Deutsche Bank: “Het fiat geldsysteem zal serieus getest worden”

Ons huidige geldsysteem zal de komende tien jaar serieus getest worden en er is een kans dat we uiteindelijk naar een alternatief geldsysteem moeten. Dat schrijft Deutsche Bank in een nieuw rapport voor beleggers. Volgens analisten van de bank is ons huidige geldsysteem sinds het loslaten van de koppeling van goud in 1971 instabieler geworden en is ook de inflatie substantieel toegenomen. Verschillende grafieken laten zien dat het tijdperk van fiatgeld gekenmerkt wordt door een voortdurende geldontwaarding, terwijl de prijzen voor die tijd veel stabieler waren.

Deutsche Bank schrijft in haar toelichting dat de drijvende krachten achter het fiatgeldsysteem nu in een omgekeerde richting bewegen. Waarschijnlijk bedoelen ze daarmee dat er sinds het loslaten van de goudstandaard wereldwijd een ongekende kredietgroei heeft plaatsgevonden, maar dat deflatoire krachten in de economie inmiddels sterker zijn geworden dan de inflatoire krachten. Uit het rapport:

“We denken dat er sinds ongeveer 1980 een dergelijke kracht is geweest en dat er aanwijzingen zijn dat dit effect nu aan het omkeren is. Als we dat correct zien, dan zou dat betekenen dat ons fiat geldsysteem de komende tien jaar nog serieus getest gaat worden en dat we uiteindelijk misschien een alternatief moeten vinden. Dit is niet noodzakelijkerwijs een ontwikkeling die we de volgende maanden of kwartalen gaan zien, maar we denken dat deze trendomkeer al langzaam begonnen is. Misschien kunnen we toekomstige alternatieven voor ons huidige geldsysteem verkennen.”

Deutsche Bank is onzeker over de toekomst van ons fiat geldsysteem (Bron: Deutsche Bank, via @Holgerschaepitz)

Toekomst geldsysteem onzeker?

Sinds het uitbreken van de financiële crisis is er meer onzekerheid over de toekomst van het op schuld gebaseerde geldsysteem. Centrale banken en overheden moesten allerlei omstreden maatregelen nemen om het geldsysteem in stand te houden. Zo werd er miljarden aan belastinggeld gereserveerd om de financiële sector overeind te houden, moesten centrale banken de rente naar nul verlagen om de kredietverlening weer op gang te brengen en moesten zij voor honderden miljarden aan schuldpapier opkopen om te voorkomen dat er twijfels zouden ontstaan over de betaalbaarheid van die schulden.

In het grootste deel van de geschiedenis was goud het fundament van het wereldwijde geldsysteem, maar gaandeweg werd de rol van goud steeds verder gemarginaliseerd. Het resultaat daarvan is dat we nu een geldsysteem hebben waarbij schuldpapier van overheden wordt gebruikt als onderpand voor nog meer geldcreatie. Daardoor hebben we veel welvaart naar voren kunnen halen, maar zijn ook onze toekomstige financiële verplichtingen sterk toegenomen. Hoe kunnen we aan die verplichtingen blijven voldoen in een economie die amper groeit?

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

7 gedachten over “Deutsche Bank: “Het fiat geldsysteem zal serieus getest worden”

  • Fan van Mises

    Hèhè. Het was een kwestie van tijd dat ze de Ponzi een keer in gingen zien en ook gingen toegeven. Schuld als onderpand voor nieuwe schuld. Hoe verzin je het?
    DB heeft gelijk om te waarschuwen voor tumult. Tenzij er al een alternatief op de planken ligt. Wat mij niets zou verbazen. Dan kan het nog meevallen.
    Voorlopig willen de financiële jongens het huidige systeem zo lang mogelijk uitmelken. Bijvoorbeeld door met het ‘gratis’ geld zoveel mogelijk harde assets op te kopen. Het is eigenlijk diefstal middels valsmunterij, maar nu nog legaal.

    De hamvraag is nu, hoe je het beste te positioneren voor welk nieuw systeem.
    Ik ga er vanuit dat er indirect (niet direct inwisselbaar) een koppeling met goud komt om het vertrouwen te herstellen. Dat zal de prijs van het gele goedje vast wel wat opkrikken. 😉

    Beantwoorden
    • Frank Knopers

      De populariteit van Bitcoin is als een barometer voor het vertrouwen ten aanzien van het geldsysteem. Natuurlijk, we blijven gewoon met euro’s, dollars en dergelijke betalen, maar dat een alternatief als crypto munten naar een market cap van $180 miljard kunnen aanzwellen zegt me dat er vraag is naar een alternatief.

      Waar je je vermogen het beste kunt bewaren? Ik zou zeggen in tastbare bezittingen..

      Beantwoorden
      • Fan van Mises

        Dat bitcoin een barometerwerking heeft, ben ik met je eens.
        Echter wordt de populariteit van bitcoin deels ook gevoed door het goklustige gedrag van de ‘belegger’. Ik zet belegger tussen haakjes, omdat die groep niet bestaat uit mensen die proberen hun vermogen te behouden met de hoop op groei van dat vermogen, maar om gokkers die met de hype willen meedoen en hopen een graantje mee te pikken. Die waren al te laat met instappen en zijn vaak ook weer te laat als de koers daalt.
        Hoeveel die groep bijdraagt aan de prijsopdrijving is mij niet geheel duidelijk. Het lijkt me niet dat die groep zorgt voor een langdurige ondersteuning van bitcoin. Bij tegenslag stappen ze uit en komen nooit meer terug.

        Beantwoorden
    • Frank Knopers

      Dank voor de reminder, ik was in Italië toen dit op televisie was. Ben benieuwd of ze nog iets zeggen over goud.

      Beantwoorden
  • Poppenkast

    Hoe kunnen we aan die verplichtingen blijven voldoen in een economie die amper groeit? Daar kunnen wij niet meer aan voldoen. De schulden worden gewoon doorgestreept en de bevolking is bijna alles kwijt. De torenhoge belastingen, welke wij nu al meemaken is een vingerwijzing naar de afgrond. Chaos en onveiligheid is daarna de uitkomst.De euforie op de financiële markten zal hierna als idioot gekenschetst worden.

    Beantwoorden
    • Frank Knopers

      Als je kijkt hoeveel dollar schuld erbij moet voor een dollar groei in het bbp, dan lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat het systeem vastloopt. Al die leningen zijn gebaseerd op toekomstige groei, maar als die groei wegvalt zal blijken dat we op een te grote voet hebben geleefd.

      Het is niet voor niets dat centrale banken wereldwijd honderden miljarden aan schuldpapier opkopen en dat nog steeds doen. Volgens mij is dit op geen enkele manier te verantwoorden binnen een gezond financieel en monetair systeem….

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo