Dagelijkse kost 6 juni 2012

Spaanse bankensteun
Als u weet hoe men de Spaanse banken van een acuut faillissement gaat redden dan mag u het mij vertellen. Er zijn meerdere varianten in omloop en welke het wordt: Joost mag het weten. Hoe dan ook zal er Europees geld vloeien naar een Spaanse overheidsentiteit die het Spaanse bankwezen via een gehele dan wel gedeeltelijk nationalisatie herkapitaliseert. Schoon schip maken wordt daarmee een kwestie van een hele lange adem: de verliezen worden in een genationaliseerde bank gespreid naar de toekomst. Dat kan voordelig zijn – ook voor belastingbetaler – maar er zijn zeker ook nadelen aan verbonden..

  • Koortsachtig overleg steun banken (FD)

'Beperken renteaftrek kost koper kapitalen'
Via RTL-Z: De hypotheeklasten van een gemiddelde koopwoning zouden volgens ING ruim 50.000 euro hoger uitvallen bij een volledige aflossing. Bij duurdere huizen is het nadeel nog groter.

Het kopje is afkomstig van mijn zeer gewaardeerde collega bij het ANP. De niet al te snuggere economie-redacteur prutste weer eens een compleet onzinnige krantenkop in elkaar. Die trekt volledig ten onrechte de conclusie dat als een starter een huis zou gaan kopen diegene €50.000 euro meer betaalt vanwege de verplichting om gedurende zijn schuldenarentijd af te lossen.

Maar wat als je nou gewoon wacht met kopen en eerst gaat sparen: er is echt helemaal niemand die jou verplicht tot het kopen van een hypotheekgevangenis. Sterker, als kopers even wachten dan knalt de prijs met enkele tienduizenden euro's naar beneden en is men vele malen voordeliger uit.

Als de berekening van ING al iets zegt, dan is dat dat banken vanwege de hypotheekrenteaftrek gemiddeld zo'n €50.000 teveel op de hypotheekschuldenberg hebben geslingerd. €50.000 waar zij gewoon netjes rente op ontvangen terwijl zij goedkoper geld bij andere banken weghaalden: de hypotheekrenteaftrek is een directe winstsubsidie aan banken. Het mes snijdt nu eenmaal aan twee kanten..

  • 'Beperken renteaftrek kost koper kapitalen' (RTL-Z)

Met dank aan Frank voor de tip: doe mij maar het nieuwsberichtje via GeenStijl. Met een hoog gehalte realiteitszin bieden zij een tiental voorbeelden van “starterswoningen” met een prijskaartje onder de ton. Als u even een kijkje neemt dan heeft u een idee welke fantastische oude zooi je voor iets minder dan een ton koopt.

Wat klopt er niet?
Soms zie je een krantenkop waardoor je het gevoel hebt dat je op een andere planeet terecht bent gekomen:

  • VVD komt met collectief pensioen ZZP'ers (NU.nl)

– VVD en collectief?

Lagarde: ECB heeft ruimte om rentetarief te verlagen
Inmiddels is het rentebesluit bekend geworden, maar Lagarde wees op de noodzaak tot een renteverlaging. Mijn inziens zou een nog lagere rente helemaal niets helpen. Wellicht dat er twee dagen een Hossana-stemming zou zijn ontstaan op de beurzen, maar het probleem zit hem in het aanpakken van insolvabele banken en overheden. Dat los je echt niet op met een renteverlaging.

Wat Lagarde betreft: als IMF-bobo vertegenwoordigt zij het “$IMF” a.k.a. het dollarimperium. Dit is een uitspraak voor de bühne want bij de ECB gaat dit advies het ene oor in en het andere oor uit.

  • Lagarde (IMF): ECB heeft ruimte om rentetarief te verlagen (RTL-Z)

NMa tegen sloopfonds kantoren
De NMa laat weten tegen sloop te zijn en schermt met twee opties: enerzijds lijkt het alsof zij dit gaan tegenhouden; anderzijds zinspeelt de NMa op een tijdelijke regeling. Via het FD een saillante quote:

“Crisiskartel”
Toch is er volgens Van Dijk een mogelijkheid dat de plannen alsnog goedkeuring van de NMa kunnen krijgen. ‘Er is binnen de mededinging ruimte voor een zogeheten “crisiskartel”. Dat is voor het geval dat er sprake is van een structurele overcapaciteit die de markt niet zelf kan herstellen. Daarvan lijkt in dit geval sprake te zijn, nu er evident sprake is van een overcapaciteit en de markt de verstoorde balans niet zelf corrigeert.’

“En de markt de verstoorde balans niet zelf corrigeert.” Wat? De markt traineert het herstel omdat zij weigeren hun verliezen te nemen. Boekhoudkundig kunst en vliegwerk wordt nog steeds oogluikend gedoogd. Anders gezegd, commercieel vastgoed hangt prijstechnisch met ducktape aan elkaar.

Als dit een argument is voor een “crisiscartel” dan kunnen we net zo goed de vrije marktwerking afschaffen en vervangen met bureaucraten en private vriendjes die elkaar de bal toespelen. Concurrentie in vrije markten werkt op de weg naar boven, maar net zo hard ook op de weg naar beneden en dat zou men een kartel tegen willen gaan? Als aanbieders de billen branden dan moeten zij op de blaren zitten; zo simpel is het. De vastgoedmarkt kan bij overschotten alleen herstellen indien de prijs daalt en de verliezen genomen worden.    

  • NMa uit kritiek op sloopplan kantoren (FD)

In ander nieuws:

  • Oude boer heeft meer oog voor duurzaamheid (RTL-Z)
  • Taibbi tweet tegen Wall Street (IEXProfs)
  • Moody's verlaagt rating Duitse banken (RTL-Z)

Typisch Franse voorkeur..

  • Eurocommissaris pleit voor één leider Europa (NU.nl)

De dorpsidioot van het ANP heeft weer eens wat gecopy-pastet; ik quote:

De nieuwe voorstellen moeten een volgende ronde van zogenoemde ''bail outs'' van banken voorkomen. Tussen oktober 2008 en oktober 2011 heeft de Europese Commissie al voor een bedrag van 4500 miljard euro aan staatssteun voor Europese banken goedgekeurd.

Uh.. €4.500 miljard? Ok, er is heel erg veel geld in de insolvabele put van het bankwezen gestort, maar €4.500 miljard? No way! Als dat bedrag erin gepompt was, dan waren alle banken gigantisch geherkapitaliseerd geweest. Ik zal moet nazoeken waar dit bedrag vandaan komt, maarhet doet mij eerder denken aan de liquiditeitssteun van de ECB, en zeker niet de kapitaalssteun vanuit overheden.

  • EU wil dat banken zichzelf redden (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

China: goud
Via Reuters: Hong Kong shipped 101,768 kilograms of gold to mainland China in April, up 62 percent on the month and marking the second-highest monthly exports, the Hong Kong Census and Statistics Department said on Monday. The flow of gold from the mainland to Hong Kong jumped 38 percent to 34,368 kilograms, it said.

  • Hong Kong-China gold flow jumps 62 pct in April (Reuters)

MF Global
Het blijft toch een bizarre zaak: Jon Corzine van MF Global zit lekker thuis terwijl hij als eindverantwoordelijke met geleend geld speculeerde, geld verloor, het geld van zijn klanten stal, ook hun geld verloor, en failliet ging. Welnu, er is nog meer aan de hand, want boekhoudkundig bedrog lag ten grondslag aan de slechte positie in perifeer Europees schuldpapier.

De positie betrof een zogenaamde repo-to-maturity met een exact gelijk onderpand waardoor die buiten de balans gehouden mocht worden. Eén probleem: zo exact was de constructie niet. MF Global leent geld, belegt dat in een beleggingsinstrument, verkoopt het belegginsinstrument inte aan een dochter (in London), en koopt het instrument terug bij aflossing. Echter, MF Global kocht wel het instrument, maar leende het geld voor een te korte periode: 2 dagen.

Yves Smith over het intee casino MF Global en het Russische roulette dat MF Global en de nietsvermoedende klanten fataal werd:

Egon von Greyerz: “Totale ineenstorting nabij”
In een must read interview bij King World News lucht Egon von Greyerz zijn hart. Zonder wereldwijde geldpersfinanciering – hij acht biljoenen noodzakelijk – is een “deflatoire” implosie van het schuldsysteem nabij. Om hem aan te vullen: I don't like the vibe of current affairs.

  • Greyerz – We Are Moving Closer To Total Financial Collapse (KWN)

In ander nieuws:

  • How the Media Covers for Corrupt Elites, Catholic Church Edition (Matt Stoller; Naked Capitalism)
  • American opinion of Wall Street (FT Alphaville)

Tot slot.

Vandaag werk ik op locatie en dat leverde een enerverende treinreis op en het nodige tijdverlies..

Sacha, wij treinreizigers zijn je eeuwig dankbaar 😉

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo