Goudprijs daalt na publicatie banencijfer VS

Na de publicatie van het laatste banencijfer in de VS zakte de goudprijs met ruim een procent naar $1.293. In de maand oktober werden er volgens het Amerikaanse statistiekbureau 204.000 banen gecreëerd, veel meer dan de consensus van 120.000 nieuwe banen. Daarnaast werd ook het banencijfer van de maand daarvoor naar boven herzien, van 148.000 naar 163.000 extra banen. Gek genoeg steeg het werkloosheidspercentage van 7,2 naar 7,3 procent.

Wat het banencijfer u niet vertelt…

De werkloosheid stijgt omdat de participatiegraad op de Amerikaanse arbeidsmarkt in oktober met 0,4 procentpunt zakte naar 62,8%. De employment/population ratio, een andere indicator voor de gezondheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt, liet in oktober een daling van 0,3 procentpunt zien naar 58,3%. De participatiegraad, het percentage van de totale beroepsbevolking dat daadwerkelijk een baan heeft, zakte de afgelopen maand naar het laagste niveau sinds 1978!

Zero Hedge was er razendsnel bij en publiceerde al een grafiek van de participatiegraad op de Amerikaanse arbeidsmarkt, gebaseerd op cijfers die u zelf kunt opvragen op de website van de Federal Reserve van St. Louis.

Banencijfer van oktober laat verdere daling van de participatiegraad zien

Banencijfer van oktober laat verdere daling van de participatiegraad zien (Bron: Zero Hedge)

Not in labor force

De tweede grafiek laat zien dat het aantal werkloze Amerikanen dat niet meer zoekt naar een baan opnieuw is toegenomen. Dat waren er al ongeveer 90 miljoen (!), maar dat aantal steeg in de maand oktober met 932.000. Zero Hedge weet te melden dat dit de grootste maandelijkse stijging is in de Amerikaanse geschiedenis. Waar is dat herstel van de Amerikaanse economie zonder herstel op de arbeidsmarkt?

Bijna een miljoen werkloze Amerikanen vielen in oktober uit de statistieken

Bijna een miljoen werkloze Amerikanen vielen in oktober uit de statistieken (Bron: Zero Hedge)

Goudprijs onderuit

De goudprijs zakte in een rechte lijn naar beneden, tot een niveau van ongeveer $1.293 per troy ounce. In euro’s zakte de prijs van goud weg naar €966,90 per troy ounce.

Goudprijs zakt na publicatie banencijfer

Goudprijs zakt na publicatie banencijfer (Bron: Goudstandaard)