HSBC brengt negatieve rente in rekening

De bank HSBC gaat kosten in rekening brengen voor tegoeden in bepaalde valuta die op dit moment een negatieve rente hebben. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om bankrekeningen van particulieren of bedrijven, maar om tegoeden die andere banken bij HSBC geparkeerd hebben. Daarmee volgt de bank in de voetsporen van concurrenten die deze kosten al langer doorberekenen, zoals UBS en Credit Suisse.

Dit besluit heeft effect op de tegoeden die andere banken in de vorm van euro’s, Zwitserse francs, Deense kronen en Zweedse kronen bij HSBC aanhouden. Door het ingrijpen van centrale banken leveren banktegoeden in deze valuta vrijwel geen rendement meer op. “HSBC brengt kosten in rekening voor tegoeden die andere banken bij ons aanhouden in valuta waar een negatieve rente op van toepassing is. De banken die hiermee te maken krijgen zijn op de hoogte gebracht en we blijven de situatie in de gaten houden”, zo verklaarde de bank. De kosten worden met ingang van augustus in rekening gebracht.

HSBC wilde niet zeggen hoeveel tegoeden ze voor andere banken aanhouden in de vier genoemde valuta. Volgens de bank geldt de heffing alleen voor banken, maar het zal ons niet verbazen als zij de kosten weer doorberekenen aan particuliere rekeninghouders in de vorm van een lagere rente.

hsbc-bank-office

HSBC brengt negatieve rente in rekening