Deadline voor Amerikaanse schuldenplafond is 17 oktober

Op 17 oktober moet er een overeenkomst zijn bereikt over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, dat nu op $16,7 biljoen staat. Wordt er die dag geen akkoord gesloten, dan komt het Amerikaanse ministerie van Financiën snel in geldnood. Uitkeringen kunnen dan niet betaald worden en uitgaven voor programma’s als Medicare en Medicaid kunnen in dat geval ook niet meer gefinancierd worden. “Het zou voor de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis zijn dat de Verenigde Staten haar rekeningen niet meer kan betalen”, zo verklaarde schatkistbewaarder Jack Lew de congresleden. Het schuldenplafond werd op 19 mei al aangetikt, maar omdat het Amerikaanse ministerie van Financien geld kon lenen van de pensioenkas voor ambtenaren kon de deadline met een paar maanden opgerekt worden.

n een brief aan het congres legt Jack Lew uit dat de Verenigde Staten nooit voor de keuze moet komen te staan wie er wel of geen geld krijgt van de overheid. Amerika moet al haar beloftes die ze gemaakt heeft aan haar burgers nakomen, aldus Lew. Mooi woorden voor een bijna ceremonieel gebeuren.

Schuldenplafond

Het schuldenplafond is een periodiek terugkerend fenomeen, dat sinds het uitbreken van de financiële crisis wel erg vaak terugkeert. Voor Barack Obama is dit de zesde keer dan het schuldplafond verhoogd moet worden. Door lagere belastinginkomsten en door hogere uitgaven voor sociale voorzieningen en werkgelegenheidsprojecten komt de Amerikaanse regering structureel geld tekort. Vier jaar op rij was het begrotingstekort hoger dan $1 biljoen.

Op 17 oktober moet $120 miljard aan staatsschuld doorgerold worden middels de uitgifte van nieuwe leningen. Zonder een verhoging van het schuldenplafond kan dat obligatiehouders bang maken en kan de obligatieveiling slecht uitpakken. Als de opkomst te laag is stijgt de rente, en dat moet kosten wat kost voorkomen worden.

Het is niet waarschijnlijk dat de onderhandelingen over de verhoging van de maximale staatsschuld zullen vastlopen. Wel zal de oppositie de regering onder druk zetten om meer van hun plannen in het begrotingsbeleid op te nemen. Echt bezuinigen doen Democraten en Republikeinen allebei niet, getuige de onderstaande grafiek van de Washington Post.

Het nieuwe schuldenplafond zal waarschijnlijk op minimaal $17,8 biljoen liggen, een stijging van $1,1 biljoen ten opzichte van het huidige limiet.

Verhoging van het schuldenplafond vanaf 1980

Verhoging van het schuldenplafond vanaf 1980 (Bron: Washington Post)