Dagelijkse kost 31 juli 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Duitse beleggers zitten op chemisch Nederlands vastgoedafval
De Volkskrant heeft op basis van eigen onderzoek (waarvoor hulde!) vastgesteld dat de leegstand van Nederlands vastgoed ook een Duits probleem is. Op zo'n 30% van de leegstaande panden zit een Duitse hypotheek, aldus de Volkskrant. De Volkskrant schrijft over één van de hoofdoorzaken van het aanbodoverschot op de vastgoedmarkt, het verdienmodel, dat:

“[h]et 'verdienmodel' van zo'n fonds gebaseerd [is] op enkele tientallen jaren huurinkomsten, plus de winst bij verkoop. Als de panden die het fonds bezit niet verhuurd zijn en daardoor in waarde dalen, wacht de beleggers een strop. Dat geldt ook voor de banken die de bouw of aankoop van het lege kantoorpand hebben gefinancierd. Als de eigenaar geen huurinkomsten ontvangt, stijgt de kans dat die zijn hypotheekverplichtingen verzaakt en dat de bank verlies lijdt”.

In de krant wordt door Loek van der Kroft van DTZ Zadelhoff gewezen op het korte termijn denken in de sector. Hij zegt: “De gedachte was: ik houd het pand tien jaar vast, incasseer de huurpenningen en daaa verkoop ik het met winst. Investeerders gingen ervan uit dat een kantoorpand dertig tot veertig jaar meegaat, want dat is de levensduur van een bakstenen gebouw. Maar tegenwoordig zijn kantoren al na tien jaar aan renovatie toe”.

Eigenlijk kan niemand er verbaasd over zijn want wanneer het rendement gebaseerd is op een kwart van de levensduur (een levensduur die sinds de Tweede Wereldoorlog constant dalende is geweest) dan is een investering in vastgoed een soort van financiële roofbouw.

Eens te meer blijkt dat snelle winsten niet mogelijk zijn zonder dat er toekomstige verliezen worden gecreëerd. Welnu, de toekomst is vandaag. Ook voor Duitse beleggers; de Volkskrant maakt de balans op:

  • Kantoorleegstand Nederland is ook Duits probleem (Volkskrant)

Obama vertrouwt op overleven van de eurozone
Via NU.nl: “Ik denk niet dat de Europeanen de euro laten ontrafelen”, zei [president Obama] maandag in New York. [..] De Amerikaanse economie zou volgens Obama wel nog maanden 'tegenwind' ondervinden van de Europese malaise.

Wat is het toch een uitkomst voor Amerika dat ook wij soortgelijke problemen ondervinden van hun perma-printbeleid. Je kan altijd de beschuldigende vinger wijzen voor problemen van eigen makelij.

Hoe zal ik het formuleren? Dit soort verkiezingsretoriek kan je omschrijven als een prachtig voorbeeld van electorale diaree..

  • Obama vertrouwt op overleven van eurozone (NU.nl)

Obama's minister van Financiën, Timothy Geithner, bracht een bliksembezoek aan Duitsland. Dat lezen we en passant in het bericht in het FD over de manische depressieve toestand van financiële markten in Europa. De strekking van dat bericht komt er min of meer op neer dat beurzen veel optimistischer zijn dan het mandaat van de ECB toestaat.

Geithner bezocht Wolfgang Schäuble op zijn vakantie-adres en zou ook met Mario Draghi hebben gesproken. Wat de heren besproken hebben blijft echter een goed bewaard geheim..

  • Twijfels over houdbaarheid van optimisme op Europese beurzen (FD)

In ander nieuws:

Willem ziet een einde aan de neerwaartse prijscorrectie in edelmetalen.

  • “Correctie in edelmetalen is voorbij” (Willem Middelkoop; RTL-Z)

In Spanje blijkt de begrotingswens de vader van de gedachte te zijn..

  • Spanje denkt doelstelling begroting te zullen halen (Volkskrant)

En in Italië zijn de signalen van de markt met oplopende rentedruk van voorbije weken aanleiding om versneld te gaan bezuinigen. Italië moet.

  • Monti wil Italiaanse bezuinigingen versnellen (NU.nl)

Quote: “De ECB kan niet meer doen dan tijd kopen: deze acties alleen zullen de schuldencrisis niet oplossen”, aldus Wilson [hoofd kredieten voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika bij Moody's].

Over het intrappen van open deur gesproken..

  • Moody's: ECB kan eurozone schuldencrisis niet oplossen (RTL-Z)

Ondertussen 'stabiliseert' de werkloosheid in Europa op 11,2% van de beroepsbevolking. NU.nl zette de cijfers in grafiek en in een Europese kaart.

  • Werkloosheid eurozone stabiliseert (NU.nl)

De Nederlandse accountantswereld discussieert over de problemen in de praktijk van het vakgebied. Voor de liefhebbers, een reflectie van Marcel Pheijffer over de uitspraak in een tuchtzaak met een lange discussie..

  • Samenstellen: controleren waar nodig en vertrouwen toevoegen (Marcel Pheijffer; Accountant)

De rente blijft onverminderd lager dan de inflatie in de eurozone. Simpel gezegd: een negatieve rente betekent dat uw geld sneller minder waard dan u gecompenseerd wordt via de rentevergoeding.

  • Inflatie eurozone blijft op 2,4 procent (RTL-Z)

Scherpe column van chef economieredactie Perry Feenstra..

  • Uw bank was ooit een heer… (Perry Feenstra; RTL-Z)

Nieuws uit buitenlandse media

Miljarden winsten ondanks boetes banken
Banken nemen verliezen door boetes voor fraude, witwassen van drugsgelden en overtredingen van andere wet- en regelgeving, maar maken desalniettemin miljarden winsten. Quote: “The bank reported a statutory pretax profit of $12.7 billion for the six months to the end of June, up 11 percent on the year and above an average analyst forecast of $12.5 billion, according to a poll by the company”.

  • Shamed HSBC takes $2 billion hit for U.S., UK flaws (Reuters)

De andere Britse grootbank Barclays heeft er na de erkende manipulatie van Libor een zaak bij. De bank wordt opnieuw onderworpen aan een onderzoek. RBS koos in 2008 voor een peperdure kapitaalinjectie van het  Qatarese soevereine kapitaalfonds. Wat de Britse financiële waakhond precies onderzoekt wordt uit het bericht van de Telegraph niet direct duidelijk, maar het lijkt iets te maken te hebben met de keuze voor deze peperdure kapitaalsteun uit Qatar, terwijl dat goedkoper had gekund via de Britse overheid en dat zou mogelijk voor de aandeelhouders gunstiger zijn geweest.

Een saillante quote uit het artikel, want om de kapitaalsteun vanuit Qatar te krijgen maakte Barclays de nodige kosten:  

In November that year, Barclays angered shareholders by agreeing to raise a further £6.8bn from a group of Middle Easte investors on far more expensive terms than those being offered by the Govement.

The bank paid £300m in fees on the deal, including £116m to Qatar Holding, while £110m was paid to Sheikh Mansour Bin Zayed al Nahhan, a member of Abu Dhabi’s royal family.

British businesswoman Amanda Staveley and her firm PCP Capital Partners were reported to have eaed £40m in advisory fees for acting as middlemen between the bank and Abu Dhabi.

300 miljoen pond, een premie voor een Sjeik van het Qatarese koningshuis, en 40 miljoen pond voor advieswerk? Om met woorden van Grant Williams te spreken: “Hmmmm…”.

  • Barclays facing new crisis with inquiry into fees (Telegraph)

Uit het bericht van de Guardian lijkt het te gaan om het verzaken van het geven van voldoende informatie over deze kapitaalinjectie. Barclays zou gemeld hebben dat de premies voor de totstandkoming van deze Qatarese deal 100 miljoen pond zou bedragen; 200 miljoen minder dan de kosten die daadwerkelijk gemaakt werden.

Things smell funny here..

  • Barclays finance chief investigated by FSA over fundraising (Guardian)

Overigens haalden de Europese tegenhangers Deutsche Bank en UBS niet een kwartaalwinst hoger dan een miljard..

  • Winst Deutsche Bank, UBS gehalveerd (NOS)

FX Swap Fed-ECB
De ECB en de Federal Reserve ruilen hun valuta's om die vervolgens te kunnen uitlenen aan respectievelijk Europese of Amerikaanse banken. Dat doen centrale banken al langer, maar nu, zo meldt Zero Hedge, is de valuta-swap van 7-dagen wel erg hoog geworden: $8 miljard. Zero Hedge wijst op problemen van Europese banken, en concludeert dat er 10 banken zijn die noodgedwongen gebruik maken van dollar-leningen via de ECB.

Nu kan Zero Hedge hier gelijk in hebben, maar wat ik mij afvraag is of het omgekeerde niet ook van toepassing is: zijn er Amerikaanse banken die euro's nodig hebben en dweilen Euorpese banken die dollars op? Indien er een Amerikaanse financal à la MF Global zit te speculeren op perifeer schuldpapier en ter onderpand van die posities meer euro's moet aanhouden vanwege de instabiele rente, dan biedt dezelfde FX-swap hiertoe uitkomst. Of deze gedachte klopt durf ik absoluut niet te zeggen maar de vraag lijkt mij zinvol om te stellen. Wellicht kunnen bankiers hierover uitsluitsel geven.

Wat Zero Hedge zeer terecht aansnijdt is het verschil tussen Libor en het renteniveau van deze valutaswap tussen Fed en ECB. Terwijl de 3-maands Libor op 0,44460% staat, betalen Europese banken de ECB 0,66% voor 7-daagse dollarleningen. En dit verschil is nogal apart omdat de manipulatie van Libor inmiddels een feit is geworden, er nu nog steeds een discrepantie bestaat tussen de hoogte van de Libor-rente en de rente die de Fed en de ECB overeenkomen.

  • European Dollar Shortage Back With A Vengeance As Short-Term ECB $ FX Swaps Hit 2012 High (Zero Hedge)

Wat ook het hoe en waarom achter de valuta-swaps moge zijn; we kunnen altijd terugvallen op de cartoons van WilliamBanzai7:

En na de Duitse helm van Bild, nu ook de vetkuif van de Fonz..

Commentaar op Sandy Weil
Vorige week was ik nogal zuur over Sandy Weil, de oud-bestuursvoorzitter van de Amerikaanse grootbank Citigroup. Hij was de drijvende kracht achter de bankenlobby om de wetgeving die banken verhinderde financiële taken te combineren af te schaffen. Weil stelde vorige week dat dit een fout is geweest en dat de Amerikaanse grootbanken verplicht opgebroken moeten worden. Nadat het kalf verdronken is wordt de put gedempt en zoals ik vorige week schreef valt Weil er wat mij betreft eerst in. Dat is best een pittig oordeel maar hij is zelf miljardair geworden dankzij de verwijdering van Glass-Steagall wetgeving.

John Aziz van Azizonomics schreef er het volgende over. Erg treffend en niet alleen vanwege de grafiek:

This from the guy who provided the impetus and the funds to end Glass-Steagall? Totally absurd — akin to Joe Stalin renouncing Marxism-Leninism and the gulag archipelago on his deathbed.

Glass-Steagall’s separation between depository and speculative institutions — especially during the Bretton Woods period — was a relatively robust system; there was never a large-scale banking calamity of the nature of 2008 or 1929 under its regime. Certainly, it had its imperfections — above all else that it never prevented bankers like Weill from chipping away at it up to the point of repeal — but the proof of the pudding is in the eating, and Glass-Steagall presided over a period of growth and stability.

While the data tends to show that the end of Bretton Woods in 1971 was the real catalyst of the financialisation, globalisation, deindustrialisation and debt buildup that ultimately flung the US into a depressionary deleveraging trap, the end of Glass-Steagall was profound.

Depositors’ funds became a medium for the creation of the huge and sprawling shadow banking and derivatives webs.

The blowout growth in shadow banking was presaged by the end of Glass Steagall in 1999:

  • Bron & lees verder: Guest Post: The Absurdity Of Sandy Weill (Zero Hedge)

Voormalig openbaar aanklager en gouveeur van de staat New York en tegenwoordig talkshow host, Eliot Spitzer en Matt Taibbi van Rolling Stone hebben ook géén goed woord over voor Weil:

Aldus de minister..
De minister van Energie en Mijnbouw van Tanzania heeft het nieuws gehaald met een uitspraak die niets aan de verbeelding over laat: “I am instructing all mining companies that have been in operation for more than five years to start paying corporate tax without any excuses,” he said.

“If they claim they are still making losses and can't contribute to the national economy through taxes, they should shut down their mines and leave because minerals do not rot.”

Omdat mineralen niet rotten! Ha. De beste man heeft hij helemaal gelijk. Hoe hij die mineralen uit de grond gaat krijgen? Misschien wacht hij net zo lang totdat de goudprijs hoog genoeg is. Goud in de grond is nu eenmaal onderdeel van de nationale reserves..

  • Tanzania minister wants established gold miners to pay 30% tax – no excuses (Mineweb)

In ander nieuws:

Het schurkt tegen Gossip aan maar Zero Hedge 'helpt' de toezichthouders het netwerk van Libor manipulerende rente-zettende handelaren in kaart te brengen..

  • LinkedIn Profile Collusion Among Terminated UBS Libor Traders? (Zero Hedge)

Via Firedoglake een aardig artikel over het beroep dat Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die beschuldigd wordt 'geheime' gegevens te hebben gegeven aan Wikileaks, heeft aangetekend tegen de aanklacht. De advocaat van Manning heeft echter één probleem want hij kan niet alle informatie delen in media. Desalniettemin wordt er een tipje van de sluier opgelicht over hoe soldaat Manning in militaire gevangenschap behandeld wordt. Bizar land is Amerika geworden..

  • Bradley Manning to Testify on ‘Unlawful Pretrial Punishment’ He Endured (Firedoglake)

Tot slot.
Via BrasscheckTV, The Young Turks over de Amerikaanse anstneurose ten aanzien van drugs en de effectiviteit van het de-criminaliseren van menselijk gedrag. Wat wij in Nederland al heel lang weten: drugsgebruik is – indien het als een daadwerkelijk probleem gezien wordt – een medisch probleem en niet een strafrechtelijk probleem. Althans, zolang het niet door de Wetgever als zodanig gedefinieerd wordt.

When Portugal Decriminalized Drugs

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo