Dollarcriticus avant la lettre

De Gaulle vluchtte aan het begin van de oorlog toen Frankrijk onder leiding kwam van het collaborerende Vichy-regime en riep na zijn vlucht de Vrije Franse Strijdkrachten uit. Daaaast zal bij de meeste mensen de eigenzinnige buitenlandpolitiek ten tijde van het presidentschap van De Gaulle in de jaren '60 naar boven.
Sommige besluiten van De Gaulle zoals verlaten van de NAVO en het verschepen van het Franse goud van de Verenigde Staten naar Frankrijk worden tot op de dag van vandaag in opinies buiten Frankrijk omschreven als typisch Frans chauvinisme. Veelal wordt als reden voor de opmerkelijke Franse buitenlandpolitiek een grote jaloezie jegens de status en macht van de Verenigde Staten aangevoerd. 
Wellicht dat de beslissingen van De Gaulle inmiddels echter in een ander licht kunnen worden gezien. Het onderstaande filmpje laat een toespraak van de Gaulle zien uit februari 1965 die meer dan vijftig jaar later zijn relevantie niet heeft verloren. In zijn toespraak stelt De Gaulle dat de veronderstelling van landen dat dollars “as good as gold” zijn, de Verenigde Staten de mogelijkheid biedt om zich vrijwel kosteloos in de schulden te werken. De Gaulle voorzag een dollarcrisis en concludeerde dat er een fundament voor het inteationale monetaire stelsel moet zijn waar geen enkel land zijn stempel op kan drukken. In de ogen van De Gaulle kan alleen goud deze fundamentele rol bekleden.   

 
Bron:
“Money: De Gaulle v. the Dollar”
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,840572-1,00.html