Dagelijkse kost 8 augustus 2012

Nieuws uit de Nederlandse media

Bonusverbod bankiers leidt tot hogere salarissen

RTL-Z schrijft dat het bonusverbod voor topbestuurders in de Nederlandse financiële sector niet het gewenste effect heeft gehad. Het verbod moest voorkomen dat banken en verzekeraars, die met belastinggeld overeind zijn gehouden, hoge bonussen blijven uitkeren. De maatregel blijft makkelijk te omzeilen, want het bonusverbod weerhoudt de banken en verzekeraars er niet van om het reguliere loon te verhogen. Het bonusverbod geldt voor ABN Amro, Achmea, ASR, ING Groep, Leaseplan, NIBC en SNS Reaal.

RTL-Z schrijft dat bij ASR de lonen voor twee topbestuurders met 16% zijn gestegen. Met ingang van begin dit jaar zagen ze hun vaste salaris stijgen tot €384.000. Bij NIBC werden het salaris van de bestuursvoorzitter en collega-bestuurders in twee fasen opgeschroefd. De bestuursvoorzitter zag zijn vaste salaris stijgen van €700.000 naar €800.000 en de overige leden van de raad van bestuur van deze bank gingen van €400.000 naar €500.000.

  • Bonusverbod bankiers leidt tot hogere salarissen (RTL-Z)

Advies consultancy bureau Lazard voor ABN kostte de belastingbetaler €4,8 miljoen

Eind 2008 kwamen ABN Amro, Fortis Bank Nederland en verzekeraar ASR in de problemen en besloot het ministerie van Financiën om deze financiële instellingen te nationaliseren. In deze korte en chaotische periode dacht het ministerie er goed aan te doen om advies in te winnen voor de taxatie van deze bedrijven. Zakenbank Lazard kreeg deze opdracht toegewezen en dat heeft ze geen windeieren gelegd. In slechts drie dagen tijd had het bedrijf voorgerekend dat een prijs tussen de €12 en €20 miljard betaald kon worden voor de oveame.

Lazard stuurde een rekening van maar liefst €4,8 miljoen voor de bewezen dienst, zo blijkt uit gegevens die RTL-Z in handen heeft gekregen. We weten niet hoeveel mensen er precies aan deze taxatie hebben gewerkt, maar het staat vast dat het uurloon voor deze spoedklus exorbitant hoog was. Maar als er toch met miljarden gestrooid wordt zijn miljoenen wisselgeld, nietwaar?

Even pijnlijk is de kritiek van commissie de Wit, die onderzoek deed naar de gebeurtenissen omtrent de nationalisatie van ABN Amro en Fortis Nederland. Het rapport van Lazard was volgens de commissie op bepaalde punten 'onvolledig en niet accuraat' en bepaalde belangrijke gegevens die wel beschikbaar waren zouden niet of niet juist in het rapport zijn opgenomen. Als gevolg van de steken die Lazard in haar taxatierapport liet vallen moest de Nederlandse overheid naderhand nog veel extra kosten maken om de ABN Amro bank weer 'gezond' te maken.

  • Omstreden advies Lazard voor ABN kostte 4,8 miljoen (RTL-Z)

Winst ING daalt met bijna een kwart

ING heeft in het tweede kwartaal ruim 22% minder winst geboekt dan een jaar eerder, een daling die groter was dan analisten hadden verwacht. De nettowinst kwam uit op €1,17 miljard, tegenover €1,5 miljard in het tweede kwartaal van vorig jaar. ING deed bepaalde posities in Spanje met verlies van de hand en zag zich gedwongen grotere voorzieningen te treffen voor 'slechte leningen'. ''De hogere afschrijving reflecteren de moeilijke economische omstandigheden'', aldus financieel directeur Patrick Flynn. Er werd voor ruim €2 miljard aan Spaanse staatsobligaties verkocht en ook de renteinkomsten zakten met ruim 3%. Ook de verzekeringstak van ING deed het niet goed in het tweede kwartaal, want het onderliggende resultaat van dit gedeelte halveerde tot €229 miljoen. Klik hier voor het persbericht van ING en hier voor het volledige kwartaalbericht.

Het aandeel ING staat rond het middaguur 1,74% lager. De slechte kwartaalcijfers van ING werden ook opgepakt door de Amerikaanse media.

  • Winst ING daalt met bijna een kwart (RTL-Z)

Opnieuw meer faillisementen

Financieel onderzoeksbureau Graydon laat in een rapport weten dat het aantal faillissementen in Nederland ook in het tweede kwartaal van dit jaar fors is toegenomen. Van begin april tot eind juni gingen er 2753 bedrijven failliet tegen 2270 bedrijven in dezelfde periode vorig jaar, zo lezen we op NU.nl. Vooral in Gelderland gingen er veel meer bedrijven op de fles, hier was een stijging te zien van 69%. Maar ook in de uithoeken van het land was de stijging aanzienlijk: in Zeeland en Friesland gingen respectievelijk 40% en 35% meer bedrijven over de kop.

Sectoren die het in crisistijd slecht doen laten zich ook in deze cijfers zien. Zo was 21% van alle bedrijven die failliet werden verklaard actief in de bouwsector en 16% in de zakelijke dienstverlening. Transport en horeca hadden het ook moeilijk, deze sectoren waren verantwoordelijk voor respectievelijk 8% en 7% van alle faillissementen in het tweede kwartaal van dit jaar. De metaalsector zag de grootste verslechtering, hier waren dubbel zoveel faillissementen vergeleken met het vorige kwartaal.

In totaal zullen er dit jaar 11.000 bedrijven failliet gaan, zo voorspelt Graydon. Dat zou neerkomen op een stijging van 1.500 ten opzichte van vorig jaar en een toename van 16%. Het is nog steeds crisis in Nederland…

  • Opnieuw meer bedrijven op de fles (NU.nl)

Aanbod kantoorruimte stijgt naar nieuw record

NU.nl bericht dat er momenteel een record aan kantoorruimte beschikbaar is om direct verhuurd te worden. In de eerste helft van 2012 steeg het aanbod met maar liefst 7% naar 7,62 miljoen vierkante meter. Deze cijfers werden gepubliceerd door NVM Business, de commerciele vastgoedtak van de makelaarsvereniging. Nu.nl schrijft:

''Tegelijk met een stijging van het aanbod leek de vraag te dalen. In de eerste zes maanden van dit jaar werd 386.000 vierkante meter aan kantoorruimte opgenomen, een daling van 25 procent. NVM Business concludeert op basis van deze cijfers dat de kantorenmarkt nog dieper in de problemen is gekomen. Op dit moment staat 15,4 procent van de kantoorruimte te huur of te koop, tegen 14,5 procent in het begin van het jaar.''

Door de crisis worden er minder nieuwe kantoren bijgebouwd. Tegelijkertijd hadden vooral banken en verzekeraars en bedrijven in de non-profit sector minder behoefte aan nieuwe kantoorruimte.

  • Aanbod kantoorruimte stijgt naar nieuw record (NU.nl)

Franse centrale bank voorziet recessie

De Franse centrale bank voorziet in het derde kwartaal van dit jaar een krimp van 0,1% van de Franse economie. Omdat de economie in het tweede kwartaal ook al een kleine terugval liet zien kunnen we statistisch gezien dus spreken van een recessie. Ook de Franse overheid moet, gedisciplineerd door Europese afspraken en de druk van financiële markten, snijden in haar uitgaven. Dit zal in ieder geval op korte termijn drukkend werken op de economie.

  • Franse centrale bank voorziet recessie (RTL-Z)

Frankrijk vreest concurrentie auto-industrie Zuid-Korea

De Franse auto-industrie gaat ook gebukt onder de Europese schuldencrisis. Mensen kopen minder snel een nieuwe auto en als ze er één kopen is dat steeds vaker een kleiner en zuiniger model met een lager prijskaartje. En dit type auto's worden ook in Zuid-Korea gemaakt door fabrikanten als Kia en Hyundai. De concurrentie uit het Verre Oosten is hevig, want in 2011 importeerde Frankrijk 24% meer auto's uit Zuid-Korea dan in 2010. In een neergaande markt legt dat een nog grotere druk op de drie grote autofabrikanten uit Frankrijk.

In een poging de eigen industrie te beschermen, en daarmee de gunst van het Franse volk te verdienen, heeft de Franse overheid een verzoek ingediend bij de Europese Unie om de export van Zuid-Koreaanse auto's naar Frankrijk in kaart te brengen en te monitoren. Dit kan de opstap zijn naar protectionistische maatregelen, zoals het invoeren van een importheffing op auto's uit Zuid-Korea. In juli 2011 tekenden de EU en Zuid-Korea nog een vrijhandelsverdrag, dat handelsbeperkingen uit de weg ruimde. In dit verdrag is een clausule opgenomen waar de Franse overheid binnenkort mogelijk aanspraak op wil maken, namelijk dat de importheffingen weer ingevoerd kunnen worden als blijkt dat de eigen industrie onder druk komt te staan van importproducten.

Dit soort handelsbeperkingen passen bij de wereldwijde economische crisis, waarin de strijd om werkgelegenheid en economische groei ook tussen landen en machtsblokken gevoerd wordt. In het boek 'Currency Wars' beschrijft Jim Rickards de negatieve effecten van valuta-oorlogen en handelsoorlogen voor alle betrokkenen. Op korte termijn worden er kleine 'overwinningen' geboekt door importheffingen en handelsbeperkingen, maar op de lange termijn kent deze strijd enkel verliezers. En hoe populair het beschermen van de eigen industrie ook mag zijn om baen in eigen land te behouden, uiteindelijk wordt de rekening bij de consument gepresenteerd. Door de consument de 'betere' producten uit andere landen te ontzeggen (of zwaarder te belasten) betalen ze hogere prijzen of krijgen ze minder goede producten voor hun geld.

  • Frankrijk vreest auto-industrie Zuid-Korea (NU.nl)

Italiaanse parlement stemt in met bezuinigingen

Onder druk wordt alles vloeibaar. Nadat de regering Berlusconi onder druk van Europa en de torenhoge rente op de staatsschuld bezweek kiest het land nu onder leiding van Mario Monti de koers van bezuinigen. De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden stemde dinsdag in met een omvangrijk bezuinigingspakket ter waarde van ruim €4 miljard voor dit jaar. In 2013 en 2014 zal vervolgens nog eens voor respectievelijk €10,5 en €11 miljard bezuinigd worden. Door te bezuinigen op de gezondheidszorg en het aantal ambtenaren kan het land een verhoging van de BTW in elk geval voorlopig van de baan schuiven. Ambtenaren me een hoge positie moeten ook een stap terug doen, want er wordt 50% gesneden in het budget voor dienstauto's met chauffeur. Voor publieke functies wordt een inkomstenplafond ingesteld van €300.000.

  • Italiaans parlement stemt in met bezuiniging (NU.nl)

In ander nieuws:

  • 'Meer beleggen in Nederland is gevaarlijk' (Volkskrant)
  • Steden nemen proef met stimulering economie (NU.nl)
  • Amerikaanse partijen nemen slechte Europese leningen over (FD)
  • Groenlinks wil wet voor werk en zekerheid (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

Standard Chartered bank moet $700 miljoen opzij zetten voor vermeende 'witwaspraktijken'

Deze week werd bekend dat de Britse bank Standard Chartered zich niet heeft gehouden aan de Amerikaanse boycot van Iran. De bank wordt ervan beschuldigd de afgelopen tien jaar in het geheim zaken te hebben gedaan met Iran. De bank zou zich daarmee niet hebben gecommitteerd aan het Amerikaanse olie-embargo en de bijbehorende afsluiting van Iran van het Westerse financiële systeem. De Britse bank, die zich vooral richt op 'opkomende markten' wist de financiële crisis zonder staatssteun door te komen en boekte de afgelopen jaren grote winsten.

Toen de berichten over de geheime transacties met Iran naar buiten kwamen ging het aandeel van de bank op de Britse beurs met 22% onderuit. De bank heeft nu $700 miljoen opzij gezet voor eventuele claims op te kunnen vangen. Bloomberg schrijft dat Standard Chartered van 2001 tot en met 2007 een beleid heeft gevoerd om de namen van Iraanse entiteiten te maskeren in transacties. Gedurende die periode zouden er 60.000 transacties zijn uitgevoerd met Iraanse financiële instellingen, waarvan de totale waarde $250 miljard was.

Naast de reputatischade die de bank heeft geleden kan het door Amerikaanse autoriteiten ook nog eens voor maximaal $1,5 miljard beboet worden. Ook zal de bank naar schatting $1 miljard aan omzet mislopen door het afbreken van de activiteiten in Iran. Standard Chartered opende in 1993 haar eerste kantoor in Iran en besloot in 2007 geen nieuwe activiteiten meer te ontplooien in het Perzische land. In mei 2012 besloot de bank al haar activiteiten in Iran stop te zetten.

  • Standard Chartered Probe Said to Require Up to $700 Mln (Bloomberg)

Chris Powell (GATA) over het onderzoek naar zilvermanipulatie van de CFTC

Het bericht van de Financial Times van afgelopen weekend dat de CFTC gestopt zou zijn met het onderzoek naar de vermeende manipulatie op de zilvermarkt deed het nodige stof opwaaien. Vanuit de hele zilver 'community' kwamen verbaasde en cynische reacties, gevolgd door een verklaring van Bart Chilton (CFTC) tegenover Silverdoctors dat het bericht van FT voorbarig en onvolledig was. Ook de Gold Anti-Trust Action Committee (GATA) verzamelt bewijsmateriaal over manipulatie op de goud- en zilvermarkt en liet gisteren van zich horen op het programma Capital Account van RT. Chris Powell werd uitgenodigd om opheldering te geven over deze zaak.

Volgens Chris Powell was het bericht van de Financial Times een vorm van propaganda om de onschuld van JP Morgan aan te tonen. De berichtgeving van FT was volgens Powell een vorm van disinformatie, bedoeld om de speculanten en beleggers in de zilvermarkt te ontmoedigen en frustreren.

Chris Powell heeft er weinig vertrouwen in dat de CFTC vroeg of laat met bewijzen zal komen: ''Als ze die na bijna vier jaar nog niet hebben kunnen vinden, dan zullen ze die waarschijnlijk nooit vinden'', aldus de mede-oprichter van GATA. Powell verwacht dat de CFTC te horen heeft gekregen dat de manipulatie van de zilvermarkt een taak is van de Amerikaanse overheid. Hieronder het hele interview van Capital Account.

  • GATA’s Chris Powell: ‘CFTC Has Been Told the Silver Manipulation is a US Gov’t Operation’ (Silver Doctors)

Nieuw Amerikaans wetsvoorstel koppelt belastingen aan energierekening

Op Wealthcycles lezen we dat de Amerikaanse overheid een techniek gaat oveemen die ook in Griekenland al eens uitgetest is, namelijk het toevoegen van belastingaanslagen aan de energierekening. Op die manier wordt het ontduiken van belastingen nog moeilijker gemaakt, want wie de belastingen niet kan betalen kan op deze manier worden afgesloten van het lichtnet. Ook maandelijkse betalingen voor leningen, bijvoorbeeld een studieschuld, kunnen aan de energierekening worden 'gekoppeld'. Niets in het leven is zo zeker als dood en belastingen, zo luidt een bekend Engelstalig gezegde.

  • 'Green' loan payments added to monthly power bill? (Wealthcycles)

Nieuw Amerikaans wetsvoorstel moet burger beschermen tegen tirannie van de overheid

Nog een interessant berichtje uit Amerika, het Democratische congreslid Dennis Kucinich komt met wetsvoorstel HR 6357, een wet die het buitengerechtelijk doden van Amerikaanse burgers door haar eigen overheid moet verbieden. In andere woorden: het land waar vrijheid ooit hoog in aanzien stond krijgt nu een wetsvoorstel voorgeschoteld dat de burger tegen moorddadige bedoelingen van haar eigen overheid moet beschermen. Misschien heeft het iets te maken met de NDAA, de wet die de Amerikaanse president dictatoriale bevoegdheden geeft om iemand aan te merken als terrorist en zonder verder proces vast te zetten en te vervolgen?

  • US govement proposes law making it illegal for them to kill you (Sovereignman)

US Mint verkoopt 191x zoveel zilver als goud

Volgens data van de US Mint zijn er in de maand augustus totnogtoe 191x zoveel troy ounces aan zilveren als gouden munten verkocht. De data heeft slechts betrekking op de eerste week en daarbij moet ook opgemerkt worden dat er soms bijzonder fluctuaties kunnen zitten in de verkoopcijfers van de US Mint. Hoe dan ook is het een opvallend groot verschil, dat duidelijk maakt dat beleggers nog steeds veel vertrouwen hebben in een belegging in fysiek zilver. In eerdere maanden was de verhouding tussen de hoeveelheid verkocht zilver en goud meestal 40:1 tot 80:1, in lijn met de constatering van Eric Sprott dat er momenteel ongeveer evenveel dollars in gouden als in zilveren munten omgezet worden. We blijven de statistieken in de gaten houden, maar het is niet waarschijnlijk dat deze ratio van 191x zoveel zilver als goud de rest van augustus stand zal houden. Voor alle cijfers verwijzen we naar SilverDoctors. Onderstaande grafiek geeft de ratio tussen goud en zilver bij de US Mint weer over de afgelopen zeven maanden van dit jaar.

Steeds meer brandstof nodig voor goudwinning

Wie gezien heeft hoe goudmijnen er vandaag de dag opereren weet dat er behoorlijk wat brandstof doorheen gaat. Enorme vrachtwagens en graafmachines halen grote hoeveelheden puin naar boven, waarvan de goudconcentratie zo gering is dat deze met het blote oog nauwelijks waar te nemen is. Vervolgens wordt al dat puin vermalen en gezuiverd, waaa er een klein beetje goud overblijft. Dit moet nog verder gezuiverd worden, waarvoor opnieuw veel energie nodig is. Een bijdrage van SRSrocco op Silver Doctors laat zien dat er steeds meer liters diesel nodig zijn om één troy ounce puur goud uit een mijn te halen. In 2011 had het mijnbouwbedrijf GoldCorp omgerekend 23,2 gallons (ruim 87 liter!) diesel nodig per troy ounce aan zuiver 99,99% gouden eindproduct. Om dat in perspectief te plaatsen: in 2005 verbruikte de mijn nog 'slechts' 8,5 gallon (ruim 32 liter) diesel voor de productie van een troy ounce aan zuiver goud. Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling bij dit mijnbouwbedrijf over de afgelopen jaren zien.

Een paar interessant details: in 2005 werd er bij dit mijnbouwbedrijf 4,14 gram goud gehaald uit elke ton aan puin, in 2011 slechts 0,81 gram. In 2005 verbruikte GoldCorp in totaal 9,7 miljoen gallon aan dieselolie, in 2011 was dat gestegen tot 58,3 miljoen gallons. Een gallon is ongeveer 3,78 liter.

  • GoldCorp devours 23,2 gallons of diesel per oz of gold (Silver Doctors)

Een grafische weergaven van de wereldwijde wapenhandel

Op Zero Hedge werd verwezen naar een mooie infographic die een beeld geeft van de omvang van de wapen- en munitiehandel over de hele wereld. Klik op onderstaande afbeelding voor de interactieve wereldbol.

Tot slot:

Toen ik op mountainbikevakantie was in Zwitserland keken we naar een filmpje van Danny Macaskill. Ik had zelf nog nooit van de naam gehoord, maar als er iemand goede beheersing heeft over zijn fiets is hij het wel. Echt prachtig om naar te kijken!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo