Griekse dieven vinden vaker grote buit bij mensen thuis

Reuters besteedde vorige week aandacht aan deze zorgelijke ontwikkeling, die waarschijnlijk alle lagen van de bevolking raakt. Een bejaard echtpaar, dat zich zorgen maakte over de Griekse bankensector, haalde het totaal gespaarde vermogen van €80.000 van de bank en verstopte dat in huis. Enkele dagen later werden ze in hun slaap overvallen. Het echtpaar werd aan het bed vastgebonden en geslagen, waaa de dieven er met het geld vandoor gingen.

Het is onduidelijk hoeveel spaargeld Grieken thuis bewaren in de vorm van contant geld, maar het is wel zeker dat dit bedrag de laatste jaren is toegenomen. Volgens de Griekse centrale bank werd er alleen in de afgelopen twee jaar al €72 miljard van spaarrekeningen opgenomen, al is niet duidelijk hoeveel daarvan daadwerkelijk als cash bij de Grieken thuis is komen te liggen. Het bedrag van €72 miljard laat zich omrekenen naar gemiddeld €7.000 voor elke inwoner van Griekenland, een aanzienlijk bedrag gezien de slechte economische omstandigheden waarin het land momenteel verkeert. Ook is het bedrag zeer groot ten opzichte van het totale spaargeld dat Grieken gezamenlijk op de bank hebben staan, want dat is nog maar ongeveer €165 miljard. Bijna een derde is dus al opgenomen in de afgelopen twee jaar.

Het is de vraag of Grieken hun spaargeld, voor zover ze dat in contanten thuis hebben liggen, goed kunnen verstoppen. Sommige Grieken sluiten niet consequent alle ramen en deuren af als ze het huis verlaten en tegelijkertijd worden de inbrekers steeds brutaler. Reuters schrijft over Grieken die 's nachts de ramen en deuren niet meer open zetten, omdat ze bang zijn voor inbrekers. Voor de crisis kon dat nog wel, maar het aantal overvallen bij mensen thuis is de laatste jaren sterk toegenomen. Ook in landelijke gebieden komen de overvallen aan huis steeds vaker voor.

Inbrekers steeds brutaler

In het artikel van Reuters lezen we een anekdote van de gepensioneerde Mattheos Michelakakis. “We zaten op de veranda en waren in gesprek, toen inbrekers opeens van het dak sprongen en in de achtertuin stonden. Voordat in wist wat er aan de hand was hadden de dieven mij al ontdaan van al het goud van de familie. Inbrekers horen dat mensen bang zijn en uit voorzorg spaargeld van de bank halen. Daarom gaan ze willekeurig langs de huizen, in de hoop dat ze geluk hebben [en een grote buit bemachtigen]”. De heer Michelakakis had de gewoonte om alle deuren open te laten, omdat hij zich voorheen geen zorgen maakte over inbrekers. Nu weet hij wel beter.

Volgens Reuters houden Grieken ook rekening met een mogelijke terugkeer naar de Drachme, waardoor ze liever nu nog euro's van de bank halen. Dat geld is te gebruiken in andere landen en zal volgens veel Grieken haar waarde beter vasthouden dan een eventuele nieuwe Drachme. Ook hebben sommige Grieken meer voorzorgsmaatregelen genomen voor een acute crisis, bijvoorbeeld door een voedselvoorraad aan te leggen en goed houdbaar drinken op te slaan.

Volgens archeoloog George Riginos hoort het oppotten van spaarmiddelen bij de Griekse cultuur. Op tal van plaatsen zijn opgravingen gedaan, waarbij zilveren muntstukken werden gevonden. “Het verstoppen van gouden, zilveren en zelfs bronzen muntstukken vond op grote schaal plaats in de geschiedenis van Griekenland, vooral in tijden van oorlog, crises of andere moeilijkheden”.

Het verstoppen van spaargeld onder een matras, achter een kast of in een donker en moeilijk te bereiken plaats in huis brengt nieuwe gevaren met zich mee. Briefgeld kan niet alleen gestolen worden, maar kan ook letterlijk in rook opgaan bij brand. Grieken die hun spaargeld thuis bewaren zijn ook niet altijd goed verzekerd, waardoor ze een extra risico nemen.

Grieken die spaargeld thuis bewaren moeten oppassen voor diefstal (afbeelding via visualphotos.com)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo