Een op de vijf neemt spaargeld op bij negatieve rente

Een op de vijf spaarders haalt bij een negatieve rente zijn of haar geld van de bank en ruim de helft zal bij een negatieve spaarrente op zoek gaan naar een andere aanbieder die een betere rente biedt, zo blijkt uit een onderzoek van Robeco. De vermogensbeheerder hield naar aanleiding van dit actuele thema een enquête onder minstens zeshonderd spaarders en beleggers. Van alle ondervraagden verwacht 16% dat we op termijn werkelijke te maken krijgen met een negatieve rente op spaargeld.

Beleggen

Als de spaarrente negatief wordt en het geld kost om te sparen is dat voor slechts 18% van de respondente reden om hun spaargeld om te zetten in aandelen. Men zegt daarbij de voorkeur te geven aan beleggingsfondsen en individuele aandelen en obligaties. Maar weinig spaarders zijn van plan meer geld uit te geven bij een lagere rente. Dat laatste is een teleurstelling voor centrale banken die hopen de consumptie (en daarmee de economie) aan te jagen door sparen onaantrekkelijk te maken.

Het maandelijkse onderzoek naar het sentiment over sparen en beleggen is in opdracht van Robeco uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok Netpanel. Minimaal zeshonderd volwassenen die minstens 5.000 euro vrij besteedbaar inkomen hebben, zijn voor het onderzoek bevraagd.

ECB

De extreem lage rente is het gevolg van een vlucht richting de meest veilige en liquide schuldpapieren en een extreem soepel monetair beleid van centrale banken wereldwijd. De ECB kondigde begin dit jaar als laatste grote centrale bank een stimuleringsprogramma aan, dat bestaat uit het maandelijks opkopen van €60 miljard aan obligaties. Dat opkoopprogramma heeft een drukkend effect op de marktrente en daarmee ook op de spaarrente.

“De ECB heeft aangekondigd tot en met september 2016 door te gaan met het stimuleringsprogramma waardoor de kans groot is dat spaarrentes nog verder dalen. Consumenten met spaargeld hebben er natuurlijk last van, maar anderzijds profiteren ze ook van een aantrekkende economie”, zegt hoofdeconoom Léon Cornelissen van Robeco.

Spaargeld-Let-op-sparen-kost-geld

Geld sparen gaat misschien wel geld kosten…

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo