Dagelijkse kost 3 september 2012

Nieuws uit Nederland

Banken en beleggers verliezen fors door scheepvaartmalaise
Via het FD onder het kopje “Faillissement vermijden”: De verliezen voor alle financiers zullen oplopen als banken genoodzaakt zijn om harder op te treden tegen cv’s die in gebreke blijven. Banken kunnen veel meer schepen failliet laten gaan dan ze nu doen, zegt expert in scheepvaartfinanciering Jan Vriesinga. ‘Aflossing en soms ook de rente worden doorgeschoven.’

Banken willen een faillissement koste wat kost vermijden, want dan moeten ze het schip veilen. Het schip komt tegen lagere kosten weer terug in de vaart, en dat drukt de tarieven nog verder.

Het is het terugkerende thema van deze crisis: banken willen niet afschrijven en dus blijven zij op giftige activa zitten. Het is eigenlijk te bizar voor woorden maar op deze manier blijft er een noodzaak bestaan om banken te blijven steunen. Terwijl banken – intermediair zoals zij zijn – kapitaal zouden moeten distribueren naar productieve doeleinden blijven kredieten opgesloten in niet-renderende en verlieslatende investeringen.

De omvang van het probleem met scheeps-cv's is relatief bescheiden. Particuliere beleggers en banken hebben bij elkaar opgeteld voor zo'n €4,5 tot €5,5 miljard in scheeps-cv's belegd. En wat voor vastgoed geldt, geldt ook voor scheeps-cv's: zolang banken hun activa niet afwaarderen en verliezen nemen, blijft deze crisis door modderen. Daaraan kunnen we toevoegen dat banken nog steeds kunnen wegkomen met het nemen van boekhoudkundige winsten. Dat zijn fictieve winsten met oneigenlijke bonussen als resultaat. 

  • Banken en beleggers verliezen fors door scheepvaartmalaise (FD)

Wellink: politici niet eerlijk over Europa
Nout Wellink verwijt politici niet eerlijk te zijn over Europa. Wellink zei dit gisteravond in KRO's Brandpunt:

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Wie de reacties onder het bericht in de Telegraaf leest, zal constateren dat Wellink weinig vertrouwen geniet. Dat neemt niet weg dat ik Wellink volg bij zijn inschatting dat hervormingen of drastische veranderingen niet Nederland zullen komen. En dat geldt ook voor zijn kritiek dat de politiek niet uitlegt dat Brussel afdwingt wat nationaal maar niet wil lukken: een fiscaal 0-beleid (géén begrotingstekorten meer).

De electorale rituelen van het politieke theater duren nog iets minder dan twee weken en ik geef het weinig kans dat de kritiek van Wellink effect zal sorteren..

  • Wellink: politici niet eerlijk over Europa (Telegraaf)

Spaarvarkentje
Van onze SNS-correspondent..

Het spaarvarkentje moet op zijn kop want deze week staat er voor 20Mrd aan nieuwe staatsleningen op de rol terwijl er ongeveer 1Mrd naar de markt terugvloeit in de vorm van rente en aflossing. België, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland zullen allemaal proberen een goed plekje bij de ruif te krijgen.
——–
De OECD steunt de plannen om de ECB obligaties te laten opkopen. “Europe must exploit this window of opportunity offered by the relative calm in the markets to tackle the eurozone debt crisis.” Het is mischien goed te weten dat de OECD in Parijs zit. Het pessimisme  van de fransen is sinds 2005 niet zo groot geweest zo blijkt uit een opniniepeiling van dit weekend. 68% van de ondervraagden antwoordde een beetje of zelfs heel pessimistisch te zijn. Uit deze enquete is ook gebleken dat de “approval rate” van president Hollande is gezakt naar 54%.
——–
Klaus Regling wijst er op dat het hoogste Duitse hof op 12 september beslist over de oprichting van ESM. Zonder Duitsland heeft het niet veel zin om het ESM leven in te blazen zegt hij. Open deur.
——–
MinFin Philipp Roesler zegt “Bond purchases cannot remain a permanent solution as they drive the danger of inflation”. Dat zijn dezelfde paarlen der wijsheid die eerder ook al uit de mond van BuBa chef Jens Weidmann rolden.
——–
Louis de Guidos (Minister Economische zaken Spanje) is helderziend want hij zegt in de FT dat de “bad bank” waar alle zwaar giftige leningen van banken worden ondergebracht over 15 jaar winst zal maken. Nu is de 15 jaars rente in Spanje ongeveer 7%. De prijs van een 15 jarige zerocoupon (Pincipal Only) is 36%. Dat moet dan wel een flinke winst worden over 15 jaar, anders is het de moeite niet waard om er nu gelkd in te steken..

Nu we toch even bij Spanje stilstaan: President Rajoy roept op om maatregelen te treffen om de rente(verschillen) te drukken. “In the current situation some European countries finance themselves at negative rates while others have to pay unsustainably hight rates”. Brazilië vindt 7.5% (korte) rente extreem laag, het is maar hoe je het bekijkt. Verder meldt Rajoy nog dat Spanje nu al voldoet aan de condities die zullen worden verbonden aan een eventuele steunoperatie.
———

Voor de Duitse minister van Economische Zaken en de OESO (of OECD) heb ik voor u een linkje in de aanbieding. Kort maar krachtig: Duitsland accepteert geen geldpersfinanciering van overheidstekorten.

  • Rösler staat achter president Bundesbank (RTL-Z)
  • Oeso wil dat ECB meer doet om euro te steunen (FD)

In ander nieuws:

Een rondgang van de Financial Times (het zal ook niet een Britse krant zijn..) wijst uit dat driekwart van de Duitsers de Grieken een vertrek uit de eurozone wensen..

  • 'Driekwart Duitsers wil Grieken uit euro' (RTL-Z)

Een kritische column over de uitspraken van Jens Weidmann van de Bundesbank..

  • Weidmann ondermijnt gezag en geloofwaardigheid ECB (FD)

Nieuws uit buitenlandse media

Frankrijk redt twee-na-grootste hypotheekverstrekker CIF
In Frankrijk is er net als in de rest van de westerse economieën valse kredietlucht de economie in gepompt en dat heeft het bekende gevolg van een vastgoedzeepbel. En wanneer de zeepbel doorgeprikt wordt dan komen hypotheekverstrekkers in de problemen. Zo ook in Frankrijk want Credit Immobilier de France krijgt staatssteun middels een garantie ter waarde van naar verluid €1,75 miljard. De staatssteun moet voorkomen dat kredietverstrekker omvalt. Voor wat betreft de omvang van de Franse staatssteun houd ik een slag om de arm; de bekendmaking van de steun dateert van gisteravond en de gemelde cijfers lijken ietwat haastig bij elkaar gesprokkeld te zijn.

Bij Reuters lezen we:

The CIF rescue is the latest in a series of headaches for newly elected Socialist President Francois Hollande, whose govement is already struggling to minimise planned layoffs at other crisis-hit companies like Peugeot and Carrefour, as well as the final wind-down of Franco-Belgian lender Dexia (DEXI.BR).

The state guarantee to CIF, facing the expiration of a 1.75 billion euro (1.39 billion pounds) covered bond in early October, was subject to approval by the European Commission, Moscovici said.

Wat zullen we zeggen? Niet alleen Francois Hollande zal er hoofdpijn van krijgen..

  • France rescues lender CIF after search for buyer fails (Reuters)

Via Zero Hedge de nodige aanvullende informatie met grafieken, de kredietveroordelingen van Fitch en Moody's en de prelude van de ondergang van CIF daterend van mei 2012..

  • September Arrives, As Does The French “Dexia Moment” – France Nationalizes Its Second Largest Mortgage Lender (Zero Hedge)

Spanje begint rommelbank
Nu in Spanje banken niet langer in staat zijn om hun boekhouding te fingeren en voor hun overleving afhankelijk zijn geworden van staatssteun, kondigt de Spaanse minister van Financiën aan een zogenaamde badbank of rommelbank op te gaan richten. De ke van  een dergelijke aanpak is dat een nieuwe bank wordt opgericht waarin slechte onderdelen van banken worden geconcentreerd en die de tijd gegund wordt om orde op zaken te stellen. Voorwaarde voor het slagen van een dergelijke operatie is dat de rommel die ingebracht wordt op reële waarde wordt geboekt en dat er kapitaalbuffers zijn die de rommelbank de tijd en ruimte geeft om de rommel te recyclen. De bankiers van de banken die hun rommel in deze badbank stoppen worden gekort op hun salaris en worden verlost van de rommel zodat er een gezonde bank overblijft; één die verder kan zonder steun van belastingbetalers.

De aangekondigde rommelbank is een voorwaarde tot het verkrijgen van toegang tot de toegezegde €100 miljard noodlening van Europa. En om dit meteen maar terug te koppelen aan de verkiezingen in Nederland: deze aanpak is mijn inziens hetgeen wat Nederland nog te wachten staat. Deze stap is strikt noodzakelijk want je kunt beter werk maken van het opruimen van bancaire rotzooi dan de geldpers aanzetten (of terug gaan naar de gulden zodat eveneens de geldpers wordt aangezet).

  • Spain creates bad bank, injects funds in Bankia (Reuters)

Humor!
Afgelopen vrijdag kon ik het niet laten om toch alvast even wat nieuws te scannen voor vandaag. En met ontzettend veel plezier las ik de volgende parodie op het o-zo typische Keynesiaanse printbeleid. Zeer geestig en de spijker op de kop! Van Mark McHugh via Zero Hedge:

My Doctor’s an idiot.  A few years ago, he started expressing conces about my weight, pointing at this chart supposedly showing how much a man of my height should weigh.  One glance at his stupid chart and it was clear to me that he had completely misdiagnosed my condition.   There was nothing wrong with my weight, I just wasn’t tall enough.  Clearly I needed to grow my way out of this. So I went home and googled “how to stimulate growth.”  Once I got past the all the baldness cures and penis pumps (it’s not my bag, baby), I found hundreds of papers so incredibly boring I knew they had to be true.  In no time, I was able to design and implement my own stimulus plan based on the irrefutable scientificky principles of Nobel prize winners and other people so smart they never had to do an honest day’s work in their lives.  Despite the difficulty climbing stairs, I was feeling pretty good about things until my last check-up….

“Hi, Doc.”

“Hi,” he said, examining my file.  He looked up, “You’ve put on twenty pounds since the last time I saw you”

“Thanks for noticing,” I beamed.

He frowned.  “I remember now.  You’re the guy on the diet designed to make you grow.  What’s that called again?”

“The Keynesian Plan.”

Lees verder: Gold Is A Barbeque Relish (Across the Street)

Goudgrafiek
Via Casey Research onder de veelzeggende titel “Your window to buy gold below $1,700 is closing”:

Voor de vorm zullen we er maar even bij zeggen dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekost. En nu ik deze disclaimer erbij geef, voeg ik er volledigheidshalve aan toe dat ik enkele weken geleden mijn positie in fysiek goud (mijn positie in zilver heb ik gelaten voor wat het is) heb uitgebreid.

Robert Johnson:
Via Jesse's Café Américain, Robert Johnson over Wall Street en de Amerikaanse overheid. Johnson werkte in het verleden als handelaar bij George Soros maar is inmiddels professor en verwijst heel treffend naar een nummer van Bob Dylan. It is dark indeed!

Bij Jesse vindt u nog een fragment met Johnson:

  • Robert Johnson: Audacious Oligarchy – Unmasking Wall Street and the Decline of Confidence (Jesse's Café Américain)

Tot slot.
Chinezen en 3D-kunst. Via Bloomberg de onderstaande afbeelding; de eerste van een prachtige reeks. Aanrader!