Duitse toezichthouder pleit voor inventarisatie goudvoorraad

Het Bundesrechnungshof pleit in een maandag vrijgegeven rapport voor een regelmatige inspectie van de goudvoorraad van Duitsland, en dan met name het deel dat in het buitenland opgeslagen ligt. De Duitse Bundesbank zou volgens de financieel toezichthouder moeten natrekken of ze daadwerkelijk al het goud bezit dat ze zegt te bezitten. Daarvoor moet de goudreserve die 'thuis' opgeslagen is, en het overgrote gedeelte dat verspreid in New York, Parijs en Londen ligt, laten controleren op echtheid en gewicht.

De Bundesbank is volgens het Bundesrechnungshof te afhankelijk geworden van de informatie die de Franse, Britse en Amerikaanse centrale banken doorgeven ten aanzien van de goudvoorraad. De toezichthouder merkt op dat de Duitse goudvoorraad door de sterk gestegen goudprijs inmiddels €142 miljard waard is. Met zoveel kapitaal aan goud kan de Bundesbank niet alleen meer vertrouwen op de cijfers die de andere centrale banken doorgeven. Volgens de laatste informatie liggen er 82.857 goudstaven in de kluis in Frankfurt, maar dat is slechts een gedeelte van de totale reserve van onze oosterburen.

Vaak wordt er mysterieus gedaan over goudvoorraden. Zo geeft China al een aantal jaar geen details meer vrij over de omvang van de goudreserve en willen centrale banken alleen na lang aandringen bekend maken hoeveel goud ze op verschillende locaties hebben liggen. Er gaan ook geruchten over niet bestaande goudreserves en over goud dat meerdere keren is uitgeleend. Om alle twijfel weg te nemen zou Duitsland haar goudreserve moeten laten controleren, zo concludeert het Bundesrechnungshof. Een opmerkelijk detail uit het rapport: de Bundesbank zou in de komende drie jaren ieder jaar 50 ton aan goud moeten ophalen uit haar reserve die in New York opgeslagen ligt. De actuele lijst van de landen met de grootste officiele goudvoorraad is hier te vinden.

Duitse Bundesbank zou haar goudvoorraad moeten controleren, aldus het Bundesrechnungshof

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo