De ‘dwergwerpende’ Saoedische prins Alwaweed die Amerika opkoopt

Alwaweed investeerde in 1991 $590 miljard in de toen ook al eens noodlijdende Citibank; een belegging die zijn vruchten afwierp, maar hem in 2008 opbrak. Tot op de dag van vandaag is hij de grootste aandeelhouder van Citigroup, maar of hij met dat grootaandeelhouderschap nog steeds  blij is, valt te betwijfelen. De aandelenkoers van Citigroup is na het uitbreken van de kredietcrisis nagenoeg volledig ingestort:

Bron: Yahoo! Finance

En ook belegde Alwaweed in Apple toen Steve Jobs in 2000 terugkeerde bij Apple en Jobs Apple met veel succes op de rails zette:

Een grafiek om “hoogtevrees” van te krijgen
Bron: Yahoo! Finance

Alwaweed die in de afgelopen jaren steenrijk bleef, zag meer dan de helft van zijn “vermogen” verdampen – van $22 miljard naar $9 miljard. Zijn belegging in Citigroup daalde naar schatting van Forbes van $7,5 miljard naar $650 miljoen in 2009.

In het lange en intrigerende achtergrondartikel worden twee kanten van hem belicht. Aan de ene kant wordt Alwaweed als weldoener geportretteerd die in ontwikkelingslanden investeert en de lokale bevolking perspectieven biedt met onder andere scholing, en deelde hij veel geld uit in landen die door tsunami van tweede kerstdag 2004 getroffen werden.

Aan de andere kant wordt hij ook getypeerd als een narcist die woedend wordt wanneer werknemers hem – om welke reden dan ook – verlaten. Bovendien heeft hij kleine mensen of “dwergen” puur voor zijn eigen vermaak in dienst die hij volgens ingewijden de meest absurde opdrachten geeft.

Als leestip voor het weekend, dit buitengewoon intrigerende artikel over de nukken en grillen van een Saoedische miljardair:

  • THE DWARF-THROWING BILLIONAIRE WHO'S BUYING UP AMERICA: Tales Of The Mysterious Saudi Prince Alwaleed (Business Insider)