Nieuws uit Nederlandse media

Vestia: kredietcrisis in het klein
In de Nederlandse polder is Vestia het voorbeeld van de kredietcrisis in het klein. Elisa Hermanides en Hans Verbraeken van het FD vonden uit dat: “Zo’n 80% van de complexe beleggingsproducten die woningbouwcorporatie Vestia heeft, zijn overbodig en voor een deel speculatief”.

Waarom overbodig niet gelijk gesteld wordt aan speculatief is mij een raadsel: derivaten die het verzekerde (en onderliggende) belang te boven gaan, zijn per definitie speculatief!

Marcel de V. heeft derivatencontracten afgesloten die het verzekerde belang (het vreemd vermogen) vier maal overtrof!! Nogmaals: vijf keer het verzekerde belang!!

Nu is het hopen dat de autoriteiten bij de rechter kunnen afdwingen dat de fraude aanleiding is om de derivatencontracten met banken te kunnen ontbinden zonder dat er schade ontstaat voor Vestia-huurders en belastingbetalers. Ik vrees echter het ergste. Wat er ook gebeurt, het alteatief wordt er alvast in “gemasseerd”:

Als dit niet gebeurt, zijn er twee scenario’s. Of de overheid gaat achter Vestia staan en onderhandelt met de banken om tot een bevredigende afwikkeling te komen. Of Vestia blijft doormodderen en verkleint de portefeuille stukje bij beetje. [..] Vestia loopt dan het risico failliet te gaan.

Halleluja: Financiële 'suspense' bij Vestia!

 • Derivaten Vestia zijn voor 80% overbodig (FD)

Positief nieuws!

Zaakje stinkt
U mag mij er op nalezen: securitisaties doen iets wat niet kan. Met die kennis van zaken hebben we met het volgende bericht een grote wenkbrouwenfronser te pakken. In het FD is te lezen dat Aegon naar Amerikaans recht een securitisatie aan Amerikaanse beleggers heeft weten te slijten met enkele duizenden hypotheken erin. Dat levert de bancaire dochter van Aegon naast de nodige euro's zo'n $600 miljoen op. Als dit maar goed gaat.

Maar daar houdt het fronsen van de wenkbrouwen niet op. Tegen mijn vrienden (en mensen die echt stom bezig zijn) roep ik het wel eens: “Kansloos definieert zichzelf!!”. Welnu, het is eigenlijk te kansloos voor woorden wat de motieven zijn van Amerikaanse beleggers.

Via het FD: Sommige Amerikaanse zakenbanken kopen Nederlandse securitisaties op de gok. Door dreigende EU-wetgeving (implementatie Basel 3) zijn securitisaties minder waard, maar er is een lobby op gang gekomen. Mocht die slagen, dan stijgen de securitisaties in waarde. ‘Je ziet ze arbitreren op de regelgeving’, zegt Luikinga.

Het typeert eigenlijk alles. Er is eigenlijk geen belegging meer over waar overheidsinterventie dan wel marktmanipulatie geen invloed op heeft. Anno 2012 belegt men in chemisch Nederlands hypotheekafval omdat er een kans bestaat rendement te maken vanwege mogelijke aanpassingen in regelgeving. Hoe kapot kan het financiële stelsel zijn?

Rente, obligatiemarkten, aandelenmarkten, termijnmarkten, derivatenmarkten, goud, zilver, olie: welkom in de kapotte wereld van de centraal geplande disfunctionele plan-economie. 

 • Aegon haalt geld voor Nederlandse hypotheken in VS (FD)

Power to the people
Van onze SNS-correspondent (dit keer met jeukpoeder..):

De verslaggevers hebben vanmorgen jeukpoeder in het ondergoed want een verschuiving naar links in Frankrijk (EU fiscale pact moet worden heronderhandeld). De echte test komt  10-17 juni bij de algemene verkiezingen maar dit is een duidelijke opmaat.  Een recent IMF verslag zien dat de franse banken voor 550 mrd aan PIIGS papier hebben hetgeen toch ook een zorgenkindje is dat de komende maanden regelmatig om aandacht zal vragen. Overigens is het aardig om te weten dat het Noorse staatsfonds al haar Portugese en Ierse papier heeft verkocht en de beleggingen in Spanje en Italië flink heeft teruggebracht. Dat wisten wij natuurlijk al maar we mochten het niet zeggen totdat het ook in de kranten stond.

In Griekenland komen ze er met deze verkiezingen niet uit behalve dan dat er meer verdeeldheid is en een exit uit de Euro kansrijker is geworden. De duitse slagkracht neemt ook af want de exit polls van de verkiezingen in Schleswig-Holstein gisteren geven aan dat FDP en CDU hun meerderheid kwijtraken. Genoeg om de dag vol te twitteren dus.

Nou, beurzen in Azië 2.5%, net als olie, Aussie dollar op het laagste punt tegen de dollar sinds 4 maanden en ook de de Euro onder druk. We zijn in een paar dagen van 1.325 naar 1.295 gezakt tegen de dollar (grafiek) en dat is een flinke deuk inderdaad, maar als u een ander oculair in de kijker schroeft dan valt het allemaal wel mee en daarom hebben we de tweede grafiek maar eens wat langer gemaakt dan het gemiddelde geheugen op de straat. Het is helemaal niet slecht als de euro goedkoper wordt want dat is een stimulans voor de maakeconomie.

———

Er wordt met verhoogde belangstelling gekeken naar Spanje's Bankia. Misschien hebt u die naam wel eens op vakantie gezien, in de obligatiemarkt komt u de naam minder vaak tegen, hoewel er in de Iboxx twee covered bonds van deze debiteur zitten, bekend onder de ticker BKIASM. Er is een 4-7/8% 2014 en 4% 2014. Bij het laatste appèl stonden ze zo'n 450 boven bunds maar wel te zwaaien op hun benen. Bankia heeft ongeveer 10% van alle spaanse deposito's maar wordt zwaar getroffen door de vastgoedmalheur. De vrees onder beleggers is dat deze bank eigenlijk al gesloten had moeten worden maar vanwege de sterke banden tussen de bank en de leidende Partido Popular nog overeind wordt gehouden. Spaanse banken moeten gezamenlijk ook nog eens 20Mrd in een deposito garantiefonds storten (bekend als FGD). Dit FGD is meer dan een garantiefonds, want moet in de komende 8 jaar zorgen voor financiële hervormingen en herstructurering van het bankenlandschap. Bron: NY times & Reuters.

Voor het Reuters bericht hebben we de volgende link in de aanbieding: Bank of Spain, govement prepare Bankia plan: source (Reuters).

Overigens vonden we via Zero Hedge de felicitatie van het alter-ego van Sasha Baron Cohen:

AFM waarschuwt voor beleggen in valuta!
Dat is evenwichtig: de AFM waarschuwt niet alleen voor malafide partijen die goud verkopen (iets dat volledig terecht is), de AFM waarschuwt nu ook voor malafide partijen en de daarbij gepaard gaande risico's bij het beleggen in vreemde valuta; de zogenaamde FX- of forex-handel. Ik ben blij verrast dat de AFM hierop wijst, want ik begin zo langzamerhand helemaal kierewiet te worden van al die reclame (o.i.v. web 2.0)
voor FX-trading.

Volgens mij hoef ik u er niet van te overtuigen dat ik allesbehalve op mijn achterhoofd gevallen ben, maar wat mij betreft is FX-handel niets minder dan handel voor 'muppets'. Uiteraard zijn er professionals die in staat zijn om hier hun boterham hiermee te verdienen (wat allemaal prima etc. is), maar beleggers met onvoldoende kennis van zaken ten aanzien van FX-handel en de aspecten van de financiële afgeleiden zoals die verhandeld worden (dit is de groep waartoe ik mijzelf reken), die kunnen snoeihard op hun muil gaan.

Ik kan de waarschuwing van de AFM alleen maar onderschrijven: een terecht persbericht inclusief de (schaam)namen van malafide aanbieders die buiten het toezicht van de AFM blijven..

 • AFM: Let op bij beleggen in valuta (AFM)

Lege stoelen!
Leest en kijkt u eerst maar even bij de collega's van Welingelichte Kringen voor de foto's van de campagnebijeenkomst van president Obama. Aan lege stoelen geen gebrek.

Wie zich afvraagt waar al die mensen toch zijn? Wij hebben een vermoeden:

En:

In ander nieuws:

Opmerkelijk..

 • Parlementaire enquête over geheime dienst Curaçao (NU.nl)

En:

 • 'Werknemers betalen reiskostenvergoeding' (RTL-Z)
 • Frankrijk slaat linksaf met Hollande (NU.nl)
 • Grieken rekenen af met 'Europese' partijen (NU.nl)

Electorale zorgen..
Afgelopen week sprak ik mijn electorale zorgen al uit want vorige week omschreef ik mijn grote allergie voor “het inspelen op de onderbuikgevoelens op basis van xenophobistisch geïnspireerd nationalisme”. Laat ik dat ook maar zeggen – en wel in alle vrijheid – over de volgende partij die in Griekenland de nodige electorale steun heeft gekregen:

PS. Ik ben een ietwat erg donker uitgevallen kaaskop die geregeld en bij wijze van onschuldige navraag naar zijn herkomst wordt gevraagd. Uit jarenlange ervaring weet ik dat onschuldig navragen niet altijd standaard of vanzelfsprekend is. Laat ik er het volgende aan toevoegen: beoordeel mensen altijd enkel en alleen op hun gedrag; niet op hun uiterlijk, afkomst, overtuiging, sexuele geaardheid, geslacht etc..

Nieuws uit buitenlandse media

Oops!
Zonder enig verder commentaar (pfff; dit is echt hopeloos aan het worden..)


Bron: St. Louis Fed's “Not In Labor Force” Data Is Now Officially Off The Chart (Zero Hedge)

Kansloos definieert zichzelf!!
Nou ja, omdat ik mijn gebezigde uitspraak toch al heb vermeld, een voorbeeld van iemand die zichzelf als volslagen “kansloos” heeft gedefinieerd. Wat een moreel failliet uitspraak van Charlie Munger (van Berkshire Hathaway (Warren Buffet):

“Gold is a great thing to sew into your garments if you’re a Jewish family in Vienna in 1939,” the Berkshire vice chairman said, “but I think civilized people don’t buy gold, they invest in productive businesses.”

 • Bron: 'Civilized People Don't Buy Gold': Berkshire's Munger (CNBC)

 • Het hele interview is bij CNBC na te kijken: klik hier.

De New York Sun schreef een scherpe editorial en dat deed Gata's Chris Powell ook. Mijn maag draaide zich drie keer om toen ik Munger dit hoorde zeggen en ik heb het maar uitgezet. Wat een idiote uitspraak. Bizar dat de interviewster deze uitspraak ook volledig naast zich neerlegt alsof het de normaalste zaak van de wereld is om zoiets te zeggen.

Goud is intergenerationele liquide welvaart die mensen economische vrijheid verschaft. Ex scientia pecunia libertas: goud biedt vrijheid en niets minder dan dat.

Goud wegzetten als iets voor ongeciviliceerde mensen en iets voor joden die op de vlucht slaan voor de nazi's? Dit is met stip op één wel de meest kansloze uitspraak die ik de afgelopen jaren heb gehoord.

Het schaamrood moet je toch op de kaken staan?!

 • The Munger Games (New York Sun)
 • Gold is limited govement, which is more 'civilized' than the alteative (Chris Powell; GATA)

Extraterritoriale Amerikaanse wetgeving
De grenzen worden niet alleen opgezocht, de juridische grenzen van het toelaatbare worden ver overschreden, of zoals het Britse parlementslid Dominic Raab zei: “Richard O’Dwyer [is] subject to US extradition orders based on [his] actions in Britain. Yet, no American has ever been extradited for alleged offences committed on US soil. It smacks of double standards, and strengthens the case for extradition reform.”

Et voila: een dubbele standaard is als een glijbaan. Eenmaal erop, glijd je er vanaf, net zolang totdat je onderaan eindigt en met een grote plons vies en al in de modder belandt. En vies is het!

 • The Lengthening Arm of Uncle Sam’s ‘Pirate’ Justice (Torrent Freak)

Het gevaar van ETFs
Jesse heeft weer eens een geweldig korte uitleg van het ETF probleem en introduceert de artikelen die blogger Golem XIV eraan wijdde. Voor wie meer wil weten hoe de structuren van de ETFs, een absolute aanrader. Wat mij betreft geldt dit ook voor inleiding van Jesse, die ook even wijst op de ETFs in goud- en zilver. Om met dezelfde prudente waarschuwing als de AFM te komen: pas op dat uw ogen niet verblind worden met papieren bling bling!!

 • ETFs and Derivatives Will Be the Next Trigger Event for a Major Financial Crisis (Jesse's Café Américain)
 • Of wie de introductie wil overslaan, Golem XIV: ETFs – The Next Accident Waiting to Happen? (Golem XIV)
 • ETFs Part 2: The Next MF Global or Trigger For a Broader Collapse – But Timing Is Everything (Jesse's Café Américain)
 • Of: ETFs – Part 2 (Golem XIV)

In ander nieuws..

Met het EK voetbal in Polen en de Ukraïne voor de deur, en met Duitsland in de groep van Nederland verscheen er op Spiegel een veietigend voorschot op de Nederlands-Duitse ontmoeting. Het artikel gaat over “Diva” Arjan Robben. Dat hij kan voetballen als geen ander dat erkent óók Spiegel. Maar als hij dat niet had gekund en niet zo beslissend kan zijn voor Baye München (wat hij dus niet altijd is en daarom is hij extra slecht) dan had hij maar beter niet bestaan. Een bloemlezing over alles wat niet deugt aan Arjan Robben.

Laat ik mij – tegen al mijn financieel-economische principes in – aan een voorspelling wagen. Nederland – Duitsland: 3-0 met een hattrick van Robben! 😛

 • The Insufferable Arjen RobbenBaye Munich Can't Quit Its Dutch Diva (Spiegel)

Nog iets leuks! De cult-status van “spoof reviews”. Met een grijns van oor tot oor en een schaterlach gelezen!!

 • Amazon spoof reviews bring art of satire to website (Guardian)

Technisch: de kwaliteit van gedekte leningen ('covered bonds') neemt af (dûh!). Zoals gebruikelijk een heldere uiteenzetting van Izabella Kaminska van FT Alphaville met Spanje als lijdend voorwerp..

 • “A gradual deterioration in the collateral backing multi-cedulas” (Izabella Kaminska; FT Alphaville)

Tot slot.

Uit de muziek-collectie en onder het mom dat er ook nog wel eens wat te lachen is. Dit weekend heb ik met een brede grijns naar onderstaande liedje geluisterd en wel met de achterliggende gedachte: “Naar welk liedje zou Ben Beanke luisteren als hij “high on hopium” is?”

Terzijde. Ik heb persoonlijk niet zo veel met synthesizers: Is dat niet iets voor mensen die geen echt instrument kunnen bespelen? De synthesizers in het liedje doen mij denken aan economen die piepend à la Paul Krugman a centrally planned “strict machineaan het chearleaden zijn. Uit het Verenigd Koninkrijk, Goldfrapp met “Strict Machine”..