De schuldenmatrix: Publieke en private schulden per land

De private schulden zijn in verhouding tot de economie bijna nergens zo hoog als in Nederland. Alleen Denemarken scoort even hoog met een private schuld van ongeveer 400% ten opzichte van het BBP. Ierland steekt er nog iets verder bovenuit met een private schuld van 525% ten opzichte van de omvang van hun economie. We vragen ons wel af waar de Wall Street Joual haar gegevens verzameld heeft. In 2012 was de staatsschuld in Nederland volgens hun gegevens slechts 50,6%. Tradingeconomics geeft echter een veel hogere schuldquote op van 71,2%.

De matrix laat ook zien dat de schuldquote door de jaren heen is toegenomen. Vooral de rijke Westerse economieën hebben een relatief hoge schuldquote. Klik hier om de interactieve matrix van schulden te bekijken.

De Wall Street Joual maakte een interactieve schuldenmatrix (Bron: WSJ)

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.