Goldman Sachs: Financiën Frankrijk niet beter dan Spanje

Frankrijk staat er volgens Jim O’Neill, voorzitter van Goldman Sachs Asset Management, niet beter voor dan Spanje. Frankrijk krijgt momenteel een AAA-rating van de grootste kredietbeoordelaars en is de tweede economie van de eurozone. De schuld van Frankrijk klimt aankomend jaar naar 86,4% van het Franse BNP terwijl de Spaanse schuld 68,4% van het BNP bedraagt. Desondanks heeft juist Spanje te kampen met speculatie over de mogelijkheden van Spanje om de staatschuld en het begrotingstekort onder controle te krijgen.

 

Het Franse tekort over 2010 was uiteindelijk 7% van het BBP. Dit viel in vergelijking met de prognose van de Franse overheid uit februari vorig jaar van respectievelijk 7,5% en 8,5%, mee. Daarom denkt de Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, dat Frankrijk niet met speculatie te maken heeft. Ze stelt dat Frankrijk niet alleen haar begrotingsdoelen haalt, maar zelfs ook beter presteert. Wellicht dat dit vertrouwen uitstraalt naar de markt. De realiteit is echter dat het tekort nog steeds erg hoog is en ruim boven de EU-norm van 3% van het BBP uitkomt.

 

Spanje had afgelopen jaar een begrotingstekort van 9,2% van het BBP en werd recent door kredietbeoordelaar Moody’s op een rating van Aa2 gezet. Deze lagere rating werd door Moody’s gemotiveerd met de banken (de zogenaamde caja’s) die de Spaanse overheid een nieuwe kapitaalinjectie van €50 miljard moet geven om hen te redden. Daaaast probeert Spanje niet meegezogen te worden met de Portugese schuldproblemen. Portugese schulden zijn leningen uit Spanje. Spanje lijkt met vergelijkbare problemen het slachtoffer te worden van de perceptie van de financiële markten, maar eerlijk is eerlijk, die perceptie komt niet uit de lucht vallen. Beide landen staan er gewoon erg slecht voor.

 

Bron:

“France’s Finances Are ‘No Better’ Than Spain’s, O’Neill Says”

http://www.bloomberg.com/news/2011-03-31/france-s-finances-are-no-better-than-spain-s.html

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *