Dagelijkse kost 9 augustus 2012

Nieuws uit de Nederlandse media

Inflatie gestegen naar 2,3%

De (prijs)inflatie in Nederland is in de maand juli gestegen tot 2,3%, een toename van 0,2 procentpunt ten opzichte van de 2,1% in juni. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, die donderdag werden gepubliceerd. De toename zou vooral te wijten zijn aan een verhoging van de woninghuur en aangepaste belastingregels (BPM) bij de aanschaf van een nieuwe personenauto. De meeste huurtarieven voor woningen worden in de maand juli verhoogd en dit jaar was de gemiddelde verhoging 2,8%. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar, toen de huren in de maand juli met gemiddeld 1,8% verhoogd werden. De maximaal toegestane huurstijging voor woningen is dit jaar vastgesteld op 2,3%, maar bij wisseling van de huurder kan de verhuurder een hoger bedrag vragen.

Verder schrijft het CBS dat de prijsontwikkeling van aardgas juist een drukkend effect had op de (prijs)inflatie, ondanks dat het dit jaar 5,1% duurder was dan een jaar geleden. Dit komt omdat de prijsstijging op jaarbasis in juni nog veel hoger lag, namelijk op 8%. Ook lagere prijzen voor kleding en lagere telefoontarieven in het buitenland drukten het inflatiecijfer een beetje omlaag.

Volgens de 'Europees geharmoniseerde methode' (HICP) is de prijsinflatie in Nederland nog iets hoger, namelijk 2,6% in de maand juli. Volgens deze berekening is dat een toename van 0,1 procentpunt ten opzichte van juni. Nederland zit marginaal boven de gemiddelde (prijs)inflatie in de Eurozone, want die kwam in juli uit op 2,4%, gelijk aan het cijfer van de maand ervoor.

 • Inflatie gestegen naar 2,3 procent (CBS)

Treinkaartjes worden duurder

Aansluitend op de inflatiecijfers een niet geheel onverwacht bericht van de NS: de treinkaartjes worden opnieuw duurder. Het is eerder regel dan uitzondering, want hogere kosten voor brandstof en personeel raken ook de winstgevendheid van het personenvervoer over het spoor. We hebben nog even de tijd om ons mentaal voor te bereiden op de verhoogde tarieven, want die zullen pas op 1 januari 2013 ingevoerd worden.

Enkele reizen, dagretours 2e klas en trajectabonnementen zullen met gemiddeld 2,4% gaan stijgen in prijs. De prijsverhoging is volgens de NS in lijn met de stijging van de consumentenprijsindex en de vergoeding voor het gebruik van de infrastructuur (Prorail). Niet alle tarieven worden verhoogd en de NS zegt te streven naar een gematigd tariefbeleid door scherp te letten op kosten en efficiency.

Het lijkt erop dat reizigers ook nog wat terugkrijgen voor de hogere tarieven, want op de website van BNR lezen we dat de NS met ingang van volgende week weer langere treinen gaat inzetten. Deze zomer besloot de NS om de treinen tijdens de rustige zomerperiode korter te maken, in plaats van over te schakelen op een vakantiedienstregeling met minder treinen. Op een aantal trajecten zouden de treinen nu veel te kort zijn, zo vertelt reizigersvereniging Rover.

 • Treinkaartjes worden duurder (NU.nl)
 • NS maakt treinen langer na klachtenregen (BNR)

Witte boorden niet meer vies van koude acquisitie

Het FD schrijft dat steeds meer 'witteboordendienstverleners' nieuwe klanten opzoeken via de telefoon. Door 'koude acquisitie' proberen ze potentiële klanten binnen te halen, zonder introductie vooraf. Deze vorm van klantenwerving was totnogtoe ongebruikelijk voor accountants, adviseurs en advocaten, maar de slechte economische tijden met dalende omzet vraagt de laatste tijd om een meer pro-actieve aanpak. Voor veel bedrijven in deze sectoren is het niet gebruikelijk om klanten 'koud' te bellen, maar de strategie lijkt wel zijn vruchten af te werpen.

Volgens het FD heeft Nysingh Advocaten & Notarissen uitstekende resultaten gehaald met de koudeacquisitiecampagne, die anderhalf jaar geduurd heeft. Circa één op de zeven telefoontjes heeft tot een fysieke kennismaking geleid en daarbij zin ook nieuwe klanten binnengehaald. Omdat het 'koud' bellen van klanten vraagt om expertise die vaak niet aanwezig is bij dit type bedrijven wordt vaak de hulp ingeschakeld van gespecialiseerde bureaus. Die helpen bedrijven met het trainen van personeel en het werven van nieuwe medewerkers die ervaring hebben met deze strategie om klanten binnen te halen.

 • Witte boorden niet meer vies van koude acquisitie (FD)

Amateurarcheologen vinden schat bij staphorst

Amateurarcheologen hebben in een akker in het buitengebied van Staphorst een schat gevonden met grote historische waarde voor de regio. Het is niet moeilijk om te raden dat deze schat bestond uit gouden en zilveren voorwerpen, omdat die zowel in het heden als in het verleden als waardevol worden beschouwd. De vondst werd in maart al gedaan, maar is tot donderdag stilgehouden vanwege onderzoek naar de gevonden voorwerpen.

De schat bestond uit 29 zilveren knopen, twee gouden keelknopen, een Staphorster plaatketting van zilver en een zakhorloge uit de Napoleontische tijd. De knopen dateren van 1720 tot en met 1880 en hebben vooral een historische waarde. Al deze oamenten hoorden bij de klederdracht uit die tijd en zijn door hun waarde goed verstopt door de eigenaar.

 • Amateurarcheologen vinden schat bij Staphorst (NU.nl)

Welvaartsstaat kost Nederland €11.000 per inwoner

Volgens data van het CBS heeft Nederland vorig jaar in totaal €186 miljard uitgegeven aan sociale bescherming bij ziekte, ouderdom of werkloosheid. Dat is een toename van 4% ten opzichte van 2010 en omgerekend €11.000 voor iedere Nederlandse inwoner. Daarmee spenderen Nederlanders relatief veel geld aan sociale bescherming, aldus het CBS. In Europa staan we, gecorrigeerd voor prijsverschillen, op de derde plaats als het gaat om de hoogte van de uitgaven voor sociale bescherming. Alleen de Denen en de Luxemburgers gaan ons voor, zo schrijft het FD.

Volgens Peter Hein, econoom bij het CBS, zijn de relatief hoge kosten in ons land te wijten aan een duur pensioendstelsel en relatief hoge uitkeringen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. De verwachting is dat de kosten als gevolg van de vergrijzing nog veel verder zullen oplopen. Tegelijkertijd zijn er steeds minder werkenden die deze lasten kunnen dragen en slagen pensioenfondsen er niet in om hun dekkingsgraad weer naar een gezond niveau te brengen.

Het is dus de vraag hoe houdbaar onze welvaartsstaat is, die volledig is afgestemd op een alsmaar groeiende economie en een goed gevulde pensioenkas. De kosten van omgerekend €11.000 per inwoner zetten mij wel aan het denken, want als ik die zou moeten aftrekken van mijn eigen bruto jaarinkomen blijft er niet veel meer van over. Het is niet voor niets dat de overheid een grote staatsschuld heeft opgebouwd, want aan de verzorgingsstaat zoals we die nu kennen hangt een flink prijskaartje.

 • Welvaartsstaat kost Nederland €11.000 per inwoner (FD)

Detailhandel profiteert niet van Olympische Spelen

Het argument dat grote sportevenementen veel geld in het laatje brengen voor de detailhandel is mogelijk toch niet zo sterk. De Britse detailhandelsmonitor BRC-KPMG verwacht dat de Britse detailhandelsverkopen niet zullen profiteren van de Olympische Spelen. De verwachtte opleving van de omzet in de maand juli bleef uit en het ziet eaar uit dat die er ook in de maand augustus niet zal komen. NU.nl schrijft:

''De detailhandelszaken zagen de verkopen vorige maand met slechts 0,1 procent stijgen, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Vorig jaar steeg de omzet nog met 0,6 procent.  De enige sector die nog wel voordeel had in de aanloop naar de Spelen waren de voedsel- en drankzaken. Die zagen de totale verkopen in de laatste week van juli flink omhoog gaan. Consumenten bereiden zich dan voor op de Olympische feesten, aldus de monitor.''

De drukte in de binnenstad van Londen blijkt juist klanten af te schrikken:

''Vooral winkels in het centrum van Londen hebben het zwaar te verduren nu klanten de hoofdstad zoveel mogelijk mijden, signaleert Helen Dickinson van KPMG. ''Het ligt voor de hand dat iedere glimp van voordeel die de Spelen nog brengen van korte duur zal zijn.''''

 • Detailhandel profiteert niet van Spelen (NU.nl)

Chinese inflatie blijft dalen

De groei van de Chinese economie is aan het vertragen en dat remt ook de prijsinflatie af. NU.nl bericht dat de inflatie in China vorig jaar tot het laagste niveau in tweeënhalf jaar is gezakt. Volgens cijfers van de Chinese overheid steeg het gemiddelde prijspeil in juli met 1,8% ten opzichte van een jaar eerder. In juni was dat cijfer nog 2,2%. Het verschil met vorig jaar is groot, want toen rapporteerde de Chinese overheid een prijsinflatie van 6,5% over de maand juli.

Ook de industriele productie in China is behoorlijk teruggevallen, tot het laagste peil sinds mei 2009. Chinese fabrieken produceerden vorige maand 9,2 procent meer dan een maand eerder. In juni bedroeg de groei nog 9,5 procent, zo lezen we op NU.nl. In een poging de groei te stimuleren en een te snelle groeivertraging op te vangen heeft de Chinese centrale bank de afgelopen maanden en enkele keren de rente verlaagd. Door een lagere rente wordt lenen aantrekkelijker en wordt sparen ontmoedigd.

 • Chinese inflatie blijft dalen (NU.nl)

Rente op Amerikaanse staatsschuld omlaag sinds downgrade S&P

Kredietbeoordelaar S&P gaf in augustus een belangrijk signaal aan de financiële markten door Amerika uit de lijst van Triple A landen te halen. De hoge staatsschuld en het enorme gat in de begroting (drie jaar op rij ruim $1 biljoen tekort) waren voor S&P reden om het land af te waarderen, een besluit dat de kredietbeoordelaar op veel kritiek kwam te staan. De stijging van de rente op de staatsschuld die sommige analisten hadden verwacht bleef echter uit, want sindsdien is de rente die Amerika moet betalen op de staatsschuld alleen maar verder omlaag gegaan. Geholpen door 'Operation Twist' en de historisch lage rente van de Federal Reserve en door de wereldwijde vlucht naar de meest liquide financiële activa kon Amerika genoeg beleggers vinden om haar tekorten te financieren.

Eind juli bereikte de rente op de Amerikaanse 10 jaars lening zelfs een laagterecord van 1,4%, bijna een heel procentpunt lager dan het niveau van begin augustus vorig jaar, toen S&P met een afwaardering kwam. De lage rente (en dus hoge koers) sust de obligatiemarkt in slaap, want fundamenteel zien de vooruitzichten voor de VS er nog steeds heel somber uit. De politiek zet geen stappen om op grote schaal te bezuinigen en daarmee een begrotingsevenwicht te bereiken, terwijl de centrale bank de obligatiemarkt kan blijven ondersteunen om de financiering van de tekorten veilig te stellen. Door het enorme tekort op de handelsbalans weet de VS haar inflatie grotendeels te exporteren naar het buitenland, anders zou de prijsinflatie in de VS al veel sneller zijn opgelopen.

 • VS goedkoper uit jaar na 'downgrade' (FD)

Rente op 10 jaars staatsobligatie VS juist gedaald sinds downgrade door S&P in augustus 2011 (Bron: Bloomberg)

Facebook zoekt manieren om geld te verdienen

De beurskoers van Facebook laat zien dat beleggers in grote meerderheid niet overtuigd zijn van het verdienmodel van de sociale netwerksite. Ondanks de enorme 'user database' en de grote hoeveelheid informatie die Facebook van haar gebruikers heeft blijkt het nog steeds moeilijk om de inkomsten op te schroeven. Facebook test daarom met verschillende nieuwe advertentiemodellen, waarvan de nieuwste versie ook reclame op smartphone apps kan weergeven. Op het kleine scherm van een smartphone is relatief weinig ruimte voor advertenties en veel gebruikers zitten er ook niet echt op te wachten.

Facebook staat voor de uitdaging om advertenties meer prominent weer te geven op de site, zonder dat gebruikers zich eraan gaan ergeren en op zoek gaan naar alteatieven. Een andere trend waar Facebook munt uit probeert te slaan is het aanbieden van spelletjes waarop gebruikers geld kunnen inzetten. Door online gokspellen toe te laten op de sociale netwerksite kan Facebook meer inkomsten binnenhalen. Facebook krijgt normaal gesproken 30% van alle inkomsten die andere bedrijven genereren via hetnetwerk. Of dat ook voor het nieuwe gokspelletje Bingo Friendzly geldt wil Facebook niet zeggen, maar he antwoord laat zich wel raden.

 • Facebook test nieuw advertentiemodel om ook mobiel te verdienen (Volkskrant)
 • Online gokken kan nu ook op Facebook (Volkskrant)

In ander nieuws:

 • 'Steeds meer Nederlandsers emigreren door crisis' (Volkskrant)
 • Vastgoedmalaise raakt ING (FD)
 • 'Britse economie herstelt zwak' (NU.nl)
 • Winst Aegon gehalveerd (NU.nl)
 • Griekse werkloosheid loopt verder op (RTL-Z)
 • Meeste executieveilingen in Flevoland (RTL-Z)
 • Broodprijzen rijzen de pan uit (RTL-Z)

Nieuws uit buitenlandse media

Foutieve handelssoftware Knight Capital kocht per seconde voor $2,6 miljoen aandelen

Deze week ging het effectenhuis Knight Capital lelijk onderuit door verkeerd geprogrammeerde high-frequency trading software. In drie kwartier tijd wist de software in totaal een vermogen van $440 miljoen te verbranden. Zero Hedge bericht dat dit algoritme van Knight Capital gedurende die drie kwartier voor $7 miljard aan aandelen heeft gekocht, omgerekend is dat $2,6 miljoen per seconde. Daarmee was het algoritme verantwoordelijk voor 10% van het totale handelsvolume op dat moment.

Knight Capital kwam acuut in de problemen door dit verkeerd geprogrammeerde HFT-systeem en was gedwongen een grote positie van de hand te doen. UBS wilde deze positie oveemen, voor een prijs dan 8% lager lag dan de marktwaarde op dat moment. Uiteindelijk was het Goldman Sachs die wist te profiteren van deze blunder, want zij gaven een betere prijs door slechts 5% onder de marktwaarde van de positie te bieden. Het aanhouden van voldoende liquiditeit bewijst ook hier zijn nut, want Goldman Sachs kon dankzij deze deal gelijk een opbrengst van $230 miljoen incasseren.

 • Knight's Berserk Algo Bought $2.6 Million Worth Of Stock Every Second (Zero Hedge)
 • Knight Held $7 Billion of Stocks Due to Glitch (Wall Street Joual)

Elliott management: Verkoop je Amerikaanse staatsobligaties

Vermogensbeheerder Elliott Management van Paul Singer trekt de aandacht met een opvallende uitspraak:

''De staatsobligaties van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Europa met een lange looptijd zullen behoren tot de slechtst preseterende beleggingen over de komende tien tot twintig jaar. Daarom raden we aan om iedereen die dergelijke schuldpapieren in de portefeuille heeft, deze nu van de hand te doen.''

Volgens de vermogensbeheerder, die sinds 1977 actief is en die inmiddels $19,8 miljard aan beleggingen beheert, hebben staatsobligaties het de afgelopen jaren uitstekend gedaan, maar is het nu tijd geworden om winst te nemen. Vanaf dit moment ziet Elliott Management vooral veel risico's, waar een vrij laag rendement tegenover staat. In plaats van te gokken op nog hogere koersen (lagere rentes) moeten beleggers nu winst nemen en de posities in langlopend schuldpapier van de genoemde landen en gebieden van de hand doen.

In een 20 pagina's tellende nieuwsbrief deelt de vermogensbeheerder haar gedachten en visie met de rest van de wereld. De lijst is te lang om hier te plaatsen, maar is zeker de moeite waard om even door te lezen. Over monetaire financiering van overheidstekorten schrijft men bijvoorbeeld het volgende:

''Printing money and overstaffing govement offices may look like growth for a period of time, but it is actually the road to poverty, corruption and, ultimately, political upheaval.''

 • Elliott Management: We Make This Recommendation To Our Friends: If You Own US Debt Sell It Now (Zero Hedge)

US Garbage indicator geeft zorgwekkend vooruitzicht voor de Amerikaanse economie

Eind juli plaatste Business Insider een 'grafiek van de dag' die ik vandaag op een andere site tegenkwam. De grafiek heeft betrekking op de hoeveelheid afval, een indicator die volgens onderzoek van de economen Michael McDonough en Carl Riccadonna een 82% correlatie heeft met de groei van de Amerikaanse economie. Het klinkt aannemelijk, want in een snel groeiende economie wordt meer geproduceerd en is er dus ook meer afval. Onderstaande grafiek laat zien dat de hoeveelheid getransporteerd afval de laatste maanden behoorlijk is geslonken. Deze indicator wijst op een mogelijke krimp van de Amerikaanse economie, uitgedrukt in BBP.

 • CHART OF THE DAY: The US Garbage Indicator Is Sending An Ominous Sign For The Economy (Businessinsider)

De hoeveelheid afval laat een sterke daling zien, een teken van een groeivertraging van de Amerikaanse economie?

Meer dan 100 miljoen Amerikanen ontvangt steun van de overheid

Op het blog van Weekly Standard verscheen nog een zorgwekkende grafiek over de toestand van de Amerikaanse economie. Volgens het Amerikaanse 'Census Survey of Income and Program Participation' is het aantal Amerikanen dat een vorm van steun of bijstand krijgt van de overheid gestegen tot bijna 110 miljoen, ongeveer eenderde van de totale bevolking van het land. Onderstaande grafiek geeft alle Amerikanen weer die aanspraak maken op tenminste één van de tachtig verschillende (deels overlappende) uitkeringen van de overheid.

Voedselbonnen en Medicaid (gezondheidszorg voor de armen)  zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de mensen in deze statistieken. Sinds 2000 steeg het gebruik van voedselbonnen (Supplemental Nutrition Assistance Program) van 17 naar 46 miljoen Amerikanen. Men verwacht dat de overheid alleen voor deze voedselhulp aan arme Amerikanen de komende tien jaar al $800 miljard zal uitgeven.

Deze statistieken nemen niet de mensen mee die alleen aanspraak maken op 'Social Security' en/of Medicare. Ook belastingvoordelen op inkomsten en bepaalde subsidies voor gezondheidszorg zijn in deze statistieken niet meegenomen. Onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling weer van begin 2009 tot en met het tweede kwartaal van 2011.

Meer dan 100 miljoen Amerikanen krijgen een vorm van bijstand, het grootste gedeelte via voedselbonnen en gezondheidszorg (Bron: Weeklystandard.com)

Marc Faber: Free market will win over govement intervention

Eind juli was Marc Faber te gast bij de 'Money and Wealth Show'. En als Faber de tijd krijgt om zijn visie uiteen te zetten zijn wij een luisterend oor. Hij verwacht dat op de lange termijn de kracht van de vrije markt het zal winnen van overheidsinterventies. Wat dat precies inhoudt? Bekijk de video van 20 minuten, zodat u weer helemaal op de hoogte bent van Faber's inzichten.

Tot slot:

De Oostenrijkse economische school kent veel grote namen, waaronder die van Murray Rothbard. Hij schreef veel boeken en essays over economische theorieën, maar in de reguliere media worden zijn verdiensten nauwelijks aangehaald. Tom Woods zet in een half uurtje uiteen waarom mensen open zouden moeten staan voor het werk van Rothbard. Zijn werk is grotendeels gratis te lezen op het inteet. Ik heb alleen het boek 'Wat heeft de overeid met ons geld gedaan' van Rothbard gelezen, maar dit werk kan ik aanrader aan iedereen die kennis wil maken met de Oostenrijkse economische school. Daarvoor hoeft u alleen maar op deze link te klikken, maar wie dat wil kan elders ook een gedrukte versie van dit boekje bestellen.