Ierse minister van financiën wil herziening Ierse schuld

De Ierse minister van financiën, Brian Hayes, zei afgelopen zondag in een interview met de Sunday Business Post dat een significante verlaging van de Ierse schuld noodzakelijk isvoor het slagen van een referendum over een nieuw Europees verdrag. In dit nieuwe verdrag zullen de eurozone lidstaten worden gebonden aan strengere fiscale regels. “Een referendum zal niet plaatsvinden zonder dat we een overeenkomst hebben over een substantiële herschikking van de Ierse schuld. Er moet een overeenkomst zijn voordat we de vraag voorleggen aan de Ierse bevolking en dit wordt langzamerhand duidelijk bij de EU, wat onze positie versterkt” stelde Hayes. 

 
De Ierse overheid wacht totdat ze het volledige nieuwe uitgewerkte verdrag hebben, voordat ze beslissen over het houden van een referendum. De Europese Unie zei afgelopen vrijdag dat als 9 lidstaten van de eurozone het nieuwe verdrag ondertekenen het van kracht zal zijn. Het zou dan ook kunnen dat een Iers akkoord niet nodig is voor de totstandkoming van het verdrag. Desalniettemin zou een Iers “nee” voor zowel Brussel als Dublin problemen opleveren. Dit zou het idee van een verdeeld Europa (nog) groter maken en de Ierse toewijding tot de euro in twijfel trekken. Met alle gevolgen van dien. 
 
De Ieren proberen door enigszins te dreigen met de eventualiteit van een Iers “nee” de Europese Unie onder druk te zetten om de Ierse schuld te herzien. Eerder klopten de Ieren al aan bij de ECB, EU en het IMF om hun schuldenlast te verlichten. De Ierse overheid is niet direct op zoek naar het kwijtschelden van schulden maar wil lagere rente en vooral langere looptijden. “We gaan onze schulden terugbetalen, dat is een hele belangrijke boodschap. Maar we willen een langere periode om de schulden terug te betalen zodat de economie weer kan aantrekken en onze economie met 2% a 3% kan groeien” zei Hayes. 

Bron:
Irish Times

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo