn inductieve veronderstellingen en dat betekent dat er een andere realiteit nodig is om aan te tonen dat de veronderstelling standhoudt. Aan de onderbouwing van een dergelijke hypothese wordt ook wel gerefereerd als “counterfactual evidence“: de bewijsvoering kan alleen gevonden worden in een andere realiteit. Aan dergelijke stellingen moet men als een zichzelf respecterende analist of wetenschapper nooit beginnen. Als je kamerlid bent dan is dat een ander verhaal. Dit neemt overigens niet weg dat ook ik een terugkeer naar de gulden als bijzonder kostbaar inschat.

  • 'Terug naar gulden kost 4500 euro per jaar’ (RTL-Z)

Derivaten
Net binnen in de mailbox; een analyse van Marcel Tak over de gebrekkige kennis van derivaten. Aanrader!

Grote gaten in kennis van derivaten (Marcel Tak; IEXprofs)

Goudmijnen
Ik ben hartstikke risico-avers (ik roep ook altijd dat men moet zorgen dat men “hufterproof” is ingedekt), maar goudmijnaandelen blijven voor velen een zeer aanlokkelijke verleiding vanwege het potentiële rendement. Alexander Sassen van Elsloo neemt de type risico's met u door en wijst m.i. geheel terecht op de volatiliteit en de risico's en wijst ook op de mogelijke rendementen.

  • Goudmijners weer interessant? (Alexander Sassen van Elsloo; IEX)

Nieuws uit buitenlandse media..

India en goud
Afgelopen vrijdag sloot ik af met het aanwijzen van de spin in het bericht dat op Bloomberg/BusinessWeek verscheen en dat speculeerde over een ineenstorting van de Indiase vraag naar goud vanwege de hogere importheffingen. Naast de verdraaiingen in dat bericht, sprak ik mijn verbazing uit over het citeren van een econome in Australië. Alsof er India geen analisten zijn. Jeff Clarke dacht daar precies hetzelfde over en ging bellen naar India waar hij Ashish Sand sprak over de goudmarkt. De strekking van het verhaal van deze Indiase juwelier mag geen verrassing zijn: de vraag naar goud (en ook zilver) onder Indiase consumenten stijgt.

Olie rondom de Falkland eilanden..
De Argentijns-Britse vete om de Falkland eilanden laait weer op: er is olie gevonden. De Britten sturen een fregat en de Argentijnen grommen in een brief naar Anglo-Amerikaanse banken: die overtreden de wet als zij berekenen wat de exploitatie van deze olie kost.  

  • Argentina Forewas Banks Over Falklands, Sunday Telegraph Says (Bloomberg)
  • Spanning Falklandeilanden: Brits fregat naar zuidelijk halfrond (RTL-Z)
  • Cameron Says U.K. Committed to Falklands 30 Years After Invasion (Bloomberg)

Kapitaalpassiviteit..
In het verleden heb ik proberen uit te leggen wat ik bedoel met kapitaalpassiviteit en daarbij heb ik proberen uit te leggen dat dit economische fenomeen een gevolg is van het huidige monetaire beleid. Rode draad is de “misallocatie” van kapitaal als gevolg van verkeerde prikkels. Via Zero Hedge een fantastische analyse met dezelfde strekking. Dit is genieten; deze analyse gaat aan de hand van cijfers veel verder de diepte in. Wat een klasse analyse! Aanrader.

Eén quote wil u niet onthouden, het vat de analyse in één zin samen:

Not accounting for accumulating and rising depreciation, or as we said, “we get back to what we have dubbed the primary cause of all of mode capitalism's problems: a dilapidated, aging, increasingly less cash flow generating asset base!

  • How The Fed's Visible Hand Is Forcing Corporate Cash Mismanagement (Zero Hedge)

Tot slot.

Innovatie uit Nederland!! Heel erg cool.. ik kan niet wachten om op deze manier te gaan reizen (..misschien dan wel eerst een salarisverhoging vragen):

Via de Telegraph:

Dutch inventors make flying car
A car which can fly for up to 315 miles at speeds of 110mph, has been produced in the Netherlands.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo